Ν. Παναγιωτόπουλος: Μπορούμε να προμηθευτούμε κι άλλα Rafale και F-35

Πολεμικό Αεροσκάφος F-35 στην Άσκηση "Ηνίοχος 2019"
Φώτο Αρχείου / Πολεμικό Αεροσκάφος – μαχητικό F-35 στην Άσκηση “Ηνίοχος 2019” / Πηγή: Eurokinissi

Υπογράφτηκε προχθές στην Αθήνα η ελληνογαλλική συμφωνία για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale». Είχε προηγηθεί η συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Αμετανόητος ο Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι μπορούμε να προμηθευτούμε κι άλλα Rafale και F-35.

Η αγορά αυτή πραγματοποιείται με προτεραιότητα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα, και όχι την άμυνα της χώρας και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Διόλου τυχαία, άλλωστε, μαζί με τις υπογραφές για τα αεροσκάφη επισημοποιήθηκε και η νέα αποστολή που αναλαμβάνει το Πολεμικό Ναυτικό, συνοδεύοντας το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» σε έξοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η υπογραφή της συμφωνίας φαίνεται πως άνοιξε την όρεξη στην κυβέρνηση. Χθες μιλώντας στον Alpha ο Υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να συζητήσει την αγορά και των πανάκριβων μαχητικών 5ης γενιάς F-35. Ενώ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αγοράς γαλλικών Rafale.

Από το κυνήγι των εξοπλισμών θησαυρίζουν οι πολυεθνικές.

Το ΝΑΤΟ γιγαντώνεται στη νοτιοανατολική του πτέρυγα με σκοπό την περικύκλωση της Ρωσίας και την αναχαίτιση της διείσδυσης της Κίνας. Το ΝΑΤΟ σιγοντάρει την τουρκική επιθετικότητα, ενώ κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα με την Τουρκία για υποβρύχια και αεροπλανοφόρο.

Πρόκειται για συμμαχίες στη βάση του οικονομικού και γεωστρατηγικού συμφέροντος.

Οι μόνοι ωφελημένοι από το κυνήγι των εξοπλισμών είναι οι πολυεθνικές των πολεμικών βιομηχανιών. Οι λαοί πληρώνουν αδρά αυτούς τους εξοπλισμούς με ευθύνη των κυβερνήσεών τους και πολλές φορές πληρώνουν και με τη ζωή τους την όξυνση των ανταγωνισμών.

Δείτε ακόμα...