Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Ρωσία προειδοποιεί για τις απειλές κοντά στα σύνορά της

Μετά την πρόσφατη σύγκρουση το Αζερμπαϊτζάν έχει ανακτήσει σχεδόν όλα τα εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ (το διαγραμμισμένο μέρος) και τμήμα του από το νοτιότερο άκρο έως τη Σούσα, ενώ έχει δοθεί ένας διάδρομος στο Λατσίν για να συνδέεται η Αρμενία με το υπόλοιπο τμήμα του Ν. Καραμπάχ
Νότιος Καύκασος

Η Ρωσία προειδοποιεί οτι οι μισθοφόροι μαχητές από τη Συρία που είχαν στρατολογηθεί από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία για να πολεμήσουν κατά της Αρμενίας στην εμπόλεμη σύρραξη με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενδέχεται να μην έχουν επιστρέψει στη Συρία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια (CSTO), το αμυντικό σύμφωνο που έχει συνάψει η Ρωσία με άλλα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως «Εχουμε πληροφορίες ότι μαχητές από τη Συρία δραστηριοποιήθηκαν στη ζώνη σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το θεωρήσαμε ως απειλή για τις χώρες μας και το μπλοκ μας. Ωστόσο δεν έχουμε πληροφορίες αν έχουν επιστρέψει στη Συρία ή αν βρίσκονται ακόμη εκεί», δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο γενικός γραμματέας του CSTO, Στάνισλαβ Ζας, αναδεικνύοντας την αντικειμενικά ‘εύθραστη’ ιμπεριαλιστική ειρήνη που σύναψαν τον Νοέμβρη Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και άλλων δυνάμεων στην περιοχή όπως ΗΠΑ, ΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Καυκάσου. Συμπλήρωσε δε ότι «όλοι οι μισθοφόροι και οι Σύροι μαχητές θα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή, επειδή η παρουσία μαχητικών ομάδων σε κοντινή απόσταση από τα σύνορά μας αποτελεί απειλή για τη συλλογική μας ασφάλεια».

Συμπλήρωσε επίσης, οτι οι ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις», η Αρμενία και οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ελέγχουν την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, επιβλέποντας την εκεχειρία, ενώ στο κέντρο που έχει δημιουργηθεί σε αζέρικο έδαφος για την τήρησή της συμμετέχει και η Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...