Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ συζητά τη συνεργασία με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg καλωσόρισε την Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021, την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, κα Bisera Turković και τον Υπουργό Άμυνας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κ. Sifet Podžić, για να συζητήσουν πώς θα ενισχυθεί περαιτέρω η σχέση του ΝΑΤΟ με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την ευρύτερη περιοχή.

Μετά τη συνάντησή τους, οι Υπουργοί θα συμμετάσχουν σε σύνοδο του Συμβουλίου του Βόρειου Ατλαντικού υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα, όπου θα συζητηθεί με τους Συμμάχους το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και ο διάλογος για το μέλλον. Ο κ. Stoltenberg είπε ότι οι Σύμμαχοι ενδιαφέρονται να μάθουν για την εφαρμογή του Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων και ότι προσβλέπει σε μια εποικοδομητική συζήτηση. Ανέφερε επίσης ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι έτοιμο να υποστηρίξει τις προσπάθειες μεταρρύθμισης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Στη συνάντησή τους, ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για τη συμβολή τους στην Αποστολή Ψηφίσματος Στήριξης στο Αφγανιστάν. Είπε επίσης ότι ήταν ευχαριστημένος που η κατάσταση με την πανδημία στην περιοχή έχει βελτιωθεί και χαίρεται που το ΝΑΤΟ μπόρεσε να στηρίξει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην καταπολέμηση της πανδημίας, μέσω του Ευρωατλαντικού Κέντρου Συντονισμού Καταστροφών.

To NATO συνεχίζει την προέλασή του σε πολιτικό επίπεδο στα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι σημαντικό να μη μας διαφεύγει ο ανηλεής βομβαρδισμός της πρώην Γιουγκοσλαβίας, πριν από 22 χρόνια, που τις τεράστιες ζημιές πληρώνει σήμερα ο λαός της (https://www.alt.gr/i-servia-proti-se-thanatoys-apo-karkino/).

Το ΝΑΤΟ δε χαρίζει το παραμικρό. Ότι δίνει το παίρνει πίσω επί άπειρες φορές. Καλό είναι οι λαοί αυτό να μην το λησμονούν.

Πριν 22 χρόνια τους βομβάρδιζαν με λύσσα, σήμερα με την προβιά του προβάτου, έρχονται για να δώσουν χείρα φιλίας και βοήθειας. Είναι το καρότο. Το μαστίγιο έπεται…

Είναι η ώρα των λαών να ξυπνήσουν και με αλληλεγγύη να προχωρήσουν, χωρίς ΝΑΤΟ, χωρίς ΕΕ, χωρίς ΗΠΑ.

Η Ειρήνη είναι υπόθεση δική τους και όχι των εμπόρων όπλων και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους.

Γιάννης Αγγέλου
Σχης (ΜΧ) εα
ΜΒΑ, Ms’c

Δείτε ακόμα...