Νομοσχέδιο για την Επικουρική Ασφάλιση: Ο λαϊκός ιδρώτας γίνεται χρηματοδοτικό εργαλείο του κεφαλαίου

Το νομοσχέδιο που συζητάμε αφορά στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και αποτελεί ένα ακόμα προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μετά από το νόμο – «έκτρωμα» που κατάργησε το 8ωρο, νομοθέτησε 10ωρη δουλειά με μείωση των αποδοχών, την αύξηση των υπερωριών με μείωση της αμοιβής τους, την περιστολή των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, την αύξηση – πρόκληση 50 λεπτών του κατώτατου μισθού από το 2022. Αυτό τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, κατά την τοποθέτησή του, το πρωί της Τρίτης, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: Εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις».

Όπως είναι φανερό, συνέχισε, η καπιταλιστική ανάπτυξη περνά πάνω από τα εργασιακά και ασφαλιστικά αποκαΐδια. Η πρώτη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας είναι χαρακτηριστική, σημείωσε, για την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου για τα Εργασιακά, αποκαλύπτει το μέγεθος της αντιδραστικότητάς του καθώς επιχειρεί να βάλει χέρι στο πλαίσιο για τις απεργίες, θεσπίζει το φακέλωμα των εργαζομένων και των συνδικαλιστών και χτυπά τη λειτουργία των εργατικών σωματείων.

Η ΝΔ, επισήμανε, ως ο πιο γνήσιος εκφραστής των αξιώσεων του κεφαλαίου, έρχεται με το νομοσχέδιο να ολοκληρώσει τη δέσμευσή της προς το κεφάλαιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι και ολοκληρώνει το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των επιστημόνων, των βιοπαλαιστών αγροτών και ιδιαίτερα των νέων.

Στόχος, υπογράμμισε, όλων των ασφαλιστικών νόμων ήταν η απαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους από τη συμμετοχή τους στην Κοινωνική Ασφάλιση, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Η Ασφάλιση γίνεται ατομική ευθύνη, ενώ οι εισφορές των ασφαλισμένων αποτέλεσαν διαχρονικά το λίπασμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ήταν χρηματοδοτικό εργαλείο στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων.

Τώρα, πρόσθεσε, απαιτούν μεγαλύτερη εγγύηση ότι οι εισφορές θα ενισχύουν τα επενδυτικά τους σχέδια χωρίς εμπόδια και χωρίς την εγγύηση του κράτους, αφού θέλουν τα έσοδα, που κατά 95% συγκεντρώνονται από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, να μην δαπανώνται για τις κοινωνικές παροχές, μισθούς, συντάξεις και για έργα αναγκαία για την ασφάλεια και τη ζωή του λαού, όπως αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κλπ. Η ληστεία των κόπων και του ιδρώτα των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χ. Κατσώτης, θέλουν να μεταφέρεται στα θησαυροφυλάκιά τους, εκεί που αυξάνουν την κερδοφορία τους. Το νομοσχέδιο, συνέχισε, αυτό έρχεται να διασφαλίσει ένα σταθερό χρηματοδοτικό εργαλείο που θα εγγυάται χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων από τις προκαθορισμένες εισφορές των εργαζομένων.

Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αναπτύσσοντας τη θέση του ΚΚΕ, ο Χ. Κατσώτης, υποστήριξε ότι, είμαστε σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Καλούμε και από αυτό το βήμα, κατέληξε ο Χ. Κατσώτης, σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια των Συνδικάτων με αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Δείτε ακόμα...