Ναυτεργάτες: Επιστρέφουν οι Έλληνες ναυτικοί του πλοίου «ANGELIC POWER»

Φορτηγό πλοίο Angelic Power, σημαίας Ελλάδας
Φώτο Αρχείου / Φορτηγό πλοίο Angelic Power, σημαίας Ελλάδας, 2005 / Πηγή: Marine Traffic

Στην Ελλάδα φθάνουν σήμερα το απόγευμα, με πτήση της Air France, οι Έλληνες ναυτικοί του φορτηγού πλοίου «ANGELIC POWER». Στο πλοίο είχε επιβληθεί από ναυτικό δικαστήριο της Κίνας το μέτρο της απαγόρευσης απόπλου από το αγκυροβόλιο Γκουισάν. Ο λόγος όπως είχε γράψει το alt.gr ήταν οι οικονομικές διαφορές μεταξύ των διαχειριστριών εταιρειών. Επί του πλοίου επιβαίνουν συνολικά 22 άτομα, ανάμεσά τους οκτώ Έλληνες ναυτικοί και ένας Έλληνας τεχνικός επιθεωρητής.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ είχαν καταγγείλει την εταιρία που με τη στάση της είχε καταδικάσει στο εγκλεισμό τόσους μήνες τους ναυτεργάτες. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια τύχη είχε και το πλήρωμα αλλού πλοίου της εταιρίας στο Χονγκ Γκονγκ το καλοκαίρι του 2020. Τότε ζητούσαν την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας. Τελικά οι σχετικές διπλωματικές ενέργειες έγιναν, έστω και με καθυστέρηση, από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας. Ενώ για το ίδιο θέμα είχε κάνει και Ερώτηση στη Βουλή ο Γιώργος Μαρίνος, Βουλευτής του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου έχουν επιβληθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πρόστιμα που υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ, ενώ ο φάκελος της δικογραφίας έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία στην Αθήνα όσο και η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο και το γενικό προξενείο στην Γκουανγκτσού, ενεργοποιήθηκαν αργά και μόνο μετά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των σωματείων. Τώρα η Κυβέρνηση βγάζει δελτία τύπου για να θριαμβολογήσει και να καλύψει την αρχική στάση της που είχε, όπως πάντα, περιβάλλει με ένα πέπλο προστασίας τη Ναυτιλιακή Εταιρία. Πρόκειται για την PANTHALASSA MARITIME CORP. Όσο για τους υπόλοιπους ναυτικούς, τους εναπομείναντες Έλληνες και Φιλιππινέζους, οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεργατική

Δείτε ακόμα...