ΝΑΤΟ: Υπερασπιστής ή απειλή για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;

Πρέσβεις ΗΠΑ-Τουρκίας-Ισραήλ
Φώτο Αρχείου / Α. Διαμαντοπούλου και οι Πρέσβεις στην Αθήνα, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, και της Τουρκίας με συντονιστή τον Π. Τσίμα / Πηγή: EUROKINISSI

Άρθρο του Βαγγέλη Σοφίου, μέλους της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ

Διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ότι οι αμερικανονατοϊκές βάσεις εγγυώνται την ασφάλεια και την αμυντική μας προστασία.

Αλήθεια, πότε η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ ήταν ανασταλτικός παράγοντας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα; Η Τουρκία ως ΝΑΤΟϊκή δύναμη αμφισβητεί και παραβιάζει τα σύνορα, κλιμακώνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Εξάλλου το ΝΑΤΟ θεωρεί το Αιγαίο «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο», δεν  ενδιαφέρεται για τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, αντίθετα επιδιώκει το γρήγορο κλείσιμο «εκκρεμοτήτων» και «διαφορών», την επιτάχυνση «διευθετήσεων», σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Προετοιμάζει σχέδια συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και των ενεργειακών πόρων με στόχο τη διαφύλαξη της ΝΑΤΟικής συνοχής, το προχώρημα της αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου και τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς. Αυτή είναι η πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που ξεριζώνει λαούς, που μεθοδεύει τον εγκλωβισμό των προσφύγων σε νησιά και σύνορα, που παίζει γεωπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων και των μεταναστών που ίδιοι δημιούργησαν.

Ταυτόχρονα η ελληνική αστική τάξη έχει ενεργό συμμετοχή σε ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, επεμβάσεις, ανταγωνισμούς και πολέμους. Έχει γνώμονα τη λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, που οι κυβερνήσεις πρώτα του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα της ΝΔ υπηρετούν.

Άραγε με ποιο τρόπο συμβάλλει στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας η ετοιμότητα για αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Λιβύη; Η αποστολή συστοιχίας Patriot και προσωπικού στη Σαουδική Αραβία; Η ελληνική φρεγάτα που πρόσφατα συνόδευσε τα γαλλικά πολεμικά πλοία στην οικονομική ζώνη της Κύπρου; Οι κοινές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ και η στενή στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ;

Η χώρα μας εμπλέκεται ακόμα βαθύτερα στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, αξιοποιείται ως ορμητήριο για την αποτελεσματική υλοποίηση των στρατιωτικών του επεμβάσεων στην περιοχή. Άλλωστε η συμφωνία για τις βάσεις και την ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία, που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ, δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να λειτουργούν στρατιωτικές και βοηθητικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενισχύει τις πολεμικές δυνατότητες της βάσης της Σούδας, εντάσσει στον αμερικανοΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό επιπλέον ελληνικές στρατιωτικές βάσεις.

Οι εξελίξεις αυτές, μεταξύ άλλων, είναι η απόδειξη της επιθετικής πολιτικής της ελληνικής αστικής τάξης  στα πλαίσια των ανταγωνισμών, από τους οποίους ο ελληνικός λαός και οι λαοί της περιοχής, όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν, αντίθετα εμπλέκονται σε ακόμα σοβαρότερους κινδύνους.

Καταρρίπτεται πανηγυρικά το επιχείρημα των αστικών κομμάτων και των μηχανισμών τους ότι η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας περνάει μέσα από τη στήριξη των επικίνδυνων ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών. Γκρεμίζεται η λογική του εφησυχασμού που τόσο έντεχνα προσπάθησαν να καλλιεργήσουν, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η σημερινή της ΝΔ, για τους ισχυρούς συμμάχους που θα αποτελέσουν ασπίδα ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα.

Είναι ανάγκη σήμερα ο λαός να επαγρυπνεί απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις, να οργανώσει την πάλη του ενάντια στην επιθετική στάση της ελληνικής αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της. Για να εκτελούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τη βασική τους αποστολή που είναι η υπεράσπιση των συνόρων και όχι η συμμετοχή σε αποστολές εκτός συνόρων, όπου δεν έχουν καμία δουλειά. Για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου στη χώρα μας. Για να αποδεσμευτούμε από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που όχι μόνο δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο του υπερασπιστή για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, αλλά αποτελούν απειλή για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Βαγγέλης Σοφίου,
μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ

Δείτε ακόμα...