Μιανμάρ: Τουλάχιστον 41 νεκροί και 100 αγνοούμενοι από το πέρασμα του κυκλώνα «Μόκα»

Γιανκούν, Πρωτεύουσα της Μιανμάρ
Φώτο Αρχείου / Γιανκούν, Πρωτεύουσα της Μιανμάρ

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το πέρασμα του κυκλώνα «Μόκα» στο κρατίδιο Ραχίν της Μιανμάρ, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν 17 νεκροί», δήλωσε αξιωματούχος του χωριού Μπου Μα, δύο ημέρες μετά το πέρασμα του «Μόκα». «Θα υπάρξουν και άλλοι νεκροί διότι περισσότεροι από εκατό άνθρωποι αγνοούνται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι 17 νεκροί προστίθενται στους 24 για τους οποίους έκαναν λόγο αξιωματούχοι στο γειτονικό χωριό Χάουνγκ Ντόκε Καρ.

Οι επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ έχουν ανακοινώσει από την πλευρά τους ότι υπάρχουν πέντε νεκροί και αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών, ενώ ζημιές έχουν υποστεί 864 σπίτια και 14 νοσοκομεία ή κλινικές.

Με ανέμους που έφταναν έως τα 195 χιλιόμετρα την ώρα, ο ισχυρότερος κυκλώνας που έχει καταγραφεί στην περιοχή εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, ο «Μόκα», έπληξε την Κυριακή τη Σίτουε, πρωτεύουσα του κρατιδίου Ραχίν, και το Κοξ Μπαζάρ στο Μπανγκλαντές, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι πρόσφυγες Ροχίνγκια.

Η επικοινωνία με τη Σίτουε, όπου ζουν περίπου 150.000 άνθρωποι, παρέμενε δύσκολη χθες, Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες δεν επιτρέπουν να εκτιμηθεί ακόμη το εύρος των ζημιών στο κρατίδιο Ραχίν, όπου ζουν κυρίως μέλη της μειονότητας των Ροχίνγκια.

Στο Μπανγκλαντές, όπου οι αρχές απομάκρυναν 750.000 ανθρώπους από τις εστίες τους, κυβερνητικός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα. Όμως η χώρα είναι αντιμέτωπη με τις χειρότερες διακοπές ρεύματος εδώ και επτά μήνες, καθώς ο Μόκα ανάγκασε και τους δύο πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...