Νέα όξυνση και ανάμεσα σε Βουλγαρία – Βόρεια Μακεδονία

Βόρεια Μακεδονία – Υπουργείο Εξωτερικών

Μετά την πολύμηνη ένταση που κυριάρχησε στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου, και ενώ μεγαλώνουν οι πιέσεις στο Βελιγράδι για την υιοθέτηση του σχεδίου «εξομάλυνσης» με τους όρους των ΗΠΑ και ΕΕ, νέα όξυνση στην περιοχή των Βαλκανίων προσθέτουν οι «τριβές» που επανεμφανίστηκαν μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Όπως ανακοινώθηκε χθες η Βουλγαρία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Βόρεια Μακεδονία, μετά τη νέα ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή αυτήν τη φορά τον άγριο ξυλοδαρμό, την περασμένη βδομάδα, ενός μέλους της βουλγαρικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία και συγκεκριμένα του γραμματέα του Βουλγαρικού Συλλόγου στην πόλη Οχρίδα, από τρεις πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Κρ. Πεντικόφ υποβλήθηκε σε επέμβαση μετά τον ξυλοδαρμό του και νοσηλεύεται σε ΜΕΘ.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Ν. Μίλκοφ, που ανακοίνωσε χθες την απόφαση της Σόφιας, άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει η Βουλγαρία το «βέτο» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ. «Εάν η Βόρεια Μακεδονία συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι, είναι πιθανό η Βουλγαρία να θέσει ξανά βέτο», δήλωσε.

Σε ανακοίνωσή του το βουλγαρικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επίθεση στην Οχρίδα «ενδεικτικό παράδειγμα των σοβαρών συνεπειών από τη συστηματική απουσία κατάλληλης απάντησης και δέσμευσης της Βόρειας Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας να εκπληρώσει τη βασική της δέσμευση, να εγγυάται την ασφάλεια των δικών της πολιτών». Πρόσθεσε δε ότι «η ύπαρξη προβλημάτων με τα δικαιώματα των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί να συνεχίσει να αμφισβητείται από τις τοπικές αρχές και διεθνείς εταίρους. Προφανώς αυτό οδηγεί μόνο στην επιδείνωσή τους και δεν συνάδει με ένταξη στην ΕΕ».

Επιπλέον, χτες ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρ. Ράντεφ σχολίασε ότι «η Βόρεια Μακεδονία ακόμα δεν έχει ανοίξει την πόρτα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και ότι η προστασία των δικαιωμάτων «των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας στο Σύνταγμα αυτής της χώρας» πρέπει «να είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων». Δεν αρκεί οι θεσμοί της Βόρειας Μακεδονίας να αποδεικνύουν ότι δεν συμμετέχουν στην «αντιβουλγαρική εκστρατεία», συνέχισε, «είναι καιρός να αποδείξουν ότι πολεμούν ενεργά αυτήν την εκστρατεία».

Στην άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι ανέφερε μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας ότι θα προτείνει απαγόρευση εισόδου για τον Βούλγαρο ευρωβουλευτή Α. Τσαμπάσκι και άλλους πολίτες της Βουλγαρίας που αμφισβητούν την ύπαρξη της Βόρειας Μακεδονίας, μιλώντας για «εκστρατείες σε βάρος του κράτους μας», οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν «με μέτρα που παίρνει κάθε σοβαρό και οργανωμένο κράτος σε τέτοιες περιπτώσεις». Ο Πεντάροφσκι ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι κάποιοι πολίτες της Βουλγαρίας που «πρωταγωνιστούν σε προπαγάνδα» κατά της Βόρειας Μακεδονίας σχετίζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Τσαμπάσκι είναι ευρωβουλευτής του βουλγαρικού εθνικιστικού κόμματος VMRO-BND, το οποίο υποστηρίζει ότι «η Βόρεια Μακεδονία είναι Βουλγαρία» και ότι δεν υπάρχει «μακεδονικό έθνος», ούτε «μακεδονική γλώσσα».

Όλα αυτά ενώ προχτές οριστικοποιήθηκε η νέα προσφυγή της Βουλγαρίας σε βουλευτικές κάλπες, για 5η φορά μέσα στην τελευταία διετία, μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτώβρη.

Δείτε ακόμα...