Μυστική αεροπορική βάση των Αμερικανών στον Ειρηνικό

άσκηση αμερικανικών αεροπλανοφόρων στον Ειρηνικο
Από παλαιότερη άσκηση αμερικανικών αεροπλανοφόρων στον Ειρηνικό Ωκεανό

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν κάποιες δορυφορικές φωτογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν «σημαντικές βελτιώσεις» στη μυστική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη νήσο Γουέικ, στον Ειρηνικό, εξέλιξη που πραγματοποιείται εν μέσω της οξυμένης έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Σύμφωνα με τα φωτογραφικά στοιχεία που αποτυπώνονται, τα έργα βελτίωσης αφορούν την επέκταση της ανατολικής πλευράς της βάσης, μία νέα κατασκευή στη βόρεια πλευρά, καθώς και την ανακαίνιση του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης. Η ατόλη Γουέικ, στη οποία εντοπίζεται η αναφερόμενη βάση είναι σημείο “κλειδί” για τις ΗΠΑ, σε μία ενδεχόμενη ένοπλη σύρραξη με την Κίνα.

Η όξυνση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς οι δύο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αυξάνουν συνεχώς την στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, στέλνοντας πολεμικά πλοία και διεξάγοντας ναυτικές ασκήσεις, αλλά και τη στρατιωτική τους δύναμη,

Το Σάββατο, για παράδειγμα, το Πολεμικό Ναυτικό το ΗΠΑ γνωστοποίησε την αποστολή δύο αεροπλανοφόρων στην περιοχή, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αμερικανικά γυμνάσια. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Κίνας για τη διενέργεια άσκησης στη Θάλασσα της Νότια Κίνας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπεο, έχει περιγράψει τις κινεζικές ασκήσεις ως «εξαιρετικά προκλητικές», διαμηνύοντας ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στις «παράνομες διεκδικήσεις” της Κίνας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Φαινομενικά, οι ΗΠΑ δεν έχουν αξιώσεις σε εδάφη της περιοχής, το Πολεμικό Ναυτικό αρκετά συχνά προβαίνει σε προκλήσεις έναντι του Πεκίνου, πραγματοποιώντας τις επονομαζόμενες αποστολές «Ελεύθερης Ναυσιπλοΐας», απόδειξη ότι μάλλον τα πράγματα δεν είναι έτσι, όπως φαίνονται. Μάλιστα, στα τέλη του 2019, η Ουάσιγκτον εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις αυξανόμενες ικανότητες του κινεζικού στρατού στον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς το μέγεθος του κινεζικού Ναυτικού φέρεται να υπερβαίνει το μέγεθος του αμερικανικού Ναυτικού κατά περίπου 300 πλοία. Δεν είναι τυχαίες επομένως τέτοιου είδους ανησυχίες, από την πλευρά των ΗΠΑ, αλλά ίσα ίσα επιβεβαιώνουν τις τρέχουσες εξελίξεις ότι στον Ειρηνικό αυτή τη στιγμή παίζεται μια μεγάλη παρτίδα σκάκι, συντηρητικά μέχρι στιγμής, αλλά το “ματ” κάποια στιγμή θα έρθει.

Παρεμπιπτόντως αξίζει να αναφερθεί ότι στη Θάλασσα της Νότια Κίνας υπάρχουν δύο διαφιλονικούμενα συμπλέγματα νησιών Σπράτλυ και Παρασέλ, την κυριαρχία των οποίων διεκδικούν η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ το Μπρουνέι, η Μαλαισία και το Ταϊβάν. Βέβαια, το Πεκίνο, από το 1974, ασκεί τον de facto έλεγχο του συμπλέγματος Παρασέλ, κατάσταση που το άλλο ιμπεριαλιστικό μπλοκ – ΗΠΑ και χώρες της Ινδοκίνας – προσπαθούν πλέον να αλλάξουν.

Φ.Κ.

Δείτε ακόμα...