Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η γαλλική Γερουσία πρότεινε αναγνώριση του αυτόνομου θύλακα

Λεωφόρος των Μαχητών της Ελευθερίας, Στεπάνακερτ, Ναγκόρνο-Καραμπαχ
Φώτο Αρχείου / Λεωφόρος των Μαχητών της Ελευθερίας, Στεπάνακερτ, Ναγκόρνο-Καραμπαχ / Πηγή: By Baykar Sepoyan – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58950732

Νέες ενδοϊμπεριαλιστικές εντάσεις σηματοδοτεί στην περιοχή το ψήφισμα της Γερουσίας της Γαλλίας, την Τετάρτη το βράδυ, με το οποίο καλεί τη γαλλική κυβέρνηση να αναγνωρίσει επίσημα τη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Γερουσία «καλεί τη γαλλική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ και να χρησιμοποιήσει αυτήν την αναγνώριση ως εργαλείο στις συνομιλίες για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης», σημειώνει το ψήφισμα, που πέρασε σχεδόν ομόφωνα αλλά έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Επίσης ζητά την άμεση απόσυρση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν από τα εδάφη που έχει καταλάβει στον θύλακα, καθώς και διεθνή έρευνα για εγκλήματα πολέμου και χρήση απαγορευμένων όπλων. Οι γερουσιαστές καλούν την κυβέρνηση «να εξάγει συμπεράσματα σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζουν οι τουρκικές αρχές και να εξετάσει περισσότερο αποφασιστικά μέτρα μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Η κίνηση της γαλλικής Γερουσίας έχει συμβολικό χαρακτήρα και λειτουργεί και ως άλλοθι απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιους που ζουν στην Γαλλία, για τη γαλλική κυβέρνηση, που εδώ και δεκαετίες δεν έχει προχωρήσει στην αναγνώριση του αυτόνομου θύλακα, όπως άλλωστε δεν έχει κάνει κανένα κράτος στον κόσμο.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η μονομερής αναγνώριση του Καραμπάχ δεν θα κάνει καλό σε κανέναν» και δεν θα χρησιμεύσει για την ενίσχυση των προσπαθειών διαμεσολάβησης. Υπενθύμισε ότι η Γαλλία, συμπρόεδρος της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, υποστηρίζει την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επετεύχθη στις 9 Νοέμβρη μεταξύ της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας.

Σε αυτή τη δήλωση, απάντησε χτες το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν λέγοντας ότι «Μόνο ως πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί το ψήφισμα της γαλλικής Γερουσίας».

Ενώ όπως ήταν αναμενόμενο, το ΥΠΕΞ της Αρμενίας χαιρέτισε το ψήφισμα ως σημαντικό βήμα προς την αναγνώριση του δικαιώματος του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ στην αυτοδιάθεση και τη δίκαιη επίλυση του ζητήματος. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι επισημαίνονται κατηγορηματικά οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας», υπογραμμίζει η Αρμενία, όπως και ότι «επιβεβαιώνεται η ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών από τους συμπροέδρους της Ομάδας του Μινσκ».

Στο μεταξύ, μέχρι χτες είχαν επιστρέψει στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ, περίπου 28.000 – 30.000 κάτοικοι, δηλαδή παραπάνω από τους μισούς, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Πηγή: ΑΠΕ,

Δείτε ακόμα...