Νησιά Σολομώντα: Και τα νησιά Φίτζι θα συμμετέχουν στην στρατιωτική αποστολή με 50 στρατιωτικούς

Νησιά Σολομώντα, Αυστραλία, Φίζτι, Παπούα Νέα Γουινέα - Ειρηνικός Ωκεανός

Τα νησιά Φίτζι θα στείλουν 50 στρατιωτικούς στο πλαίσιο της στρατιωτικής αποστολής της οποίας ηγείται η Αυστραλία στα Νησιά του Σολομώντα, όπου πολυήμερες ταραχές την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές και θανάτους στην πρωτεύουσα Χονιάρα, ενημέρωσε σήμερα ο πρωθυπουργός των Φίτζι, ο Φρανκ Μπαϊνιμαράμα.

Τα Νησιά του Σολομώντα, βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας. Αν και οι περισσότεροι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του επικεφαλής της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας την φτώχεια, τις ταραχές υποδαυλίζουν και τμήματα της αστικής τάξης της χώρας, που αντιδρούν στην ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της κινεζικής επιρροής στο νησιωτικό κράτος, σε βάρος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Θρυαλλίδα των εξελίξεων αποτέλεσε η απόφαση της κυβέρνησης Σογκαβάρε, το 2019, να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις που από το 1983 η χώρα διατηρούσε με την Ταϊβάν και να αναγνωρίσει την Κίνα.

Στη χώρα παρεμβαίνει και η Αυστραλία που ανακοίνωσε ότι άρχισε να αναπτύσσει «ειρηνευτική αποστολή» στην πρωτεύουσα του αρχιπελάγους του Ειρηνικού, στο φόντο της συμμαχίας AUKUS με ΗΠΑ και Βρετανία απέναντι στην Κίνα.

«Εξαιτίας της ανησυχίας για την ασφάλεια και την ευημερία των αδελφών μας (…) στα Νησιά του Σολομώντα, 50 στρατιωτικοί των Φίτζι θα σταλούν στη Χονιάρα αύριο για να ενισχύσουν απόσπασμα των αυστραλιανών δυνάμεων», ανέφερε ο πρωθυπουργός των Φίτζι, ενώ ακόμη 120 στρατιωτικοί παραμένουν σε επιφυλακή και αν χρειαστεί θα ενισχύσουν κι αυτοί την “ειρηνευτική αποστολή”.

Απ’ την μεριά της η Καμπέρα,παρά την στρατιωτική αποστολή, τονίζει δεν είναι σκοπός της να πάρει το μέρος κανενός στην εσωτερική διαμάχη στα Νησιά του Σολομώντα ούτε και στις διπλωματικές σχέσεις που έχει η χώρα με τρίτους.

Με πληροφορίες από Reuters, IndiaTimes

Δείτε ακόμα...