Ν/Σ Υπουργείου Δικαιοσύνης: Ενισχύεται η περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών: "Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής", Πέμπτη 12 Μαΐου 2022.
EUROKINISSI

Νέο χτύπημα σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών συνιστούν μια σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης – πλαίσιο 2001/413 του Συμβουλίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις», που χτες ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Το ζουμί βρίσκεται στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου που περιέχει διατάξεις για την εκτέλεση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και τροποποιήσεις προς το χειρότερο του άρθρου 187α, περί τρομοκρατίας, του Ποινικού Κώδικα.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά μέχρι σήμερα με σημαία τις Οδηγίες της ΕΕ δημιουργούν ένα τεράστιο πλέγμα καταστολής εξουδετερώνοντας ό,τι θεωρούν επικίνδυνο για το σύστημα του κεφαλαίου, κάθε ριζοσπαστική σκέψη που αμφισβητεί τη συνοχή της ΕΕ.

Στην προκειμένη περίπτωση, σημείωσε πως για την εκτέλεση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης είναι επικίνδυνες οι διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται ότι «αφαιρείται από την υποχρεωτική απαγόρευση εκτέλεσης η περίπτωση για την οποία το ένταλμα έχει εκδοθεί προς σκοπό της δίωξης ή τιμωρίας προσώπου λόγω του φύλου, της φυλής, της θρησκείας, της εθνοτικής καταγωγής, της ιθαγένειας, της γλώσσας, των πολιτικών φρονημάτων, του γενετήσιου προσανατολισμού του δράστη υπέρ της ελευθερίας. Πού είναι, κύριοι, η ευαισθησία σας γι’ αυτά τα δικαιώματα των ανθρώπων;», σχολίασε.

Οσον αφορά το άρθρο 187α, η Μ. Κομνηνάκα σημείωσε ότι διευρύνεται το αξιόποινο αφού «πλέον δεν απαιτείται κάποιος να αποδεικνύεται ότι προκαλεί απόφαση σε άλλον για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ή τρομοκρατική ενέργεια, όπως τέλος πάντων αυτό κρίνεται, αλλά τώρα αρκεί απλώς να θεωρείται ότι υποκίνησε κάποιον για τη συμμετοχή του ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτός δεν πείθεται». Επιπλέον σημείωσε ότι «φεύγει και η δημόσια απειλή», καθώς αρκεί η συζήτηση αυτή να έχει γίνει «και στο καφενείο».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι είναι ενδεικτικό των όσων προωθούνται και το άρθρο 37, με βάση το οποίο προβλέπεται να κατεβαίνουν αστραπιαία από το διαδίκτυο σελίδες ή άρθρα με τη δικαιολογία της προτροπής σε τρομοκρατική ενέργεια και έφερε ως τελευταίο παράδειγμα τη λογοκρισία του YouTube σε ανάρτηση της δημοσιογράφου Σεμίνας Διγενή.

Η Μ. Κομνηνάκα χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα καταψήφισε, προκαλώντας μάλιστα και την «απορία» του υπουργού Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, ο οποίος σημείωσε πως είναι διατάξεις – συνέχεια προηγούμενων διατάξεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απόλυτα προσαρμοσμένες στο «δίκαιο» της ΕΕ, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει αν είναι με την ΕΕ ή όχι.

«Εμπλουτίζουν» την έννοια της τρομοκρατίας…

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επισήμανε πως όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν πιστά εφαρμόσει και ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές Οδηγίες που ουσιαστικά καταργούν τους όρους ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη, των οποίων την προστασία επικαλούνται κάθε φορά.

«Κοροϊδεύετε τον λαό», επισήμανε, απευθυνόμενος προς τα αστικά κόμματα που τώρα εμφανίζονται να κάνουν κριτική στις ευρωπαϊκές Οδηγίες, ενώ ως κυβερνήσεις εφάρμοζαν απαρέγκλιτα την αντιδραστική ευρωπαϊκή πολιτική, που στόχο έχει και με αυτές τις παρεμβάσεις να διασφαλίσει τα δικαιώματα και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και όχι των λαών.

Υπογράμμισε ότι διάταξη της συγκεκριμένης Οδηγίας επιβάλλει την ισχύ της ευρωπαϊκής Οδηγίας στην εκτέλεση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, ακόμα κι αν η εθνική νομοθεσία είναι καλύτερη από την ευρωπαϊκή, κάτι για το οποίο δεν αντιδρά κανένα αστικό κόμμα.

Οσον αφορά την τρομοκρατία και τις διατάξεις που προβλέπει, σημείωσε πως πρόκειται για εμπλουτισμό και διεύρυνση των εννοιών που περιλαμβάνονται, υπογραμμίζοντας πως το κύριο είναι το τι θεωρεί «τρομοκρατία» η ΕΕ. Αυτό που αναφέρει σε επίσημα έγγραφά της κι έχουν ψηφίσει και όλα τα ελληνικά αστικά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ότι η ΕΕ θεωρεί τρομοκράτη όποιον αντιτίθεται στις καθιερωμένες οικονομικές και κοινωνικές ελίτ, στην ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης, των μεταφορών, στις συμφωνίες του ελεύθερου εμπορίου, δηλαδή όποιον αμφισβητεί το άδικο και βάρβαρο κοινωνικοοικονομικό σύστημα που ζούμε.

Η πραγματική ασπίδα προστασίας των γυναικών

Η Μαρία Κομνηνάκα έκανε ειδική αναφορά στις διατάξεις για την εκδικητική πορνογραφία. Οπως σημείωσε, το ΚΚΕ θα ψηφίσει τη διάταξη του νομοσχεδίου, προσθέτοντας πως «ως ΚΚΕ είχαμε ταχθεί υπέρ της ποινικοποίησης τέτοιων απεχθών εγκλημάτων που έχουν πραγματικά κίνητρο την απαξίωση της προσωπικότητας κάθε γυναίκας και όχι μόνο, των επιλογών της σχετικά με το σύντροφο και τη ζωή της, όπως και κάθε μορφής βίας και κακοποίησής τους. Πρέπει να έχουν αυστηρότατη ποινική αντιμετώπιση, χωρίς ασάφειες, εκπτώσεις και παραθυράκια».

Σημείωσε ότι βέβαια «διατηρούμε σε κάθε περίπτωση τις επιφυλάξεις για τον τρόπο που διατυπώνεται το άρθρο καθώς αφήνει ανοιχτά διάφορα παράθυρα για ελαφρύτερες ποινές σε πολύ βαριά αδικήματα», ενώ ζήτησε για τέτοια υλικά πορνογραφίας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ανήλικο, να υπάρξει μια πρόβλεψη ώστε ταχύτατα και με κρατική ευθύνη να γίνεται οριστική διαγραφή του υλικού από το διαδίκτυο.

Ξεκαθάρισε πως «δεν έχουμε την παραμικρή αυταπάτη» ότι αρκεί μια αυστηρή ποινική μεταχείριση για να εξασφαλίσει την ολόπλευρη προστασία των γυναικών από τέτοια αποκρουστικά εγκλήματα, «που φύονται σε αυτό ακριβώς το έδαφος των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που διαιωνίζουν την ανισοτιμία της γυναίκας, καλλιεργούν και προβάλλουν σάπιες αξίες, της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, στα πρότυπα της επιβολής με κάθε μέσο κ.λπ., πόσο μάλλον όταν παραμένει η έλλειψη επιστημονικής, νομικής, κοινωνικής και οικονομικής υποστήριξης των θυμάτων από κρατικές δομές, κάτι το οποίο επίσης λείπει».

Ζήτησε να νομοθετηθεί «ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης για τις οικογένειες των θυμάτων, της σκληρότερης από όλες τις μορφές βίας, όλων αυτών των δολοφονηθεισών γυναικών που μας συγκλόνισαν τα τελευταία χρόνια», τονίζοντας ότι όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας μένει ο «Γολγοθάς» τους, χωρίς καμία κοινωνική στήριξη.

Απαίτησε δε «να παρθεί ένα συνολικό πλέγμα μέτρων για την αποκατάσταση των παιδιών που τυχόν μένουν πίσω με παιδοψυχιατρική συνδρομή, οικονομική βοήθεια του αναδόχου, νομική στήριξη της οικογένειας, κάλυψη των δαπανών της νομικής εκπροσώπησής τους, δηλαδή ένα συνολικό πλέγμα μέτρων που σήμερα απουσιάζει και υπάρχει ανάγκη να παρθεί».

Κατέληξε λέγοντας ότι η πραγματική ασπίδα προστασίας για κάθε γυναίκα χτίζεται στον συλλογικό αγώνα για να ανατραπεί η γενεσιουργός μορφή βίας, η καπιταλιστική κοινωνία.

Δείτε ακόμα...