Νατοϊκή άσκηση “DYNAMIC MANTA 20”

Στόλος-Πλοίο-Άσκηση
Πηγή: Eurokinissi

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε ότι από 25 Φεβρουαρίου έως 06 Μαρτίου 2020, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στην Νατοϊκή άσκηση “DYNAMIC MANTA 20”. Διέθεσε στο ΝΑΤΟ τη φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» και το υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ». Διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σικελίας, Αδριατικής Θάλασσας και της κεντρικής Μεσογείου.

Η άσκηση διεξάγετε στα πλαίσια των πολεμικών προετοιμασιών του ΝΑΤΟ, με τις κάννες στραμμένες πάντα προς τη Ρωσία και τους συμμάχους της. Ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στη “συμμαχία” να επιδείξει τις δυνατότητές της στους ανταγωνιστές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Το ρόλο του χωροφύλακα της Μεσογείου το ΝΑΤΟ τον επιβεβαιώνει με τη συμμετοχή σε τέτοιου είδους ασκήσεις των κρατών μελών του.

Η Νατοϊκή άσκηση “DYNAMIC MANTA”, διεξάγεται σε ετήσια βάση. Σκοποί της η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο υπό ρεαλιστικές συνθήκες. Σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια και περιβάλλον πολλαπλής απειλής. Καθώς και την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας των μονάδων σε Νατοϊκό πλαίσιο. Αυτά διακηρύττουν επίσημα τα επιτελεία.

Στην Άσκηση συμμετείχαν πλοία, υποβρύχια, ελικόπτερα, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και προσωπικό. Χώρες προέλευσής τους ήταν: Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Τουρκία. Στην άσκηση πήρε μέρο και ο μόνιμος χωροφύλακας του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, η SNMG2. Δηλαδή η Νατοϊκή Ναυτική Δύναμης 2 (Standing NΑΤΟ Maritime Group 2). Είναι γνωστή αυτή η αρμάδα από τη πρόσκληση που της είχε απευθύνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να περιπολεί στο Αιγαίο. Πρόσχημα τότε ήταν οι πρόσφυγες. Από τότε περιδιαβαίνει σταθερά και τις ελληνικές θάλασσες και πότε – πότε “πετάγεται” και μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Δείτε ακόμα...