ΝΑΤΟ: Για λογαριασμό της SNMG2 τουρκική φρεγάτα κάνει τον χωροφύλακα και στη Δυτική Μεσόγειο

Πλοίο Γενικής Υποστήριξης του Τυνισιακού Πολεμικού Ναυτικού "Syphax" (P611) - Συνεκπαίδευση με Τουρκική Φρεγάτα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ (SNMG2
Πλοίο Γενικής Υποστήριξης του Τυνισιακού Πολεμικού Ναυτικού “Syphax” (P611) – Συνεκπαίδευση με Τουρκική Φρεγάτα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ (SNMG2) / Πηγή: MARCOM

Τα μόνιμα πλοία της νατοϊκής αρμάδας της SNMG2 (Standing NATO Maritime Group Two) και τα πλοία του Τυνησιακού Ναυτικού πραγματοποίησαν άσκηση στη Δυτική Μεσόγειο Θάλασσα στις 22 Ιουνίου 2020. Η «απομονωμένη» – κατά την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Τουρκία με εντολή του ΝΑΤΟ κάνει τον «χωροφύλακα» και στη Δυτική Μεσόγειο.

Σκοπός της τουρκικής αστικής τάξης είναι κάνει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι θα υπερασπιστεί τις επενδύσεις των μονοπωλίων της στη Βόρεια Αφρική. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν χάνουν ευκαιρία να τους διευκολύνουν.

Αυτή η εκπαίδευση δεν έχει μόνο αξία στην εκτέλεσή της, η οποία απέδειξε την εξαιρετική ικανότητα και την άμεση ενσωμάτωση του Τυνησιακού Ναυτικού με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αλλά έχει επίσης ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο περαιτέρω συνεργασίας στη θάλασσα μεταξύ της Τυνησίας, του ΝΑΤΟ και όλων των συμμαχικών εθνών.

Paolo Fantoni, Διοικητής του SNMG2

Η SNMG2 του ΝΑΤΟ ασκήθηκε με δύο μονάδες Ναυτικού της Τυνησίας – Πλοίο Γενικής Υποστήριξης Syphax και το ταχέο περιπολικό πλοίο Hamilcar. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στα ύδατα βόρεια του Bizerte της Τυνησίας.

Πλοίο Γενικής Υποστήριξης του Τυνισιακού Πολεμικού Ναυτικού "Syphax" (P611)
Πλοίο Γενικής Υποστήριξης του Τυνισιακού Πολεμικού Ναυτικού “Syphax” (P611) / Πηγή: Twitter

Η Τυνησία έχει μακροχρόνια συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Οι διακηρυγμένοι στόχοι τους είναι “η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, η βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα και η αποτροπή πιθανών τρομοκρατικών απειλών στη θάλασσα”.

Η SNMG2, που τελεί υπό ιταλική διοίκηση από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, αποτελείται από την ιταλική φρεγάτα Fasan και την τουρκική φρεγάτα Salihreis σήμερα. Η Ομάδα είναι έτοιμη να αλλάξει διοίκηση αυτή την εβδομάδας.

Φρεγάτα Σπέτσαι
Φώτο Αρχείου / Φρεγάτα Σπέτσαι / Πηγή: ΠΝ

Θυμίζουμε ότι στην περιοχή περιπολεί η Φρεγάτα Σπέτσαι υποτίθεται επιτηρώντας το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, υπό Ευρωενωσιακή «ομπρέλα» (επιχείρηση IRENE). Μάλιστα πριν μια βδομάδα τουρκικές φρεγάτες απέτρεψαν τον έλεγχο που επιχειρήθηκε από το ελικόπτερο της ελληνικής φρεγάτας σε φορτηγό πλοίο που μετέφερε όπλα στον Σάρατζ. Το ίδιο συνέβη και με Γαλλική φρεγάτα λίγες μέρες μετά. Μάλιστα τα «παράπονα» του Γάλλου Προέδρου Μακρόν αξιοποιήθηκαν από τα ελληνικά αστικά μέσα για να στηρίξουν το κυβερνητικό αφήγημα της απομονωμένης Τουρκίας.

Η Τουρκική αστική τάξη κάνει σταθερά βήματα αναθεώρησης των συνόρων και παζαρέματος με Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ. Οι τελευταίοι πιέζουν με την σειρά τους την Ελλάδα να «κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» (ΜΟΕ) με την Τουρκία για να συζητήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παράγοντες αποσταθεροποίησης στην περιοχή της Μεσογείου. Τροφοδοτούν τα αναθεωρητικά σχέδια της Τουρκίας.

Δείτε ακόμα...