Νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών

Για απόπειρα τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα των μαθητών του σχολείου, καταγγέλλει το ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων 2ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, τη συμπεριφορά της διευθύντριας του 6ου Γυμνασίου της Αθήνας.

Όπως καταγγέλλει η Ένωση, η διευθύντρια του 6ου Γυμνασίου Αθήνας, «μετά τη λήξη της κατάληψης που έκαναν οι μαθητές του σχολείου, κινητοποίησε αστυνομικά μέτρα που θυμίζουν άλλες εποχές για να στείλει τους μαθητές στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αφού πρώτα κάλεσε τη Σήμανση της αστυνομίας για να πάρει δακτυλικά αποτυπώματα, έπειτα αναλαμβάνοντας η ίδια το ρόλο αυτού που θα αναδείξει τους ένοχους, αλλά και θα επιβάλει ποινές. Φαίνεται ότι η εν λόγω διευθύντρια εναρμονίστηκε άμεσα με την κατεύθυνση της κυβέρνησης ΝΔ για ποινικοποίηση και καταστολή των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Όπως αναφέρει η Ένωση στην ανακοίνωσή της «Κατά τη γνώμη μας τα σχολεία δεν κινδυνεύουν από μαθητές που, προσπαθώντας να οργανώσουν τον αγώνα τους, κάνουν και λάθος χειρισμούς. Άλλωστε ο αυθορμητισμός και η επιπολαιότητα είναι χαρακτηριστικά που δεν μπορούμε να τα ξεριζώσουμε σε αυτές τις ηλικίες. Θα μπορούσαμε όμως να συμβάλουμε αν γονείς και εκπαιδευτικοί από την πρώτη στιγμή στεκόμασταν μαζικά δίπλα στον αγώνα των μαθητών. Των μαθητών που βγήκαν μπροστά, με τον τρόπο που αυτοί επέλεξαν, για να διεκδικήσουν κάτι που εμείς οι μεγαλύτεροι οφείλαμε να έχουμε παλέψει ώστε να το βρούνε λυμένο. Τα σχολεία και η κοινωνία μας συνολικά, δεν κινδυνεύουν από δυο σπασμένα τζάμια και μια πόρτα, κινδυνεύουν από μία νεολαία που υποτάσσεται, που δεν ελπίζει. Αλίμονο αν η νεολαία μας δεν παλέψει για μία καλύτερη κοινωνία, δεν διεκδικεί τα δικαιώματά της, αν πιστέψει πως τα δεινά που ζούμε είναι παντοτινά.

Αν κάτι έχει αξία να κουβεντιάσει η εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς και εκπαιδευτικοί, είναι το πώς έχουμε συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση αυτών των παιδιών ώστε να σταθούν όρθιοι στην κοινωνία. Αν τους μαθαίνουμε να αγωνίζονται ατομικά και συλλογικά για αυτό που θεωρούν δίκαιο. Πριν να τους κάνουμε κριτική και να τους κουνάμε το δάχτυλο, να κάνουμε τη δική μας ανασκόπηση για το πώς μάθαμε στα παιδιά να συζητάνε συλλογικά, να οργανώνονται και να διεκδικούν, να περιφρουρούν τον αγώνα τους από διάφορες προβοκάτσιες. Αν έχουμε ένα χρέος ως γονείς και εκπαιδευτικοί, πέραν από τις γενικές γνώσεις του σχολείου, είναι να προετοιμάσουμε τη νεολαία για αυτό που έχει να αντιμετωπίσει όταν θα βγει μόνη της στην αγορά εργασίας. Εκεί που η εκμετάλλευση της εργατικής τους δύναμης θα είναι τόσο σκληρή που αν δεν πατάνε στα πόδια τους, θα υποφέρουν για μια ζωή.»

ΕΛΜΕ Πειραιά: Να μην προχωρήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία

Κινητοποίηση πραγματοποίησε χθες στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) Πειραιά η ΕΛΜΕ Πειραιά ζητώντας να σταματήσει κάθε ενέργεια για την υλοποίηση της εγκυκλίου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία, αλλά και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών και μαθητών.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Οι συνάδελφοι διεμήνυσαν πως δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην εφαρμοστεί και να ανατραπεί η απαράδεκτη εγκύκλιος.

Στα πλαίσια αυτά, χάρη στη συγκινητική αντίσταση εκατοντάδων συναδέλφων, η εγκύκλιος βρίσκει σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή της, καταδικάζεται μαζικά, στις περισσότερες περιπτώσεις ΔΕΝ υλοποιείται. Συγκεκριμένα, 2 εργάσιμες μέρες μετά την αποστολή της εγκυκλίου και 3 μετά τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας:

  • Αρκετά σχολεία σε κατάληψη δεν έστειλαν καν πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
  • Άλλα σχολεία υιοθέτησαν με απόφαση Συλλόγου Διδασκόντων το πρακτικό που πρότεινε η ΕΛΜΕ.
  • Εκατοντάδες συνάδελφοι δήλωσαν συμμετοχή στις στάσεις εργασίας και αρνήθηκαν να γίνουν καταδότες των μαθητών τους, να λειτουργήσουν τιμωρητικά και κατασταλτικά απέναντι στις μαθητικές κινητοποιήσεις.
  • Σε άλλα σχολεία, παρά τις αποφάσεις της ΕΛΜΕ, ορισμένοι διευθυντές αποστέλλουν με αυταρχικό τρόπο, μονομερώς (χωρίς καν να συγκαλέσουν Σύλλογο) πρόγραμμα εξ αποστάσεως, το οποίο πολλοί συνάδελφοι (σε ορισμένα σχολεία η πλειοψηφία τους) δεν υλοποιούν, εκφράζουν τη διαφωνία τους.
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...