Ο λαός σώζει τον λαό…

Εργάτης στη ζέστη
Φώτο Αρχείου / Εργάτης στη ζέστη / EUROKINISSΙ / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Της Λίλας Μήτσουρα

Όλοι εσείς που περιμένετε τον έναν να σας οδηγήσει στον δρόμο της διαμαρτυρίας και της αντίστασης, όλοι εσείς που περιμένετε τον Μεσσία να σας οδηγήσει στην γη της επαγγελίας… Έχω να πω τούτο:

Ας γίνουμε ο καθένας μας, αυτός  ο ένας που περιμένουμε και ας παρασύρουμε και τους  άλλους να μας ακολουθήσουν.

Οι σωτήρες μας τελείωσαν. Οι σωτήρες είναι για τους ανικάνους να σκεφτούν. Όποιος  έχει εγκέφαλο φυσιολογικό, επιτέλους ας τον χρησιμοποιήσει και ας μη κάνει αυτό που κάνει η αυτοδύναμη κυβέρνησή μας, να ρίχνει αλλού τις ευθύνες.

Ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για αυτά που κάνει και για αυτά που δεν κάνει! Είμαστε υπεύθυνοι και για την απραξία μας. Όσο αυτοί οι αδίστακτοι παίζουν ρώσικη ρουλέτα με τις ζωές μας, «εσύ θα ζήσεις, εσύ θα πεθάνεις», εμείς τα βάζουμε με τον συμπολίτη μας που βγήκε έξω, γιατί βγήκε έξω, τον καρφώνουν στο νούμερο της ρουφιανιάς, τσακωνόμαστε αναμεταξύ μας, όσο αυτοί αραχτοί το παίζουν θεοί και αποφασίζουν μας δίχως εμάς, γιατί απλά δεν έχουν σκοπό, δεν είχαν ποτέ σκοπό να δημιουργήσουν τίποτα σε αυτό το κράτος.

Δεν είχαν ποτέ σκοπό να σώσουν την πατρίδα, το λαό της, εσένα, εμένα τον διπλανό μας. Γιατί άραγε να θέλουν να σε σώσουν τώρα εν μέσω πανδημίας; Μας αγάπησαν ξαφνικά; Τη θέση τους σώζουν, τον εαυτό τους σώζουν, την απραξία τους και ανυπαρξία τους σώζουν, την εντεταλμένη υπηρεσία που βρίσκονται σώζουν. Σου αρέσει δεν σου αρέσει, αυτό είναι γεγονός.

Και όσο εσύ φοβόσουν μην έρθει ο κομμουνιστής και σου πάρει το σπίτι, έρχεται ο νέος πτωχευτικός κώδικας και στο παίρνει χαλαρά και μάλιστα με τις ευλογίες σου. Ευλογία είναι ο πανικός σου.

Και όσο εσύ φοβόσουν μην έρθει ο κομμουνισμός και χάσεις τις ανέσεις, αυτοί φέρνουν το νέο εργασιακό και σε πάνε πίσω στα χρόνια της σκλαβιάς, να είσαι, να είμαστε στην πλήρη δικαιοδοσία του εργοδότη, δίχως δικαιώματα, λόγο. Ό,τι είχε κατοχυρωθεί, πάει, εξανεμίστηκε στους πέντε ανέμους.

Και αφού ήρθε η ροζ αριστερά με τους μπλε και πράσινους κόκκους που έφερε την πληρωμή στους γιατρούς του ΕΟΠΠΥ με χαμηλότερη επίσκεψη τα δέκα ευρώ, ήρθαν αυτοί να την αποτελειώσουν. Δημόσια υγεία επί πληρωμή, πόσο δημόσια είναι; Εν μέσω πανδημίας, με την Βόρεια Ελλάδα πρώτα στο κόκκινο, αρνούνται την διακομιδή ασθενών ανασφάλιστων στα ιδιωτικά θεραπευτήρια!!! Πόσο πιο απάνθρωποι και ανάλγητοι πια; Και έπρεπε να δημοσιεύσει μια εφημερίδα, ο Ριζοσπάστης, το έγγραφο αυτό για να υπάρξει κατακραυγή και να το πάρουν πίσω.

Γιατί όσο τους αφήνουμε να πράττουν ανενόχλητοι, το μόνο που μπορούν να κάνουν άριστα οι άριστοι είναι να πετούν στον Καιάδα όποιον δεν είναι σαν αυτούς.

Και όσο εσύ φοβάσαι τον ιό, δεν τολμώ να γράψω το όνομα του γιατί υπάρχει μεγάλη διαδικτυακή λογοκρισία, ο δήμαρχος Αθηναίων αποφασίζει να δώσει 599.800 ευρώ σε χριστουγεννιάτικο στολισμό για το κέντρο της Αθήνας. Τι του λείπει του ψωριάρη; Φούντα με μαργαριτάρι.

Ζητωκραυγάζουν όλο περηφάνια όλα τα δικά τους ενημερωτικά ειδησεογραφικά μέσα πως έφτιαξαν 50 κρεβάτια σε ΜΕΘ. Δεν έφτιαξαν! Απλά μετέφεραν από καρδιοχειρουργικά, νευρολογικά και αγγειοχειρουργικά. «Μεταφορές μετακομίσεις ο μπασκετμπολίστας»…

Τα παίρνουν από κει και τα πάνε αλλού. Αδειάζουν άλλες μονάδες και γεμίζουν άλλες και καυχιόνται ότι δημιούργησαν νέες κλίνες. Γιατί ξαφνικά έχουμε μόνο ένα νόσημα και κανένα άλλο. Αν σου τύχει και αρρωστήσεις από κάτι άλλο, χαιρέτα μου τον πλάτανο.

Τους δώσαμε χρόνο με τον πρώτο εγκλεισμό να πάρουν μέτρα για την υγεία και την παιδεία και για ότι άλλο έπρεπε να παρθεί και όχι για να πάρουν μέτρα για τον τάφο μας.

Αποφάσισαν την τηλεκπαίδευση, δίχως να έχουν υπόψη τους την τραγική οικονομική κατάσταση πολλών οικογενειών. Γιατί κάποιοι και μάλιστα αρκετοί, είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους κύριε πρωθυπουργέ, το γνωρίζατε; Γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ταχύτερο ίντερνετ. Γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές για όσα παιδιά είναι στο σπίτι. Γιατί έφτιαξαν μια φτηνιάρα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την τηλεκπαίδευση που κόμπαζαν δίχως ντροπή για αυτή.

Πιθανότατα η όραση των αρίστων να έχει ένα θέμα με ότι είναι πιο κάτω από αυτούς. Ή μήπως είναι αυχενικό και δεν μπορούν να σκύψουν το κεφάλι; Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως οι άριστοι άριστα αποτυγχάνουν.

Πιθανότατα ως άλλες μαντάμ Σουσού, να μη γνωρίζουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε υπόγεια διαμερίσματα του ενός ή μικρά δυαράκια όλοι μαζί. Που έχουν ανάγκη, είναι απαραίτητο να βγουν έξω, στον καθαρό αέρα, γιατί θα αλληλοφαγωθούν ή θα τρελαθούν. Γιατί πολλοί δεν έχουν μπαλκόνια να βγουν να πάρουν λίγο αέρα να ανασάνουν. Γιατί μαζί  με την τηλεκπαιδευση υπάρχει και η τηλεργασία, φαντάσου το όλο αυτό σε ένα μικρό χώρο. Και έλα και πες μου πως δεν είναι απαραίτητο να σταλεί μήνυμα με όποιον κωδικό, για να βγουν έξω στη ζωή, για να παραμείνουν ζωντανοί και υγιείς οι συγκάτοικοι ενός μικρού σπιτιού.

Πώς λοιπόν με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο στρέφουν τον έναν άνθρωπο εναντίον του άλλου; Με ποιο δικαίωμα δημιουργούν ενόχους και θύματα; Με ποιο δικαίωμα μας φόρτωσαν ατομική ευθύνη όταν αυτοί δεν έχουν σηκώσει τις δικές τους ατομικές τους και κρατικές ευθύνες;

Θα σου πω εγώ με ποιο δικαίωμα.

Με το δικαίωμα που τους δώσαμε εμείς να πράττουν ανενόχλητοι όσο εμείς περιμένουμε τον σωτήρα που θα μας σώσει.

Ο καθένας από μας είναι ένας σωτήρας, τουλάχιστον για τον εαυτό του. Και ύστερα για τον διπλανό του ή για όποιον σηκώσει το χέρι και τον τραβήξει από τον πανικό που τον βύθισαν. Για την κατάσταση που ζούμε έχουμε όλοι ευθύνη. Γιατί δεν μιλάμε, γιατί δεν θυμώνουμε, γιατί δεν αντιδρούμε, γιατί σκύβουμε το κεφάλι.

Γιατί φοβόμαστε….

Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι εντός μας.

Και είναι ο φόβος.

Αλλά ας θυμόμαστε όλοι, ο λαός σώζει τον λαό…

Λίλα Μήτσουρα

Δείτε ακόμα...