Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα που ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Έχει τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: Εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις». Πρόκειται για ένα ακόμα προαπαιτούμενο του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, για να ανοίξουν οι κρουνοί των δισεκατομμυρίων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΚΚΕ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και πρόκειται να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, προκειμένου να εκφράσει και με αυτό τον τρόπο την αντίθεση της στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα.

Σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε κατά την έναρξη της συζήτησης ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Ως κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο με το νόμο Κατρούγκαλου που διαχώριζε τη σύνταξη σε εθνική και ανταποδοτική και προέβλεπε τη λεγόμενη νοητή κεφαλαιοποίηση στην επικουρική με τη δημιουργία «ατομικού κουμπαρά».

Στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων.

Υπενθύμισε πως στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στο άρθρο 22, που αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε βάλει τον όρο της «ανταποδοτικότητας» στο πλαίσιο δημόσιου, αναδιανεμητικού συστήματος, βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της ανταποδοτικότητας, καταργώντας ουσιαστικά τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης.

Τότε το ΚΚΕ είχε ξεκαθαρίσει πως αυτό δεν το στήριζε γιατί η έννοια της ανταποδοτικότητας ήταν ο «πολιορκητικός κριός» για όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους και είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη «διασφάλιση του δημόσιου αποκλειστικά χαρακτήρα της Κοινωνική Ασφάλισης», πρόταση που είχαν απορρίψει όλα τα κόμματα. 

Ο Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε επίσης στον ισχυρισμό της ΝΔ ότι το κράτος «εγγυάται» τις συντάξεις, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ψέμα και εμπαιγμό, όταν  καταρχήν η κυβέρνηση βάζει το «ρίσκο», ενώ ήδη έχουμε ζήσει από τη δεκαετία του ’90 το αλλεπάλληλο πετσόκομμα των συντάξεων, την καταλήστευση των ταμείων, το τζογάρισμα των αποθεματικών στο χρηματιστήριο. 

Ουσιαστικά, «πρόκειται για άλλη μία ληστεία του εργατικού μόχθου» τόνισε και πρόσθεσε «μαζεύετε τα λεφτά των εργαζομένων και τα τζογάρετε στο χρηματιστήριο, χρηματοδοτείτε το κεφάλαιο για να βγάλει κέρδη χωρίς να εγγυάστε τίποτα στην πραγματικότητα».

Η αίτηση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε από τη κυβερνητική πλειοψηφία που τάχθηκε κατά. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ.  

Δείτε ακόμα...