Πανελλαδική προειδοποιητική απεργία στις 23 – 24 Φλεβάρη ενάντια στην επίθεση εφοπλιστών και κυβέρνησης

EUROKINISSI

Σε 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Φλεβάρη προχωρούν οι ναυτεργάτες, απέναντι στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές και κυβέρνηση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), στις οργανικές συνθέσεις, στα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Η προκήρυξη της απεργίας συμφωνήθηκε σε σύσκεψη 13 ναυτεργατικών σωματείων που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) στις 11 Φλεβάρη, με πρωτοβουλία των σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Την πρόταση για απεργία από 23 Φλεβάρη και ώρα 00.01 έως 24 Φλεβάρη και ώρα 24.00, με προοπτική κλιμάκωσης, επικύρωσαν τα ΔΣ των Σωματείων Πλοιάρχων, Μηχανικών, Μηχανοδηγών «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Μαγείρων, Ναυτών, Θαλαμηπόλων, Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών, Οικονομικών Αξιωματικών, Μηχανικών ΜΕΚ, Φροντιστών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ, Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών. Στην απεργία συμμετέχουν και οι ναυτεργάτες στα ρυμουλκά – ναυαγοσωστικά σκάφη, με απόφαση του ΔΣ του σωματείου τους, της ΠΕΠΡΝ (δεν ανήκει στην ΠΝΟ).

Οι ναυτεργάτες απαντούν αγωνιστικά στις διαδοχικές αντεργατικές νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που προωθούνται κατ’ απαίτηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), της Ένωσης Φορέων Κρουαζιερόπλοιων (ΕΚΦΝ) κ.ά., και με τις οποίες ενισχύεται η επιθετικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου ενάντια τους ναυτεργάτες στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα πλοία (άνω των 3.000 κόρων ολικής χωρητικότητας, κ.ο.χ.) ώστε στη συνέχεια να επεκταθεί στην ακτοπλοΐα, στην κρουαζιέρα, στα πορθμεία και στα ρυμουλκά, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Η πάλη των ναυτεργατών αντικειμενικά αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης, καθώς τα αντεργατικά μέτρα που προωθούνται σε βάρος τους αποτελούν τροχιοδεικτική βολή για το τι θα επακολουθήσει σε όλους τους κλάδους. Βασικοί στόχοι του κεφαλαίου, της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων είναι να ξεμπερδέψουν συνολικά με το θεσμό των κλαδικών ΣΣΕ, να χτυπήσουν την Κοινωνική Ασφάλιση, το εργατικό ταξικό κίνημα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Κλιμάκωση της πάλης απέναντι «στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει».

Στη σύσκεψη των 13 σωματείων, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θ. Ευαγγελάκης, υπογράμμισε «Εφοπλιστές και κυβέρνηση μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο και πρέπει να απαντήσουμε. Δεν θα τελειώσουμε με μία 48ωρη». Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την κλιμάκωση της πάλης του κλάδου των ναυτεργατών στα ποντοπόρα και σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Στην κατεύθυνση αυτή, είναι επιτακτική η συγκρότηση επιτροπών αγώνα ναυτεργατών στα καράβια και ενημέρωσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων ναυτεργατών – λιμενεργατών σε όλα τα μεγάλα λιμάνια σε Ευρώπη, Αυστραλία, Αμερική, Ασία και Αφρική, για να εκφράσουν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες, που δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας σε πλοία με «σημαίες ευκαιρίας».

Τέτοια είναι τα υπό ελληνική και ξένη σημαία πλοία Ελλήνων πλοιοκτητών – εφοπλιστών, μετά και τα νέα εξοντωτικά μέτρα που πήρε σε βάρος των ναυτεργατών η κυβέρνηση της ΝΔ, ικανοποιώντας τις αξιώσεις που υπαγόρευσε ο Θ. Βενιάμης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, τα οποία κατά τη συζήτηση του αντεργατικού νόμου 4714/2020 στη Βουλή στήριξαν τη στρατηγική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Δείτε ακόμα...