ΝΑΤΟ: Σύνοδος στο Βουκουρέστι με το βλέμμα σε Κίνα και Ρωσία

Βουκουρέστι, Ρουμανία: Σύνοδος κορυφής των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, Νοέμβρης 2022
Βουκουρέστι, Ρουμανία: Σύνοδος κορυφής των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, Νοέμβρης 2022

Ξεκινάει σήμερα στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ. Η Σύνοδος της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας θα διαρκέσει 2 ημέρες και στο στόχαστρο των αποφάσεων της θα βρεθεί εκ νέου Ρωσία και Κίνα και η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια του Κιέβου.

Στο περιθώριο της Συνόδου οι υπουργοί εξωτερικών θα έχουν συναντήσεις με το Ουκρανό υπ. Εξ., Ντίμτρο Κουλέμπα, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας Τομπίας Μπίλστρομ (Tobias Billström) και Πέκα Χααβίστο (Pekka Haavisto).

Μάλιστα, η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί εν μέσω όξυνσης της έντασης στη Νότια Κινεζική θάλασσα μετά το επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που σημειώθηκε όταν πλοία του κινεζικού ναυτικού, «απώθησαν» το καταδρομικό, «USS Chancellorsville» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που πραγματοποίησε διέλευση κοντά σε διαφιλονικούμενα νησιά.

Στο Βουκουρέστι θα μεταβεί και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Πριν την έναρξη της Συνόδου ο Γ.Γ της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ έδωσε το στίγμα σημειώνοντας πως “Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί”. Ενώ, πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ουκρανία να περάσει απ’ τα οπλικά συστήματα της Σοβιετικής Εποχής σε σύγχρονα όπλα σύμφωνα με τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη απεξάρτησης απ’ το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...