Ναυτεργάτες: Συνεχίζουν και σήμερα την απεργία τους

Δεύτερη μέρα της προειδοποιητικής πανελλαδικής 48ωρης απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης - ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ
Φώτο Αρχείου / Δεύτερη μέρα της προειδοποιητικής πανελλαδικής 48ωρης απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης – ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ / Πηγή: nautergatiki.gr

Συνεχίζουν και σήμερα οι ναυτεργάτες την απεργία τους, δεύτερη μέρα της προειδοποιητικής πανελλαδικής 48ωρης απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης.

Η μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών, τα μηνύματα για συνέχεια της πάλης που εξέπεμψαν τα πληρώματα από τα καράβια σε όλα τα λιμάνια της χώρας, καθώς και η αλληλεγγύη από εργαζόμενους της στεριάς ήταν τα χαρακτηριστικά που κυριάρχησαν κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα. Οι ναυτεργάτες σύσσωμοι και οργανωμένα δίνουν απεργιακή απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και εφοπλιστών σε βάρος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), των οργανικών συνθέσεων, των ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων, δίνουν απάντηση στην αντεργατική επίθεση για τη μεγιστοποίηση της ήδη τεράστιας κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Για σήμερα Τετάρτη, στις 8 π.μ. και με δεδομένη την αγωνιστική διάθεση των ναυτεργατών, έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη των 13 ναυτεργατικών σωματείων, προκειμένου να καθορίσουν την εξέλιξη της απεργιακής μάχης. Στο μεταξύ, κάτω από την πίεση της απεργίας, ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης, σε μια κίνηση ελιγμού, κάλεσε τα ναυτεργατικά σωματεία σε συνάντηση για σήμερα στις 10 π.μ. στο υπουργείο.

«Παραλύοντας» το σύνολο των θαλάσσιων μεταφορών, οι ναυτεργάτες έδειξαν τη δύναμη της οργανωμένης πάλης τους. Στα μεγάλα λιμάνια της χώρας, όπως ο Πειραιάς, που είναι κόμβοι συνδυασμένων μεταφορών, λόγω της συμμετοχής και των πληρωμάτων των ρυμουλκών στην απεργία δεν μπόρεσαν να αποπλεύσουν ή να καταπλεύσουν μεγάλα εμπορικά πλοία (π.χ. κοντεϊνεράδικα).

Η προκήρυξη της 48ωρης απεργίας, με προοπτική κλιμάκωσης, προχώρησε ύστερα από πρωτοβουλία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Μετά από σύσκεψη που διοργάνωσαν τα τρία σωματεία, επικυρώθηκε και από τα Διοικητικά Συμβούλια των άλλων ναυτεργατικών σωματείων, συγκεκριμένα από τα Σωματεία Πλοιάρχων, Ναυτών, Θαλαμηπόλων, Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών, Οικονομικών Αξιωματικών, Μηχανικών ΜΕΚ, Φροντιστών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ, Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών. Στην απεργία συμμετέχουν και οι ναυτεργάτες στα ρυμουλκά – ναυαγοσωστικά σκάφη, με απόφαση του ΔΣ του σωματείου τους, της ΠΕΠΡΝ (δεν ανήκει στην ΠΝΟ).

Τα αιτήματα της απεργίας

  • Κατάργηση του ν. 4714/2020, των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.
  • Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
  • Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο τον λαό. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Τώρα η κυβέρνηση να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των ναυτεργατών που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα.
  • Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ για όλους τους ναυτεργάτες, από όποια χώρα κι αν προέρχονται. Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
  • Πλήρης – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν. 4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
  • Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.

Δείτε ακόμα...