Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 9 Φλεβάρη η συνεστίαση και η κοπή της πίτας που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σώματα Ασφαλείας, εν ενεργεία και αποστρατεία και τους νέους στρατευμένους.
Στην συνεστίαση παρευρέθηκε και μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Στον κατάμεστο χώρο που φιλοξένησε τη συνεστίαση απηύθυναν χαιρετισμό οι:
- Τάνια Παληκαρώνα, γιατρός, ακτινοφυσικος του 401 ΓΣΝΑ
- Κώστας Κυράνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ)
- Βάιος Τσαπρούνης, υπολοχαγός υλικού πολέμου – πυροτεχνουργός
- Γιώργος Κυριακάκης, αντισυνταγματάρχης, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ)
- Βασίλης Γιαννάκος, υπαρχιπυροσβέστης, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Αττικής
- Ανέστης Τσουκαράκης, πρόεδρος πανελλήνιας Ομοσπονδίας αποστράτων στρατιωτικών
- Γιώργος Παλιούρας, υποστράτηγος εν αποστρατεία της αστυνομίας
- Σάββας Θεοδωρής, υποστράτηγος πυροσβεστικού σώματος, υπαρχηγός εν αποστρατεία
Τέλος να σημειωθεί ότι με επιστολή τους χαιρέτησαν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (Σ.Ο.Ε.Δ) όπως επίσης και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Σχολής Μόνιμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ).
Δημοσιεύουμε σήμερα τον χαιρετισμό της Τάνιας Παληκαρώνα, ιατρού ακτινοφυσικού στο 401 ΓΣΝΑ:
Ονομάζομαι Τάνια Παληκαρώνα και είμαι ακτινοφυσικός στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στο Ακτινοθεραπευτικό τμήμα, πολιτικό προσωπικό και εργάζομαι στο νοσοκομείο από το 2006. Βασικό κομμάτι ευθύνης της ειδικότητάς μου είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ως προς τη χρήση των ακτινοβολιών στη θεραπεία και τη διάγνωση. Για να εξασφαλιστεί αυτό απαιτούνται τεχνολογία και επαρκής στελέχωση με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, έτσι ώστε να αποφευχθεί – περιοριστεί στο ελάχιστο το ανθρώπινο σφάλμα, το οποίο είναι δεδομένο ότι θα συμβεί, ιδιαίτερα με το φόρτο εργασίας που υπάρχει σήμερα στα νοσοκομεία.
Γιατί λοιπόν αναφέρομαι στο θέμα της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και της εξάλειψης του ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΛΑΘΟΥΣ? Γιατί το νέο σχέδιο νόμου που «διέρρευσε» πριν λίγο καιρό από το υπουργείο, με θέμα τον εκσυγχρονισμό στη λειτουργία του υγειονομικού σώματος των ΕΔ, στηρίχτηκε υποτίθεται στο ότι έγιναν σοβαρότατα λάθη, θανάσιμα λάθη, στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (που έγιναν)… αλλά γιατί έγιναν? Εξετάστηκε άραγε αυτό το θέμα?? Τους ενδιέφερε να το εξετάσουν?
Διαβάζοντας κανείς το νέο νομοσχέδιο δε διαφαίνεται πουθενά πως θα περιοριστεί το ανθρώπινο λάθος… δεν προβλέπεται νέα τεχνολογία, ούτε δίνονται κίνητρα για τη στελέχωση των νοσοκομείων, τα οποία ήδη υπολείπονται σημαντικά σε προσωπικό (άλλωστε γι’ αυτό δεν καθυστέρησε να βγει η βιοψία στο 424 του καρκινοπαθούς? λόγω έλλειψης παθολογοανατόμων?). Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα γίνονται αθρόες αποστρατεύσεις, ενώ ταυτόχρονα οι παραιτήσεις βασικά γιατρών, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει χρόνια τώρα τη δυνατότητα εργασίας τους στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι μαζικές.. επειδή ακριβώς το νέο νομοσχέδιο δε δίνει κανένα απολύτως κίνητρο στους υγειονομικούς – πόσω δε μάλλον στους γιατρούς – να παραμείνουν στο δημόσιο στρατιωτικό νοσοκομείο, όταν στον ιδιωτικό χώρο κερδίζουν από διπλάσια έως και δέκα φορές πάνω από το μισθό τους. Καλά, για το πολιτικό προσωπικό καμία συζήτηση. Είμαστε οι πιο χαμηλόμισθοι στο δημόσιο και γι’ αυτό κι οι περισσότερες προκυρήξεις ΑΣΕΠ βγαίνουν άγονες. Ενδεικτικά να σας πω ότι το 2010 στο 401 ήμασταν περίπου 350 άτομα, ενώ σήμερα, με τις τελευταίες μάλιστα προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, είμαστε 83!
Από την άλλη, από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν υπάρχει ουστιαστικά καμία αύξηση για δαπάνες στη δημόσια υγεία, αφού κύριο μέλημά μας είναι οι ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές δαπάνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες προσλήψεις, ούτε καν για να καλύψουν αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις, και φυσικά ούτε για αγορά νέου εξοπλισμού… Αλλωστε τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι οποιοδήποτε καινούργιο μηχάνημα έχει μπει σε δημόσιο νοσοκομείο αυτό έχει γίνει μέσα από δωρεές «ευεργετών».
Ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει τα νοσοκομεία, καθώς οι προτεραιότητές του είναι οι ιδιώτες πάροχοι. (Δεν είναι τυχαίο που έχουμε εκτίναξη του τζίρου των ιδιωτών στο χώρο της υγείας κατά 2 δις)… Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα δημόσια νοσοκομεία να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά τους έξοδα… από βασικές καθημερινές ανάγκες έως και πιο σοβαρά θέματα όπως είναι η συντήρηση των μηχανημάτων, ανταλλακτικά κλπ.
Το μέλλον φαίνεται δυστοπικό! Η εξέλιξη των στρατιωτικών νοσοκομείων θα είναι η συρρίκνωσή τους… θα κλείσουν κλινικές, ήδη εδώ και χρόνια ανακαινισμένες ολόκληρες πτέρυγες στο 401 κλείνουν η μία μετά την άλλη… με απώτερο στόχο? τη συγχώνευσή τους? τμημάτων? ολόκληρου νοσοκομείου? την απαξίωσή τους? ώστε στο πολύ κοντινό μέλλον να αναλάβουν, είτε κάποια πιο κερδοφόρα τμήματά τους, είτε ολόκληρο το νοσοκομείο, ιδιωτικά funds… στα πλαίσια ΣΔΙΤ? Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ο ίδιος κόσμος που θα έχει ανάγκη παροχών υγείας να εξυπηρετείται από λιγότερο προσωπικό.. δλδ θα αυξηθούν οι λίστες αναμονής και κατ’ επέκταση τα προβλήματα που παρατηρούμε ήδη στο ΕΣΥ (ενώ μέχρι σήμερα είναι σημαντικά καλύτερα οργανωμένα τα στρατιωτικά νοσοκομεία).
Οι υπηρεσίες υγείας δεν μπορούν να εξετάζονται υπό το πρίσμα της κερδοφορίας. Η υγεία είναι αγαθό.. πρέπει να εξασφαλίζεται για όλους τους ανθρώπους και πρέπει να παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ.
Το δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» παραμένει πάντα επίκαιρο!
Καλή δύναμη… Καλή υγεία… Καλούς αγώνες.