Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση και κάλυψη των μετακινήσεων στρατευμένων για το Πάσχα

Στρατιώτες της 96 ΑΔΤΕ, Χίου
Φώτο Αρχείου / Στρατιώτες της 96 ΑΔΤΕ, Χίου / Πηγή: Eurokinissi

Τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και δωρεάν κάλυψη των μετακινήσεων των στρατευμένων για τις εορταστικές άδειες του Πάσχα ζητούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Άμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Συγκεκριμένα:

«Κατά τη διάρκεια της θητείας των στρατευμένων, οι οικονομικές παροχές προς αυτούς εκ μέρους της στρατιωτικής υπηρεσίας, ανέρχονται στο ποσό των οκτώ ευρώ και εξήντα δύο λεπτών (8,62). Με το ποσό αυτό προφανώς αδυνατούν να καλύψουν οποιαδήποτε απαίτηση προκύπτει απ’ την ίδια τη στρατιωτική τους θητεία, όπως διατροφή εκτός στρατοπέδου, ντύσιμο, ψυχαγωγία, πολλαπλά και πανάκριβα εισιτήρια μετακινήσεων κατά τις άδειές τους και όχι μόνο, προμήθεια ειδών αναγκαίων για την καθημερινότητά τους, που η ίδια υπηρεσία δεν τους χορηγεί (απορρυπαντικά, βερνίκια υποδημάτων, είδη άθλησης κλπ.).

Η ευθύνη για την κάλυψη όλων αυτών των αναγκών μετακυλίεται στην οικογένεια του στρατευμένου, προστιθέμενη στην οικονομική αιμορραγία που καλούνται να καλύψουν τα πενιχρά έως ανύπαρκτα έσοδα της συντριπτικής πλειοψηφίας των σημερινών λαϊκών οικογενειών.

Όσο κι αν η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική του εφησυχασμού, επιδιώκοντας να αποπροσανατολίσει τον λαό με δηλώσεις ότι “το φαινόμενο της ακρίβειας είναι παροδικό” και ότι “σε λίγους μήνες θα έχει εξομαλυνθεί η αγορά και οι τιμές”, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν πλέον “γονατίσει”.

Για τη συμμετοχή των οικογενειών των στρατευμένων σε αυτά τα οικονομικά βάρη, για την επιδείνωση της ήδη δραματικής οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται οι οικογένειες, η κυβέρνηση φέρει σοβαρότατες ευθύνες.

Για την άμεση έστω και υποτυπώδη ελάφρυνση αυτών των βαρών οφείλει άμεσα, ενόψει μάλιστα των εορταστικών αδειών του Πάσχα, να ενισχύσει τους στρατευμένους με ένα έκτακτο βοήθημα. Επιπλέον είναι αναγκαίο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τη δωρεάν και έγκαιρη μετακίνηση των στρατευμένων κατά τις εορταστικές άδειες του Πάσχα προς τους τόπους διαμονής τους, αλλά και την επιστροφή στις μονάδες τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

  1. – Τη χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στους στρατευμένους ενόψει των εορτών του Πάσχα.
  2. – Τη δωρεάν μετακίνηση των στρατευμένων με όλα τα μέσα προς τους τόπους διαμονής τους, αλλά και τη δωρεάν επιστροφή προς τις μονάδες τους».

Δείτε ακόμα...