ΝΑΤΟ: H Σουηδία υπέβαλε επίσημα το αίτημα ένταξης – Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε την ένταξη

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, Αν Λίντε, υπέγραψε και επίσημα το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με την Ρωσία. 

«Υπάρχει ευρεία συναίνεση στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό λαό είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», ισχυρίστηκε η σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον.

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι «δεν βλέπει» κάποια στρατιωτική απειλή εναντίον της χώρας αυτή τη στιγμή, προκειμένου να συγκαλύψει τους τεράστιους κινδύνους στους οποίους βάζει τον Σουηδικό λαό (και όχι μόνο) από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία προκαλεί την αντίδραση της Ρωσίας.

Δεσμεύτηκε δε, ότι η ένταξη στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό θα γίνει με… συνοπτικές διαδικασίες. «Αναμένουμε ότι (η διαδικασία της ένταξης) δεν θα πάρει πάνω από έναν χρόνο», αφού επικυρωθεί και από τα 30 μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, είπε.

Φινλανδία: «Ναι» από το κοινοβούλιο

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε σήμερα κατά πλειοψηφία την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ψηφοφορίας, από τους 200 βουλευτές, οι 188 ήταν υπέρ, οκτώ ήταν κατά και τρεις απείχαν.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη για να συζητήσουν τις αιτήσεις τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν, η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο θα συζητήσουν επίσης «την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και την ενίσχυση των στενών συνεργασιών μας σε μια σειρά από παγκόσμια ζητήματα και την υποστήριξη για την Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Καρίν Ζαν-Πιερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...