Νικαράγουα: Ανακάλεσε τους πρέσβεις της από τέσσερις χώρες για διαβουλεύσεις

Διπλωματική κρίση στη Λατινική Αμερική καθώς, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (09/08), οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Νικαράγουας στην Αργεντινή, στην Κολομβία, στο Μεξικό και στην Κόστα Ρίκα ανακλήθηκαν για διαβουλεύσεις ύστερα από παρόμοια βήματα από αυτές τις χώρες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Νικαράγουας δήλωσε τη Δευτέρα (09/08) ότι κάλεσε τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών στην Αργεντινή, στην Κολομβία, στο Μεξικό και στην Κόστα Ρίκα για διαβουλεύσεις ύστερα από παρόμοια βήματα από αυτές τις χώρες.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών της Νικαράγουας, την οποία επικαλέστηκε το δίκτυο Canal 4 σε σχετική δημοσίευση, επισημαίνεται: «Η κυβέρνηση συμφιλίωσης και εθνικής ενότητας ενημερώνει τον λαό μας και τη διεθνή κοινότητα ότι έχει ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τους εκπροσώπους μας, τους πρέσβεις, στις κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Κολομβίας, του Μεξικού και της Κόστα Ρίκα σε απάντηση, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης, σε παρόμοιες κινήσεις που πραγματοποίησαν οι προαναφερθείσες κυβερνήσεις στις αποστολές τους στη Νικαράγουα».

Μάλιστα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Νικαράγουας εξήγησε ότι ο λόγος γι’ αυτό το βήμα ήταν «συνεχείς, ασεβείς και αδικαιολόγητες κατηγορίες, η ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των Αρχών κάθε μιας από αυτές τις χώρες σε θέματα που αφορούν μόνο στον λαό μας και στην κυβέρνησή μας».

Το ιστορικό

Οι προαναφερθείσες χώρες της Λατινικής Αμερικής ανακάλεσαν προηγουμένως τους διπλωματικούς εκπροσώπους τους στη Νικαράγουα για διαβουλεύσεις σχετικά με τις «ανησυχητικές» πολιτικές και νομικές ενέργειες της κυβέρνησης του Ντάνιελ Ορτέγκα.

Πάντως, οι κυβερνήσεις του Μεξικού και της Αργεντινής, παρά την ανάκληση των πρεσβευτών τους, καταψήφισαν ένα ψήφισμα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), που καταδίκαζε τις συλλήψεις βασικών στελεχών της αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επτά υποψήφιοι πρόεδροι συνελήφθησαν στη Νικαράγουα με διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της κόρης του πρώην προέδρου της χώρας, Κριστιάνα Τσαμόρο.

Η διαδικασία της νόμιμης εγγραφής των υποψηφίων πραγματοποιήθηκε από τις 8 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου. Ο προκαταρκτικός κατάλογος των συμμετεχόντων στις εκλογές θα ανακοινωθεί στις 12 Αυγούστου και ο τελικός έξι ημέρες μετά (18/08). Το κυβερνόν εθνικό μέτωπο απελευθέρωσης των Sandinista ενέκρινε στις 2 Αυγούστου τον Πρόεδρο, Ντάνιελ Ορτέγκα, και τη σύζυγό του, Αντιπρόεδρο Ροζάριο Μουρίγιο, ως τους υποψηφίους του.

Η προεκλογική εκστρατεία στη Νικαράγουα θα διεξαχθεί από τις 21 Αυγούστου έως τις 3 Νοεμβρίου, καθώς οι προεδρικές εκλογές στη Νικαράγουα, που διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια, έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Νοεμβρίου.

Πηγή: sputniknews.gr

Δείτε ακόμα...