Νορβηγία: Πρόβα πολέμου της «Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ» (NATO Response Force – NRF)

Άσκηση του ΝΑΤΟ «Trident Juncture 2018» στην Ανατολική Νορβηγία
Φώτο Αρχείου / Άσκηση του ΝΑΤΟ «Trident Juncture 2018» στην Ανατολική Νορβηγία

Στις 28 Φεβρουαρίου 2022 ξεκίνησε η άσκηση “Brilliant Jump 22” στην Νορβηγία, με συμμετοχή μέρους της «Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ» (NATO Response Force – NRF). Η άσκηση πρόκειται να διαρκέσει μέχρι την 17 Μαρτίου 2022. Συμμετέχουν στρατεύματα που φθάνουν τις 2.500 και προέρχονται από 12 χώρες του ΝΑΤΟ.

Ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις της NRF της λυκοσυμμαχίας επιδεικνύουν την ικανότητα τους για γρήγορη ανάπτυξη και  ενσωμάτωση στις ένοπλες δυνάμεις του φιλοξενούντος κράτους. Ο Συνταγματάρχης Frank Warda, επικεφαλής του νατοϊκού κέντρου πληροφοριών και ενημέρωσης δήλωσε σχετικά: “Πραγματοποιώντας άσκηση στην Νορβηγία σε συνθήκες αρκτικού χειμώνα, δοκιμάζονται άνθρωποι και διαδικασίες”,  αποδεικνύοντας τη σχετική ικανότητα του ΝΑΤΟ. Επίσης, συνδέοντας την άσκηση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, συμπλήρωσε, ότι: “η άσκηση  Brilliant Jump 22 δείχνει ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ παραμένουν έτοιμες να δράσουν κάθε στιγμή είτε σε περίοδο ειρήνης είτε κρίσης – σύγκρουσης …”.

Στη σχετική ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (“Supreme Headquarters Allied Powers Europe” – SHAPE) σημειώνεται ότι μετά το πέρας της άσκησης στις 17/3, οι δυνάμεις θα παραμείνουν στη Νορβηγία για να συμμετάσχουν σε επόμενη άσκηση με το όνομα “Cold Response 22” που θα εκτελεστεί στα βόρεια της χώρας. Πρόκειται ασφαλώς για μια κίνηση που δεν είναι άσχετη με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Στη συγκεκριμένη άσκηση με δυνάμεις της NRF αναφέρθηκε ακόμη με δηλώσεις του ο ίδιος ο στρατηγός Jörg Vollmer Διοικητής της «Διοίκησης Διακλαδικών Δυνάμεων» (Joint Force Command – JFCs) που έχει έδρα στο Μπρούνσουμ της Ολλανδίας και έχει αναλάβει την διοίκηση της NRF κατά το 2022. Μεταξύ άλλων διευκρίνισε ότι για την άσκηση στην Νορβηγία πρόκειται να αναπτυχθεί η αιχμή του δόρατος της NRF, δηλαδή η «Διακλαδική Δύναμη επιχειρήσεων Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας» (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF). Εξήγησε επίσης, ότι η άσκηση θα διεξαχθεί σε δυο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση θα αναπτυχθούν ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις στην Νορβηγία. Σε δεύτερη φάση θα αναπτυχθεί το χερσαίο τμήμα της VJTF. Μάλιστα ο νατοϊκός στρατηγός κλείνοντας συμπλήρωσε με νόημα ότι η φετινή άσκηση είναι εντελώς διαφορετική από την αντίστοιχη του προηγούμενου έτους.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...