Στρατιώτης (ΥΓ): Να σταματήσει τώρα η συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους του ΝΑΤΟ

KFOR-Ελληνική Αποστολή
Φώτο Αρχείου / NATO – Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου 2009 / Πηγή: Eurokinissi

Μια βόλτα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ή μια ματιά από το παράθυρο του αεροπλάνου καθώς φτάνει κανείς σε αυτήν αρκεί για να αισθανθεί αγανάκτηση και ανησυχία. Ο λόγος προφανής και ορατός από πολύ μακριά: Η γιγαντιαία συσσώρευση πολεμικού υλικού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Υλικό που χρησιμοποιείται ήδη αλλά και άλλο, έτοιμο να προωθηθεί στην Ανατολική Ευρώπη, με το βλέμμα (και το σκόπευτρο) στραμμένο προς τη Ρωσία.

Αντικρίζοντας τις πολεμικές εγκαταστάσεις που προσφέρουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την εξυπηρέτηση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, καθώς αυτή αναπτύσσεται ενάντια στη Ρωσία, αναπόφευκτα το μυαλό ενός στρατιώτη του Υγειονομικού συγκρίνει την εικόνα αυτή με τις συνθήκες και τα μέσα με τα οποία καλείται το Σώμα στο οποίο ανήκει να παρέχει υπηρεσίες Υγείας στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Από τη μία η υπεροπλία και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, που παρέχονται για σκοπούς που καμία σχέση δεν έχουν με τα κυριαρχικά δικαιώματα και την άμυνα της χώρας, και από την άλλη η λιγοστή μέριμνα για την υγεία των στρατιωτών και των στελεχών.

Πρόκειται για πραγματικά ελάχιστη κρατική μέριμνα όταν πολλοί σταθμοί επειγόντων περιστατικών (ΣΤΕΠ) στα διάφορα στρατόπεδα έχουν έναν ή δύο ιατρούς, κανένα ακτινογραφικό μηχάνημα και λιγοστά εργαλεία που πολλές φορές δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν γιατί δεν υπάρχει κλίβανος αποστείρωσης. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι τα περισσότερα περιστατικά να καταλήγουν στα δευτεροβάθμια νοσοκομεία, τα ΚΙΧΝΕ, ακόμα και περιστατικά που απαιτούσαν ένα ή δύο ράμματα ή απλά μια ακτινογραφία για να γίνει η διάγνωση. Και αυτό εν καιρώ πανδημίας, οπότε και θα έπρεπε να αποφεύγεται η συσσώρευση περιστατικών που κάλλιστα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Στα Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) λοιπόν συγκεντρώνεται ένας τεράστιος αριθμός περιστατικών και το λίγο προσωπικό κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις. Πολλές φορές όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει, μιας και οι ελλείψεις δεν το επιτρέπουν. Ελλείψεις σε απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, μηχανήματα που κάνουν την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη για το υγειονομικό προσωπικό, το οποίο καλείται να ασκήσει την επιστήμη του υπό πολύ αντίξοες συνθήκες. Οσο για τους ασθενείς στην περιοχή του Έβρου, στην καλύτερη περίπτωση περιμένουν για ώρες στην ουρά, ενώ μπορεί να τους ανακοινωθεί ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να τους καλύψει και άρα πρέπει να μεταφερθούν είτε σε μεγαλύτερο ΚΙΧΝΕ, π.χ από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη, είτε σε γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο, με κοντινότερο το 424 στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρηθεί ψηλά το επίπεδο των υπηρεσιών Υγείας που παρέχονται. Οι ιατροί, οι νοσηλευτές, το προσωπικό των εργαστηρίων, οι τραυματιοφορείς, το διοικητικό προσωπικό, καθημερινά μοχθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, δίχως την απαραίτητη κρατική μέριμνα, η προσπάθεια δεν μπορεί να αποδώσει στον βαθμό που θα μπορούσε, εφόσον η υγεία του προσωπικού όπως και όλου του λαού ήταν στο επίκεντρο. Εφόσον κάθε ιατρείο, ασθενοφόρο και νοσοκομείο ήταν πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο.

Η ομοιότητα της κατάστασης αυτής με αυτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αποδεικνύει ότι στο σύνολο της κοινωνίας, η ζωή και η υγεία του λαού δεν είναι «επιλέξιμη δαπάνη». Έρχεται δεύτερη και τρίτη, πίσω από οτιδήποτε εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, είτε αυτό είναι κρατικές επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές είτε εξοπλισμοί που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας.

Γι’ αυτό και κάθε λαϊκός άνθρωπος, πολίτης ή στρατιωτικός, δεν πρέπει να συμβιβάζεται με τα παραπάνω, πρέπει να κάνει και δική του υπόθεση τον αγώνα για τη ζωή και την υγεία του. Διότι όπως αποδεικνύεται καθημερινά, μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Γι’ αυτό υψώνουμε τη φωνή: «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και όχι τέσσερα (4) δισ. ευρώ τον χρόνο από τον προϋπολογισμό του κράτους για τους ΝΑΤΟικούς πολέμους. Κανένας φαντάρος και αξιωματικός στην Ουκρανία. Να σταματήσει τώρα η συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους του ΝΑΤΟ.

Στρ. (ΥΓ) Μαρνίκας Χρήστος

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...