Νέα Ζηλανδία: Θα επισπεύσει την ψήφιση του νέου «τρομονόμου»

Επίθεση με μαχαίρι σε σουπερ μαρκετ της Νέας Ζηλανδίας
Φώτο Αρχείου / Επίθεση με μαχαίρι σε σούπερ μάρκετ της Νέας Ζηλανδίας / 3/9/2021

Η Νέα Ζηλανδία θα επισπεύσει την ψήφιση του νέου «τρομονόμου». Η αφορμή που δόθηκε στη Κυβέρνηση είναι η αιματηρή επίθεση σε σούπερ μάρκετ στις 3/9/2021. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σήμερα ότι έως το τέλος του μήνα θα κλείσει με νέα νομοθεσία το νομικό κενό που επέτρεψε να παραμείνει ελεύθερος ο άνδρας που εμπνεύστηκε από το Ισλαμικό Κράτος και πραγματοποίησε επίθεση σε σούπερ μάρκετ.

Ο άνδρας που διέπραξε την επίθεση, ο 32χρονος Αχάμεντ Ααθίλ Μοχάμεντ Σαμσουντίν, υπήκοος της Σρι Λάνκα έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών στην πόλη Όκλαντ την Παρασκευή, μέσα σε ελάχιστο χρόνο αφότου διέπραξε την επίθεση με μαχαίρι σε σούπερ μάρκετ. Ο Σαμσουντίν ήταν γνωστός στις αρχές για περίπου πέντε χρόνια και είχε περάσει διάστημα ισοδύναμο με τρία χρόνια στη φυλακή κατά την περίοδο αυτή για αδικήματα όπως κατοχή ύποπτων υλικών και επικίνδυνων όπλων. Οι αρχές προσπάθησαν κατ’ επανάληψη να κρατήσουν στη φυλακή τον Σαμσουντίν ή να τον απελάσουν, αλλά παρεμποδίστηκαν από την ισχύουσα νομοθεσία. Ο Σαμσουντίν αφέθηκε ελεύθερος τελευταία φορά τον Ιούλιο.

Η Άρντερν δήλωσε ότι θα επισπευστεί το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο, που βρίσκεται ήδη υπό αξιολόγηση στη Βουλή και που ποινικοποιεί τον σχεδιασμό και την προετοιμασία που ίσως οδηγήσουν σε τρομοκρατική επίθεση.

«Ακόμα εργαζόμαστε για να περάσει η νομοθεσία πριν από τα τέλη του μήνα», δήλωσε η Άρντερν σε συνέντευξη Τύπου.

Αυτό που πραγματικά βοηθάει είναι ότι έχει περάσει από την ουσιαστική δημόσια διαβούλευση άρα οι πολίτες είπαν ήδη τη γνώμη τους και δεν χρειαστήκαμε να τρέξουμε αυτή τη διαδικασία.

Τώρα αυτό που θα κάνουμε είναι να προχωρήσουμε με τα διαδικαστικά στο Κοινοβούλιο λίγο γρήγορα

Τζασίντα Άρντερν, Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας

Ο Σαμσουντίν είχε με δόλιο τρόπο εξασφαλίσει καθεστώς πρόσφυγα, είπε η Άρντερν, και το καθεστώς του «προστατευόμενου» απέτρεψε την απέλασή του στη Σρι Λάνκα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...