ΝΑΤΟική συνεκπαίδευση Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο!

Συνεκπαίδευση Μονάδων Πολεμικού Ναυτικού Ελλάδας Τουρκίας ΝΑΤΟ - SNMG2
Συνεκπαίδευση Μονάδων Πολεμικού Ναυτικού Ελλάδας – SNMG2

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΝ, την Πέμπτη 18 Ιουνίου, διεξήχθη συνεκπαίδευση της Φρεγάτας «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» με μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης «Standing NΑΤΟ Maritime Group Two (SNMG2)». Η συνεκπαίδευση έλαβε χώρα στην θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση “Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.”

Αυτό που δεν αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΝ είναι ότι οι μονάδες αυτές ήταν η ναυαρχίδα της SNMG2, ιταλική φρεγάτα «Fasan» και η τουρκική «Salihreis». Τα πλοία απέπλευσαν από το τουρκικό ναύσταθμο του Ακσάζ (στη ΝΑ ακτή του Αιγαίου). Έπειτα πραγματοποίησαν γυμνάσια ελιγμών και επικοινωνιών με τα τουρκικά πλοία «Orucreis» και «Gurbet», πριν συναντήσουν τον «Κουντουριώτη».

Όπως δήλωσε ο Ιταλός υποναύαρχος, Paolo Fantoni, «Οι ασκήσεις που διεξάγουμε από την αρχή της ανάπτυξής μας με τα συμμαχικά ναυτικά της Ελλάδας και της Τουρκίας μας επέτρεψαν να διατηρήσουμε την ετοιμότητά μας στη θάλασσα, καθώς και τη διαλειτουργικότητά μας μεταξύ πολυεθνικών δυνάμεων. Εργαζόμαστε συνεχώς για να δείξουμε στους συμμάχους και τους αντιπάλους μας ότι παρά την πρόσφατη πανδημία, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη θάλασσα διατήρησαν και βελτίωσαν συνεχώς τις δυνατότητές τους» επαινώντας τη συμβολή Ελλάδας και Τουρκίας στην υλοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Στη SNMG2 διατίθενται ακόμα τα πλοία του ΠΝ «Μαχητής», «Νικηφόρος Φωκάς» και «Τρουπάκης». Στην έτερη ΝΑΤΟική αρμάδα που περιπολεί στη Μεσόγειο (SNMCMG2), από τις 15/6, ρόλο «ναυαρχίδας» ανέλαβε το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «Αλιάκμων». Τέλος η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» περιπολεί στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «IRINI».

Επικίνδυνοι σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο

Μάλιστα η Ναυτική Δύναμη SNMG2 επιχειρεί στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσχημα το Προσφυγικό, στην πράξη ελέγχοντας τους διαύλους κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Τέλος, στις 16/6 έληξε «εστιασμένη επιχείρηση» (FOS) της ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Sea Guardian» που ελέγχει τη Μεσόγειο στα διεθνή ύδατα της Κεντρικής Μεσογείου, σύμφωνα με ενημέρωση από τα κεντρικά του ΝΑΤΟ. Στην επιχείρηση συμμετείχαν πλοία από Ιταλία και Γαλλία και «εναέρια μέσα που παρείχαν Ελλάδα και Τουρκία»,

Βαθαίνει, λοιπόν η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ΝΑΤΟ στοιχίζει δίπλα δίπλα μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού Ελλάδας και Τουρκίας. Και αυτό γίνεται σε περιοχές στις οποίες η Τουρκία ανοιχτά αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Σε εκείνες τις θαλάσσιες ζώνες δηλαδή, όπου προωθούνται τα σενάρια «συνδιαχείρισης» με ΝΑΤΟική ομπρέλα.

Δείτε ακόμα...