Νορβηγία: Ακυρώθηκε η Νατοϊκή άσκηση Cold Response 2020 λόγω COVID-19

ΝΑΤΟ
Πηγή: Eurokinissi

Ακυρώθηκε η Νατοϊκή άσκηση Cold Response 2020 λόγω COVID-19. Στην άσκηση επρόκειτο να λάβουν μέρος τουλάχιστον 15.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Θα γινόταν στη βόρεια Νορβηγία. Ακυρώθηκε λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι νορβηγικές στρατιωτικές αρχές.

«Ο κορονοϊός είναι εκτός ελέγχου στην κοινωνία», δήλωσε ο , σε συνέντευξη Τύπου.

Ρούνε Γιάκομπσεν, επικεφαλής του Κέντρου επιχειρήσεων του Νορβηγικού Στρατού.

Στα στρατιωτικά γυμνάσια επρόκειτο να λάβουν μέρος στρατιώτες από περίπου δέκα κράτη-μέλη ή εταίρους της Ατλαντικής Συμμαχίας (Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Βέλγιο, Σουηδία…) από τις 12 έως τις 18 Μαρτίου.

Η άσκηση, την οποία είχε οργανώσει η Νορβηγία, είχε σκοπό να ελέγξει την ικανότητα μάχης υψηλής έντασης σε δύσκολες χειμερινές συνθήκες.

Η ακύρωση της άσκησης εξηγείται από την επιθυμία του νορβηγικού στρατού να «αποτρέψει το ενδεχόμενο να επιβαρύνει τον μηχανισμό της υγείας των πολιτών» που αναμενόταν να του παράσχει προσωπικό, διευκρίνισε ο αξιωματικός.

Την περασμένη Πέμπτη, ο νορβηγικός στρατός είχε ανακοινώσει το κλείσιμο μιας στρατιωτικής βάσης, εκείνης του Σκολντ, σε αυτή την περιοχή, αφότου ένας στρατιώτης βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό.

Μέχρι σήμερα είναι το μοναδικό γνωστό κρούσμα στον νορβηγικό στρατό, όμως 240 Νορβηγοί στρατιώτες παραμένουν σε καραντίνα, δήλωσε ο Ρούνε Γιάκομπσεν. Παρ ‘όλα αυτά, εξακολουθούν να ισχύουν οι περιοχές περιορισμού για πτήση, φωτογράφηση και κινηματογράφηση από τον αέρα.

Το Σάββατο, η Φινλανδία είχε ακυρώσει τη συμμετοχή 400 στρατιωτών της, για λόγους που σχετίζονται επίσης με την επιδημία.

Μήπως έπαιξαν ρόλο οι απειλές της Ρωσίας; Θα αποδειχθεί σύντομα!

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε και την προειδοποίηση της Ρωσίας για τέτοιου είδους ασκήσεις. Συγκεκριμένα το Σάββατο 7/3 η Ρωσία είχε απευθύνει “προειδοποίηση” προς τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.“Τα μέλη του ΝΑΤΟ που σχεδιάζουν να εκτελέσουν επιχειρήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα πρέπει να σκεφτούν τις συνέπειες που προκύπτουν από τις ενέργειές τους. Θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένες εντάσεις“. Με αυτή την “προειδοποίηση” το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο έστειλε σαφές μήνυμα και για την Cold Response 2020 και για την Defender Europe 20.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...