Νίκος Καραθανασόπουλος: Κατέρριψε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι θέλει την αποτελεσματική λειτουργία της ΕΒΟ

ΕΒΟ - Ελληνικά αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) - Βιομηχανία - εργοστάσιο -Κάλυκες
Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) / Πηγή: Eurokinissi

Τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι θέλει την αποτελεσματική λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ) στο Αίγιο κατέρριψε ο Νίκος Καραθανασόπουλος βουλευτής του ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτησή του προς το υπ. Οικονομικών σχετικά με τις απολύσεις 36 εργολαβικών εργαζομένων, παρά την εμπειρία και την τεχνογνωσία που κατέχουν.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μία σημαντική αμυντική βιομηχανία να λειτουργεί είτε με ΣΔΙΤ είτε μέσω εργολάβων που ενοικιάζει εργαζόμενους, αφού το μόνιμο προσωπικό της ΕΒΟ αυτή τη στιγμή είναι μόλις 90 άτομα, εκ των οποίων οι 30 σε ένα περίπου χρόνο θα συνταξιοδοτηθούν.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν προχωρά σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ή μετατροπή των συμβάσεων των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, που δουλεύουν στην εταιρία από το 2017. Μάλιστα, κατήγγειλε ο Ν. Καραθανασόπουλος, πως οι απολύσεις σχεδιάζονται ενώ υπάρχουν σχέδια για παραγγελίες ύψους 772 εκ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Για μια ακόμα φορά δηλαδή, αποδεικνύεται ότι η “ανάπτυξη” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, αλλά και όλοι όσοι πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, δεν μπορεί να αφορά τους πάντες. Έτσι, πρώτα “θύματα” αυτής της ανάπτυξης, φαίνεται να είναι οι 36 εργολαβικοί εργαζόμενοι.

Να παρουσιάσει το μαύρο – άσπρο επιχείρησε ο υπ. Οικονομικών Γ. Σταϊκούρας δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει το έργο της συγκεκριμένης εταιρείας στο Αίγιο με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως είναι προς όφελος των ιδιωτικών εταιρειών που μεσολαβούν μεταξύ εργαζομένων και ΕΑΒ Αιγίου. Επίσης, υπεραμύνθηκε του καθεστώτος της εργασιακής ομηρίας των 36 εργαζομένων, λέγοντας πως δεν είναι μόνιμο προσωπικό του εργοστασίου, άρα δεν πρόκειται για απολύσεις από το εργοστάσιο αλλά από την εργολαβική εταιρεία! Σε μια προσπάθεια, μάλιστα να αποσείσει τις ευθύνες των αρμόδιων υπουργείων, οικονομίας και άμυνας, ισχυρίστηκε ότι οι τελικές αποφάσεις για προσλήψεις ή απολύσεις προσωπικού, είναι στην αρμοδιότητα της διοίκησης των ΕΑΣ και όχι της κυβέρνησης, παρότι τα δύο αρμόδια υπουργεία, είναι αυτά που χρηματοδοτούν και εποπτεύουν το έργο της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. 

Νίκος Καραθανασόπουλος: Οι απολύσεις είναι απολύσεις, δεν έχει σημασία εάν τους απολύει ένας εργολάβος

«Δεν θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, οι απολύσεις είναι απολύσεις, δεν έχει σημασία εάν τους απολύει ένας εργολάβος» επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος στη δευτερολογία του, σημειώνοντας τις ευθύνες συνολικά της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει δημιουργήσει με το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, την ομηρία των εργαζομένων και την αντιμετώπισή τους ως φθηνό αναλώσιμο προσωπικό.

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση «να νίπτει τα χείρας της» ως Πόντιος  Πιλάτος για τους εργαζόμενους και την ίδια ώρα να διαθέτει 2,5% σε ποσοστό του ΑΕΠ για τους εξοπλισμούς που εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ», επισήμανε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την ανάγκη να παρέμβει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ανάκληση των 36 απολύσεων, τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

  • Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Ν. Καραθανασόπουλος απάντησε και στον υπ. Οικονομίας σχετικά με τις δύο προηγούμενες ερωτήσεις του ΚΚΕ για τους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας και τους σεισμοπαθείς της Κρήτης, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ ποτέ δεν συμφώνησε με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση γιατί τα εκτίμησε ως ανεπαρκή, όπως και οι ίδιοι οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές, οι οποίοι μάλιστα προχωρούν και σε συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη. 

Δείτε ακόμα...