Νέα μόλυνση στην Αρκτική

Βόρειος Αρκτικός Κύκλος - Αλάσκα
Βόρειος Αρκτικός Κύκλος – Αλάσκα / Πηγή: Pexels

Μια οικολογική καταστροφή, εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στον Αρκτικό Κύκλο, έπειτα από τη γνωστοποίηση πως υπήρξε διαρροή χιλιάδων λίτρων καυσίμων στο έδαφος και στον ποταμό Αμπάρναγια που βρίσκεται κοντά στην πόλη Νορίλσκ της Αρκτικής. Το Νορίλσκ είναι μια απομονωμένη περιοχή, περίπου 180.000 κατοίκων, και βρίσκεται 300 χλμ εντός του Αρκτικού Κύκλου.

Η διαρροή συνολικά 20.000 τόνων πετρελαίου και λιπαντικών ουσιών έγινε από μια δεξαμενή τοπικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις 29 Μαΐου. Ωστόσο , οι αρχές ενημερώθηκαν δύο ημέρες μετά, για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Ο Πούτιν κήρυξε την πόλη Νορίλσκ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και επέκρινε τηδιεύθυνση της ενεργειακής εταιρείας, επειδή καθυστέρησε να ενημερώσει εγκαίρως το Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας.

Σύμφωνα με του υπολογισμούς της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας της Φύσης, οι ποσότητες των επιβλαβών ουσιών που έπεσαν στον ποταμό υπερβαίνουν τους φυσιολογικούς δείκτες κατά δεκάδες χιλιάδες φορές. Όπως έγινε γνωστό, στο έδαφος χύθηκαν 6.000 τόνοι πετρελαίου ντίζελ, ενώ στον ποταμό 15.000 τόνοι.

Κι όλα αυτά πριν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Απόδειξη ότι ούτε οι καπιταλιστές, ούτε και οι πολιτικοί τους εκφραστές, παίρνουν τα μέτρα που απαιτούνται για την πρόληψη τέτοιου είδους περιβαλλοντικών καταστροφών. Τέτοιου είδους περιστατικά δείχνουν ποια είναι η γυμνή αλήθεια, ότι στο βωμό της κερδοφορίας θυσιάζονται όλες οι κοινωνικές ανάγκες και η προστασία του περιβάλλοντος. Κι όλοι αυτοί οι λόγοι και οι ευχές των αστών πολιτικών που ενοχοποιούν γενικά κι αόριστα τέτοιου είδους περιστατικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο υποκριτικοί και καμία σχέση δεν έχουν με την ουσιαστική μέριμνα για την φροντίδα στο περιβάλλον, με γνώμονα την προστασία της φύσης και της υγείας των εργαζομένων.

Φ.Κ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...