Νορβηγία – «Cold Response 2022»: Μεγάλη άσκηση – πρόβα πολέμου με τη συμμετοχή 30.000 στρατιωτών

ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Cold Response 2022», Νορβηγία
ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Cold Response 2022», Νορβηγία

Νέα πρόβα πολέμου στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία ξεκινάει το ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή 30.000 στρατιωτών από 25 χώρες, αυτή την φορά στη Νορβηγία.

Το σενάριο της άσκησης «Cold Response 2022» είναι ενδεικτικό των πολεμικών σχεδιασμών καθώς η άσκηση δοκιμάζει την ικανότητα της Νορβηγίας να λάβει εξωτερικές ενισχύσεις σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, βάσει του άρθρου 5 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ που αναγκάζει τα μέλη του να σπεύσουν σε βοήθεια ενός από τα μέλη του.

Τα ναυτικά, αεροπορικά, αμφίβια και χερσαία γυμνάσια, που πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, διεξάγονται σε πολύ μεγάλα τμήματα του νορβηγικού εδάφους περιλαμβανομένης της περιοχής πάνω από τον αρκτικό κύκλο.

Τα γυμνάσια, στα οποία θα λάβουν επίσης μέρος 200 αεροσκάφη και περίπου 50 πλοία και θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Απρίλη, ξεκίνησαν με επιχειρήσεις στη θάλασσα και την προώθηση στο έδαφος ενός τμήματος της «Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης» του ΝΑΤΟ, που διευθύνεται φέτος από τη Γαλλία. Σχεδόν 3.300 Γάλλοι στρατιώτες και αμφίβια ελικοπτεροφόρα «Dixmude» έχει ανακοινωθεί ότι θα λάβουν μέρος.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...