Να αυξηθούν τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην πυρκαγιά στο Παπίκιο Όρος

Έντεκα μέρες συμπλήρωσε χτες η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στο όρος Παπίκιο στη Ροδόπη
Φώτο Αρχείου / TV ΡΟΔΟΠΗ Έντεκα μέρες συμπλήρωσε χτες η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στο όρος Παπίκιο στη Ροδόπη

Να αυξηθούν τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην πυρκαγιά στο Παπίκιο Όρος, αλλά και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής, της υγείας και ακεραιότητας των πεζοπόρων τμημάτων που επιχειρούν, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης ΔελήςΝίκος ΠαπαναστάσηςΘανάσης Παφίλης και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερώτησή τους, προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα:

«Εδώ και δεκατρείς μέρες μαίνεται η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στο Παπίκιο όρος ή αλλιώς αϊτόβουνο στον Νομό Ροδόπης.

Το Παπίκιο αποτελεί μία οικολογικά πλούσια περιοχή και μοναδικός προορισμός για τις ορειβατικές ομάδες της περιοχής και άλλους επισκέπτες.

Τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, που επιχειρούν στην περιοχή, αριθμούν περίπου 110 άτομα. Το δύσβατο της περιοχής δημιουργεί αντικειμενικά εμπόδια στις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να παρέμβουν αποτελεσματικά. Μάλιστα οι άνδρες της Πυροσβεστικής αναγκάζονται να πραγματοποιούν πεζοπορία έως και 4 ώρες από τα σημεία που έχουν οδική πρόσβαση για να προσεγγίσουν κάποια μέτωπα της φωτιάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια καταπόνηση του προσωπικού και να αυξάνεται ο κίνδυνος της σωματικής τους ακεραιότητας.

Την ίδια ώρα, τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην περιοχή είναι ελάχιστα, μόλις 2 καναντέρ λόγω της λήξης των συμβάσεων μίσθωσης στο τέλος Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα οι ρίψεις νερού που πραγματοποιούν να είναι ελάχιστες και πολύ αραιές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε:

– Να αυξηθούν τα εναέρια μέσα που επιχειρούν.

– Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής, της υγείας και ακεραιότητας των πεζοπόρων τμημάτων που επιχειρούν.

– Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ανάπαυση και φιλοξενία τους σε αξιοπρεπή καταλύματα.

– Να γίνει άμεση εκτίμηση της καταστροφής και να κηρυχτούν χωρίς καθυστέρηση αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις.

– Να απαγορευτεί κάθε είδους καταπάτηση και επιχειρηματική δραστηριότητα».

Δείτε ακόμα...