«Μυρίζει μπαρούτι» σε Μολδαβία και Λευκορωσία

Στρατιώτης των Ενόπλων Δυνάμεων της Λευκορωσίας

Σε πιθανές νέες εστίες σύγκρουσης αναδεικνύονται Μολδαβία και Λευκορωσία με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία. Μάλιστα, για τη Μολδαβία το ρωσικό ΥΠΕΞ επισήμανε την προηγούμενη βδομάδα ότι θα γίνει «η επόμενη Ουκρανία», κάνοντας λόγο για «αντιρωσικό σχέδιο». Η κυβέρνηση της Μολδαβίας ζητά τώρα την αποστρατικοποίηση του φιλορωσικού θύλακα της Υπερδνειστερίας καθώς και όπλα ΝΑΤΟικού τύπου.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας της Μολδαβίας ανακοίνωσε ότι ένας ρωσικός πύραυλος παραβίασε τον εναέριο χώρο της περνώντας πάνω από το χωριό Mocra στην περιοχή της Υπερδνειστερίας και στη συνέχεια πάνω από το χωριό Cosauti προτού καταλήξει σε ουκρανικό έδαφος.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας, από την πλευρά του, διέψευσε ότι ρωσικός πύραυλος εισήλθε στον ρουμανικό εναέριο χώρο, όπως είχαν ισχυριστεί προηγουμένως οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κάνοντας λόγο για δύο πυραύλους «Kaliber», οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η πολιτική κατάσταση στη Μολδαβία αντικατοπτρίζει τη γεωπολιτική αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας, με τη φιλορωσική αντιπολίτευση να οργανώνει τον τελευταίο χρόνο αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Τελικά την Παρασκευή η πρωθυπουργός της χώρας, Ναταλία Γκαβριλίτα, υπέβαλε την παραίτησή της στην Μολδαβή Πρόεδρο, Μάγια Σάντου, επομένως θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με τις κοινοβουλευτικές ομάδες και θα οριστεί υποψήφιος πρωθυπουργός.

Το Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης της Μολδαβίας σχημάτισε υπουργικό συμβούλιο υπό την ηγεσία της Γκαβριλίτα τον Αύγουστο του 2021, αφού κέρδισε τις πρόωρες εκλογές.

Μάλιστα, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Μολδαβίας SIS ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι εντόπισαν δραστηριότητες «αποσταθεροποίησης», ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου στις Βρυξέλλες ότι σταμάτησε σχέδιο καταστροφής της Μολδαβίας, που ήταν στα χέρια των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Το σχέδιο αυτό δείχνει ποιος, πότε και πώς να καταφέρει ένα μοιραίο πλήγμα στη μολδαβική δημοκρατία», δήλωσε ο Ζελένσκι, και «αυτό το σχέδιο μοιάζει πολύ με αυτό που προσπάθησαν να εφαρμόσουν κατά της Ουκρανίας», είπε αφήνοντας αιχμές κατά της Μόσχας.

Η Μ. Σάντου κατηγόρησε πρόσφατα τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από τη διακίνηση όπλων, εμπορία ανθρώπων ή ότι χρηματοδοτεί αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Σε μια φάση που η στρατιωτική κινητικότητα στη Λευκορωσία τροφοδοτεί σενάρια ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει ενεργά στον πόλεμο, ενώ το Μινσκ κατηγορεί το Κίεβο ότι εντείνει τις προκλήσεις με στόχο την είσοδο της Λευκορωσίας στον πόλεμο, Λευκορώσοι συνοριοφύλακες αναχαίτισαν την Τετάρτη ένα ουκρανικό κατασκοπευτικό drone κοντά στα σύνορα στην περιοχή Μπρεστ. Αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και τον Νοέμβρη.

Στο μεταξύ, η Πολωνία αποφάσισε να κλείσει ένα σημαντικό συνοριακό πέρασμα προς τη Λευκορωσία, με τη λευκορωσική πλευρά να χαρακτηρίζει την απόφαση «καταστροφική» καθώς μπορεί να οδηγήσει σε «κατάρρευση» και στις δύο πλευρές των συνόρων. Συγκεκριμένα, θα κλείσει το Μπομπροβνίκι, που είναι το βασικό συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας. Έτσι, θα παραμείνουν ανοιχτά μόλις 2 από τα 6 βασικά χερσαία περάσματα κατά μήκος του 400 χλμ. συνόρου των δύο χωρών.

Δείτε ακόμα...