Μπάιντεν: Δύσκολο να αποχωρήσουν όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν ως την 1η Μαΐου

Αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στην Καμπούλ το 2001
Αμερικανοί εισβολείς στο Αφγανιστάν

Δύσκολο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες από το Αφγανιστάν ως την 1η Μαΐου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Ενδέχεται να γίνει, αλλά είναι δύσκολο», δήλωσε ο σε συνέντευξή του χθες Τετάρτη στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, αναφορικά με την συμφωνία για την απομάκρυνση των Αμερικανών στρατιωτών, που συνήψε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι αμέσως προειδοποίησαν κατά οποιασδήποτε καθυστέρησης.

«Είμαι στη διαδικασία λήψης της απόφασης για το πότε θα φύγουν» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ εξήγησε ότι η σχετική ανακοίνωση δεν θα καθυστερήσει πολύ, όμως θα γίνει έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους εταίρους των ΗΠΑ και την αφγανική κυβέρνηση. «Το γεγονός είναι ότι η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε ο πρώην πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ), δεν ήταν πολύ στέρεη», κατήγγειλε ο Μπάιντεν.

Επίσης δήλωσε ότι καθώς δεν υπήρξε ομαλή μετάβαση από την κυβέρνηση Τραμπ στη δική του, την περίοδο από τον Νοέμβριο ως τον Ιανουάριο, δεν κατάφερε να έχει «πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες», κυρίως στο περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν, γεγονός που καθυστερεί τη διαδικασία.

Οι ΗΠΑ υπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2020 στο Κατάρ συμφωνία με τους Ταλιμπάν, η οποία προβλέπει την απόσυρση όλων των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν ως την 1η Μαΐου, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια στη χώρα και την έναρξη άμεσων ενδοαφγανικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της Καμπούλ.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να τερματίσουν την κατοχή τους βάσει της συμφωνίας της Ντόχα και να αποσύρουν το σύνολο των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν ως την 1η Μαΐου», δήλωσε χθες στο AFP ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. «Αν δεν το κάνουν, εκείνοι θα ευθύνονται για τις συνέπειες», τόνισε.

Οι ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο στη Ντόχα παραμένουν σε τέλμα και η βία εξακολουθεί να αυξάνει στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ επίσης θεωρούν ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν σεβαστεί τις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας να διακόψουν τις σχέσεις τους με τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως η αλ Κάιντα.

Πηγή: CNN

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...