Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επιβεβαιώνει τη συνεργασία του Ιράν

Πυρηνικο εργοστασιο

40 και πάνω χρόνια, οι Αμερικάνοι – πότε με το καρότο, πότε με το μαστίγιο «ροκανίζουν» την ιρανική (ισλαμική) «επανάσταση», που σχεδόν αμέσως «έφαγε τα παιδιά της».
Θυμίζουμε πως στη μεγάλη γενική απεργία με συμμετοχή 2 εκατομμυρίων εργατών στην Τεχεράνη το  Γενάρη του 1978, που οδήγησε στο διώξιμο του Σάχη το οργανωμένο προλεταριάτο και οι κομμουνιστές είχαν παίξει ένα διακριτό ρόλο, που κατέληξε σε ήττα με εκατόμβες δολοφονημένων από τους οπαδούς του Αγιατολάχ Χομεϊνί, των αστών και άλλων «πρόθυμων».

Οι σχέσεις του Ιράν με τις ΗΠΑ-CIA, ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια, χαρακτηρίστηκαν από το ίδιο σενάριο που είδαμε στο Ιράκ – με μαύρη προπαγάνδα και ελέγχους «διεθνών-ανεξάρτητων» οργανώσεων για «βιολογικά όπλα» και που κατέληξε; – μετά από «καταιγίδες της ερήμου» στην εκτέλεση του Σαντάμ και στην άλωση (δημιουργία προτεκτοράτου) της χώρας αυτής από το διεθνή ιμπεριαλισμό, με επικεφαλής τους δολοφόνους των λαών Αμερικανούς.

Η δαμόκλεια σπάθη του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), καλά κρατεί…

Η Τεχεράνη συμμορφώνεται σ΄ότι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα -παρά τη μονομερή έξοδο των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από δύο χρόνια
με το JCPOA- BARJAM «Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης» γνωστό συνήθως ως πυρηνική συμφωνία μεταξύ Ιράν και «P5+1» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Αγγλία, ΗΠΑ) μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε σε πρόσφατη έκθεση ότι «επιβεβαιώνεται η συνεργασία του Ιράν με τους γενικούς όρους του JCPOA και της πυρηνικής συμφωνίας» όπως αναγγέλθηκε από τη Βιέννη.

Ο Kazem Qaribabadi, εκπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ, ανέφερε ότι ο ΔΟΑΕ επανέλαβε τα περί «ειρηνικής φύσης» του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και επιβεβαίωσε ότι η χώρα του «συνεχίζει να εμπλουτίζει ουράνιο στις περιοχές Natanz και Fordo, με καθαρότητα 4,5%, υψηλότερο από το όριο των 3,67% που καθορίστηκε στην πυρηνική συμφωνία που επισφραγίστηκε το 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Ιράν θα είχε εξαγάγει 2,2 τόνους βαρύ ύδωρ ( οξείδιο του δευτερίου D₂O ή ²H₂O ) και θα χρησιμοποιούσε άλλους 1,3 τόνους για έρευνα και ανάπτυξη, όμως δεν ολοκλήρωσε την κατασκευή του αντιδραστήρα βαρέων υδάτων Arak και τα υπάρχοντα συγκροτήματα καυσίμων έχουν παραμείνει αποθηκευμένα σε καθεστώς συνεχούς παρακολούθησης. Η έκθεση, που αντιστοιχεί στο τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, δείχνει ότι η Περσία είχε μέχρι τις 2 Νοέμβρη, αποθεματικό ουρανίου 2.442,9 kg, που ισοδυναμεί με περίπου 3.600 kg σχάσιμου υλικού χαμηλού εμπλουτισμού. 

Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από το JCPOA, τον Μάιο του 2018, οι ιρανικές αρχές περίμεναν ένα χρόνο τους υπόλοιπους υπογράφοντες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) να αναλάβουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους με το σύμφωνο, αλλά μπροστά  στην αδράνεια της ευρωπαϊκής τριάδας η Τεχεράνη άρχισε να μειώνει τις δεσμεύσεις της.

Αυτή η απόφαση διατυπώθηκε σε πέντε φάσεις: αναστολή της πώλησης εμπλουτισμένου ουρανίου και πλεονασματικού βαρέως ύδατος, αύξηση του εμπλουτισμού σχάσιμου υλικού, τροφοδότηση φυγοκεντρικών μονάδων στο εργοστάσιο Fordo με αέριο και εγκατάλειψη των επιχειρησιακών περιορισμών του ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος.

Ωστόσο, το Ιράν σέβεται τη συνεργασία με τον ΔΟΑΕ και ισχυρίζεται ότι θα αντιστρέψει αυτά τα πέντε βήματα εάν ο JCPOA επιστρέψει στα αρχικά συμφωνημένα και οι Αμερικανοί καταργήσουν ποινικά μέτρα εναντίον αυτής της χώρας.

Το Ιράν και ο ΔΟΑΕ έχουν μια δευτερεύουσα  διαφωνία σχετικά με την προέλευση των σωματιδίων ουρανίου που δεν σχετίζονται με τοποθεσίες ατομικής ενέργειας, όλα στο πλαίσιο της συμφωνίας πυρηνικών διασφαλίσεων (έλεγχοι) μεταξύ των δύο μερών και έτσι κι αλλιώς δεν έχουν να κάνουν άμεσα με το πυρηνικό σύμφωνο.

Ενώ οι ΗΠΑ αύξησαν τις οικονομικές πιέσεις στο Ιράν μετά την αποχώρησή τους από την πυρηνική συμφωνία του 2015, η κυβέρνηση της Τεχεράνης δήλωσε ότι δεν θα τηρήσει ορισμένες από τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας, καθώς αποτελούν εμπόδιο στην επίτευξη των συμφερόντων της όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια.

Αν και οι δυτικές χώρες ισχυρίζονται ότι το Ιράν προσπαθεί να παράγει ατομικές βόμβες σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, η κυβέρνηση της Τεχεράνης αναφέρει ότι οι πυρηνικές της δραστηριότητες είναι ειρηνικές. Και ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) εξέφρασε ανησυχία για το ζήτημα πριν από τη συμφωνία, επιβεβαίωσε ότι το έργο μετά τη συμφωνία αποτελεί «ειρηνικές δραστηριότητες». Αυτές οι δηλώσεις δεν ήταν αρκετές για να τερματίσουν την ανησυχία που έχουν ορισμένες δυτικές χώρες.

Ο αντιδραστήρας βαρέων υδάτων Arak, οι πυρηνικοί σταθμοί Fordo και Natanz και ο πυρηνικός σταθμός Bushehr είναι από τους οκτώ γνωστούς πυρηνικούς σταθμούς στο Ιράν.

Πυρηνικός σταθμός Bushehr

Ο πυρηνικός σταθμός Bushehr βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη όπου η Αρχή Ατομικής Ενέργειας του Ιράν ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 1974, πριν από την επανάσταση (1979), και μετά από δύο χρόνια, επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Γερμανία για την εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού.

Όταν περίπου το 70% του έργου ολοκληρώθηκε, οι Γερμανοί εργολάβοι εγκατέλειψαν το έργο λόγω της ιρανικής επανάστασης. Μετά την επανάσταση, η κατασκευή ξανάρχισε, αλλά σταμάτησε πάλι επειδή η πόλη βομβαρδίστηκε στον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ.

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία το 1995 για την κατασκευή του
εργοστασίου.

Η κατασκευή του εργοστασίου, την οποία η Μόσχα είχε υποσχεθεί να παραδώσει στα τέλη του 2000, δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί λόγω της πίεσης των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος άρχισε να λειτουργεί με πλήρη ισχύ το 2012 και παραδόθηκε στο Ιράν τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο πυρηνικός σταθμός ισχύος 1000 MW, που βρίσκεται στις ακτές του Περσικού Κόλπου, άρχισε να λειτουργεί με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 60MW στις 4-Σεπ-2011 και αυξήθηκε στα 940MW τον Απρίλιο του 2012. Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ο Ρουχάνι, σε ομιλία του κατά την επίσκεψή του στο Bushehr τον Ιανουάριο του 2015, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο θα αυξηθεί στα 3.000MW.

Αντιδραστήρας βαρέως ύδατος Arak

Το πυρηνικό συγκρότημα Arak αποτελείται κυρίως από δύο μέρη: το εργοστάσιο παραγωγής βαρέως ύδατος και τον αντιδραστήρα βαρέως ύδατος. Το εργοστάσιο είναι γνωστό ότι λειτουργεί από το 2006. Ο αντιδραστήρας είναι ακόμη υπό κατασκευή και δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία για να λειτουργήσει πλήρως. Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη Γερμανία, Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο αντιδραστήρας θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το 2104. Ο αντιδραστήρας, επίσης γνωστός ως IR-40, θα έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 9 έως 10 κιλά πλουτωνίου

Ο αντιδραστήρας υπήρξε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από τη δεκαετία του 1980, όταν ελήφθη η απόφαση κατασκευής του. Η διαμάχη οφείλεται στο γεγονός ότι ο αντιδραστήρας είναι ένας από τους δρόμους προς την ατομική βόμβα.


Το Ιράν απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι επιδιώκει να έχει την πυρηνική βόμβα και λέει ότι έχει κατασκευάσει τον αντιδραστήρα για την παραγωγή ισοτόπων για χρήση στη γεωργία, την ιατρική και τη βιομηχανία. Ωστόσο, δυτικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένας αντιδραστήρας χωρητικότητας 40MW είναι άσκοπα μεγάλος για αυτές τις χρήσεις και ότι τα ισότοπα μπορούν επίσης να ληφθούν με έναν αντιδραστήρα ελαφρού νερού.
Κατά την κατασκευή πυρηνικών βομβών, το κύριο υλικό είναι εμπλουτισμένο ουράνιο ή πλουτώνιο.
Για την απόκτηση εμπλουτισμένου ουρανίου, το φυσικό ουράνιο πρέπει να φυγοκεντρείται και σε κάθε φυγόκεντρο πρέπει να απομακρύνονται τα περιττά ισότοπα έως ότου ληφθεί ποσοστό 90% του πυρήνα της πυρηνικής βόμβας, Ουράνιου-235. Αυτή η διαδικασία είναι αρκετά μεγάλη, ακριβή και δύσκολη στην απόκρυψη.

Από την άλλη πλευρά, το φυσικό ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο σε έναν αντιδραστήρα βαρέως ύδατος για την παραγωγή πλουτωνίου. Με αυτήν τη μέθοδο, η διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου δεν είναι απαραίτητη και επειδή η κυκλοφορία του φυσικού ουρανίου δεν ελέγχεται από τον ΔΟΑΕ, η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη

Δείτε σχετικά στο Ριζοσπάστη –παρατίθενται και οι ημερομηνίες δημοσίευσης

Επιμέλεια |> Γιάννης Παπαγιάννης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...