Την αντίθεση του ΚΚΕ στην συμφωνία Ελλάδας – Ρουμανίας για την «αμυντική συνεργασία» των δύο χωρών εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της βουλής όπου ήρθε για κύρωση.
«Η Ρουμανία σταθερά τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζεται γεωπολιτικά ως βασικό στήριγμα του ΝΑΤΟ στη ΝΑ Ευρώπη και ειδικά στη ζώνη της Μαύρης Θάλασσας. Η ρουμανική αστική τάξη, μετά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ το 2004 και στην ΕΕ το 2007, επιδίωξε τη βαθύτερη πρόσδεση της χώρας στους ευρωατλαντικούς μηχανισμούς προσδοκώντας πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά οφέλη», εξήγησε.
«Η γεωγραφική της θέση, σύνορα με την Ουκρανία, πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, εγγύτητα στη Μολδαβία, αντικειμενικά την καθιστά κομβική περιοχή για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας», επισήμανε, οπότε και ο σκοπός της συνεργασίας των δύο χωρών είναι η συμμετοχή τους με μέσα και προσωπικό στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων. Υπογράμμισε επιπλέον ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν με κάθε τρόπο την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς με όλα αυτά τα στοιχεία νομοτελειακά να μετατρέπουν τις δυο χώρες σε ορμητήρια πολέμου βάζοντας σε τεράστιο κινδύνους τους λαούς τους.
Αναφέρθηκε στην εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές προετοιμασίες, προσφέροντας την βάση της Σούδας, την Αλεξανδρούπολη, το αεροδρόμιο της Λάρισας, όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, αλλά και κάθε υποδομή που θα ζητήσει το ΝΑΤΟ.
Η Ρουμανία από την πλευρά της, έχει παραχωρήσει για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την τεράστια βάση Δεβεσέλου, τις υποδομές για έλεγχο και αεροναυτικές επιχειρήσεις που διαθέτει για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και κάθε στρατιωτική και πολιτική υποδομή χρήσιμη για τις αμερικανοΝΑΤΟϊκές επιθετικές δυνάμεις, πρόσθεσε.
Σε αυτά τα πλαίσια, συμπλήρωσε ότι η συζητούμενη συμφωνία ενισχύει το υπόβαθρο ενός ενιαίου στρατιωτικού άξονα απ το Αιγαίο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, απόλυτα κρίσιμου για την ευόδωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κυρίως στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας.
Ο Ν. Παπαναστάσης κατήγγειλε επίσης ότι ήδη οι δύο χώρες, όχι απλά συμμετέχουν, αλλά πρωτοστατούν συστηματικά σε επιθετικές ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, οι οποίες «είναι μια ξεκάθαρη προετοιμασία γενικευμένων πολεμικών επιθετικών ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων που κοστίζουν για την κάθε χώρα ασύλληπτα ποσά που πληρώνουν οι λαοί σε βάρος της αντιμετώπισης ακόμη και βασικών κοινωνικών αναγκών τους όπως είναι η υγεία η παιδεία κ.λπ.».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε επίσης ότι η αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Ρουμανίας δεν είναι ξεκομμένη ούτε από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη, καθώς τα τελευταία χρόνια προωθείται ο λεγόμενος κάθετος διάδρομος Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας για μεταφορά LNG απ’ την Ελλάδα προς τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη. Σε όλα αυτά, υπογράμμισε, κομβικό ρόλο παίζουν οι τερματικοί σταθμοί LNG στην Αλεξανδρούπολη και το πλέγμα των αγωγών διασύνδεσης με σκοπό την προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, στο πλαίσιο των ενεργειακών σχεδίων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.
Ο Ν. Παπαναστάσης σημείωσε επίσης ότι ένας ακόμα τομέας που έχει σχέση με τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι η λεγόμενη βαλκανική σταθερότητα – ευρωατλαντική ολοκλήρωση, καθώς οι δύο χώρες έχουν αναλάβει ρόλο στην πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, στη ΝΑΤΟποίηση της περιοχής αλλά και στη διασύνδεση μεταφορών και ενέργειας.
Στηλίτευσε τις ευθύνες των κυβερνήσεων Ελλάδας – Ρουμανίας που λειτουργούν ως πυλώνες της ΝΑΤΟικής στρατηγικής στην περιοχή των Βαλκανίων, αναφέροντας ότι «η οικονομική, ενεργειακή και στρατιωτική συνεργασία που αναπτύσσουν υπηρετεί κυρίως μονοπωλιακά συμφέροντα ενώ οι λαοί των δύο χωρών πληρώνουν υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες» και κατέληξε λέγοντας ότι «η πραγματική φιλία των λαών δεν χτίζεται ούτε με τις στρατηγικές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ούτε στηρίζοντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων».
Για τη συμφωνία με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη
Τις επικίνδυνες για τους λαούς συνθήκες που επικρατούν διεθνώς εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων ανέδειξε ο Ν. Παπαναστάσης μιλώντας επίσης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την κύρωση συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη που θα δίνει τη δυνατότητα σε σπουδαστές της τελευταίας να φοιτούν σε ελληνικά στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ειδικότερα, εξήγησε πως το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου συζητιέται σε μια περίοδο που ο ενεργειακός πόλεμος βρίσκεται στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων όπου γης και που οι Ευρωπαίοι πρωτοστατούν στη συγκρότηση διεθνούς συμμαχίας για τα Στενά του Ορμούζ με στόχο να αναβαθμίσουν τη θέση τους στην περιοχή, σημειώνοντας πως «τέτοιες κινήσεις συσσωρεύουν ακόμα περισσότερο μπαρούτι για την επόμενη σύγκρουση, με τη χώρα μας να είναι άμεσα εμπλεκόμενη και τα στελέχη, τα οποία βγαίνουν απ τις στρατιωτικές σχολές να είναι προσανατολισμένα για συμμετοχή σε όλα αυτά».
Ξεκαθάρισε πως το αντικείμενο της σύμβασης «δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως μια απλή αθώα ακαδημαϊκή συνεργασία», ακριβώς γιατί «αποτελεί τμήμα της στρατηγικής των αστικών τάξεων των κρατών που επιλέγουν να συνεργαστούν μεταξύ τους σε αυτόν τον τομέα», με στόχο μια «βαθύτερη στρατιωτικοπολιτική όσμωση» και την καλύτερη προώθηση των συμφερόντων τους στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Επισήμανε, ακόμα, πως η ανταλλαγή σπουδαστών για φοίτηση σε στρατιωτικές σχολές δεν στοχεύει στη διαμόρφωση αξιωματικών εκπαιδευμένων βάσει ενός κοινού στρατηγικού δόγματος, με «κοινές επιχειρησιακές αντιλήψεις» και «κοινή πολιτικοστρατιωτική κουλτούρα», αλλά αυτή η διαδικασία λειτουργεί ως μηχανισμός «δημιουργίας συνθηκών ενοποίησης της πολεμικής δράσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τα κράτη που συμμετέχουν σε αυτή τη συνεργασία», ώστε μπροστά και στο ενδεχόμενο γενικευμένων ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και πολέμων να μπορούν τα στρατεύματα «να πολεμήσουν δίπλα – δίπλα, συντονισμένα και καλοεκπαιδευμένα σε αποστολές, όμως, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως είναι το ΝΑΤΟ ή της ΕΕ, που καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα της Ελλάδας», αλλά με τη στήριξη των επικίνδυνων για τους λαούς ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των παραπάνω λυκοσυμμαχιών.
Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι η κύρωση της σύμβασης αποτελεί «ξεκάθαρη πολιτική επιλογή» που στηρίζουν και τα κόμματα της συστημικής αντιπολίτευσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά, στη συνέχεια: «Η καλυμμένη, λοιπόν, ενίσχυση τέτοιου είδους διαδικασιών αποτελεί απροκάλυπτη προετοιμασία εμπλοκής της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αποστολές εκτός συνόρων σε ανταγωνισμούς για ενεργειακούς δρόμους, αγορές και σφαίρες επιρροής».
Τέλος, δήλωσε πως το ΚΚΕ καταψηφίζει τη συμφωνία, απαιτώντας, παράλληλα, να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του ΚΚΕ για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επιστροφή στρατιωτών, στελεχών και εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται σε αποστολές εκτός συνόρων και για κλείσιμο όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων.



