Ο λόγος στους υγειονομικούς – Ηλίας Σιώρας: «Δεν έχουμε άλλο χρόνο… πρέπει να πάμε σε άλλο θέμα!»

Γιατροί ΟΕΝΓΕ στο Υπουργείο Υγείας
Φώτο Αρχείου / Διαμαρτυρία της ΟΕΝΓΕ στο Υπουργείο Υγείας 19-3-2020 / Πηγή: Eurokinissi

Το ALT.GR δίνει το λόγο στους υγειονομικούς, στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Δημοσιεύουμε άρθρα και συνεντεύξεις από τους ανθρώπους που ζουν από πρώτο χέρι την αγωνία της πρόληψης, της νοσηλείας και θεραπείας όσων προσβάλλει ο κορονοϊός. Που ζουν την αγωνία των χιλιάδων ασθενών, που οι ανάγκες τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν σταματούν αυτές τις μέρες. Σήμερα που τα νοσοκομεία βρίσκονται αντιμέτωπα με τις έκτακτες συνθήκες της επιδημίας.

Όλοι αυτοί οι γιατροί και νοσηλευτές χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για τις διαχρονικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα της Υγείας, για την πολιτική, που στο βωμό του κέρδους, θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες, όπως με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο απέδειξε και η επιδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο.

Ακολουθεί:

Κινητοποιήσεις υγειονομικών Νοσοκομείου Ευαγγελισμός 2013
Φώτο αρχείου / Κινητοποιήσεις υγειονομικών Νοσοκομείου Ευαγγελισμός 2013 / Πηγή: Eurokinissi

Ηλίας Σιώρας*: «Δεν έχουμε άλλο χρόνο… πρέπει να πάμε σε άλλο θέμα!»

Πόσες φορές δεν ακούσαμε αυτή τη φράση από τους παρουσιαστές των διαφόρων εκπομπών και ειδήσεων στα περισσοτέρων τηλεοπτικά κανάλια! Ναι. Ήταν πραγματικά λιγοστές οι φορές που οι εκπρόσωποι των μαχόμενων υγειονομικών – που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι και οι ίδιοι μαχητές – «βγήκαμε» ζωντανά στην TV για να δώσουμε την πραγματική εικόνα της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε – για να διεκδικήσουμε λύσεις.

Όμως, μονίμως «ο χρόνος τελειώνει» στα 3-5 λεπτά σύνδεσης – μήπως, απλά για «ξεκάρφωμα»;; – καθώς, πρέπει «επειγόντως να περάσουμε σε άλλο θέμα» όπως εντέλλεται ο κάθε δημοσιογράφος – παρουσιαστής (σπάνιες οι εξαιρέσεις)! Δεν υπήρχε «καθόλου χρόνος» για τους «ήρωες» στα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Υπήρχε όμως ΑΦΘΟΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ώστε ο λαός να ακούσει ξανά και ξανά (μητέρα της μάθησης η επανάληψη) και να εμπεδώσει τα αντιλαϊκά μέτρα που με αφορμή τη πανδημία ψηφίστηκαν. Αυτά που ήρθαν για να μείνουν.

Την ίδια στιγμή, υπήρξαν και τα «απαγορεύεται» από υπουργείο Υγείας και Διοικήσεις νοσοκομείων. Είναι το μαστίγιο απέναντι σ’ αυτούς που παλεύουν νυχθημερόν με τα σοβαρότατα προβλήματα και τις ανεπάρκειες του συστήματος Υγείας. Είναι το φόβητρο και το φίμωτρο που επιβάλλουν αυτοί που πολλές δεκαετίες τώρα τα δημιούργησαν, απέναντι σε αυτούς που θέλουν να τα αναδείξουν. Αυτούς που τους λένε «ήρωες» για να χρυσώνουν το χάπι της άθλιας καθημερινότητάς τους και «επίορκους παραβάτες» όταν εξηγούν τις αιτίες της αθλιότητας, όταν παλεύουν για να την ανατρέψουν! Ωστόσο, παρά την απόπειρα της τρομοκράτησης και της υποταγής απ’ όσους «δεν έχουν χρόνο να ακούν …ιδεοληψίες», πίσω από τις μάσκες μας εξακολουθούν να πληθαίνουν τα στόματα που δεν ράβονται, πληθαίνουν οι γραμμές των υγειονομικών που παίρνουν θέση στη μάχη, όχι μόνο κατά του «αόρατου εχθρού» -ιού, αλλά και απέναντι στον γνωστό από παλιά και ορατό εχθρό των δικαιωμάτων των δικών μας και των ασθενών μας.

Κάποιοι πανηγυρίζουν για τη μείωση των κρουσμάτων, των θανάτων, των διασωληνωμένων. Ο λαός που τήρησε τα μέτρα και οι υγειονομικοί που παλεύουν με αυταπάρνηση μπορούν να νιώθουν ικανοποίηση. Όχι αυτοί που έξω απ’ το χορό, μακρυά από τον κίνδυνο, ετοιμάζονται, στο όνομα της πανδημίας να εφαρμόσουν τα πιο σκληρά μέτρα. Ούτε αυτοί που έμειναν άπραγοι και εξαφανισμένοι όταν οι ταξικές δυνάμεις στις 7 Απρίλη τίμησαν – παρά την προσπάθεια καταστολής – την παγκόσμια μέρα Υγείας και δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας με εικόνες που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο.

Αυτοί που δίνουν πολύ χρόνο (και χρήμα!) για να εμπεδωθεί σήμερα, του καθενός η «ατομική ευθύνη» γιατί «χτες» έδωσαν τα ρέστα τους να καταργήσουν κάθε έννοια συλλογικής και κρατικής – κυβερνητικής ευθύνης!

Είναι εκείνοι που ποτέ «δεν βρίσκουν χρόνο» για να πολεμήσουν τις τραγικές ελλείψεις & την βαθιά εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, γιατί αφιερώνουν πολύ χρόνο στα …deals με «φιλάνθρωπους δωρητές» που βγάζουν τρίδιπλα από «διακανονισμούς» και φοροαπαλλαγές ενισχύοντας το προφίλ του … υγιούς καπιταλιστή.

Φώτο Αρχείου / 7 Απρίλη 2020 κινητοποίηση υγειονομικών στον Ευαγγελισμό – Επέμβαση Αστυνομίας

Δεν είχαν χρόνο οι κυβερνώντες να ακούσουν για επίταξη των ιδιωτικών δομών κι έτσι, βρήκαν κάποιοι άλλοι το χρόνο να διαθέσουν με το αζημίωτο κάποιες απ’ τις δομές τους. Έχουν – αυτοί, αλλά κι οι προηγούμενοι – φυλαχτό τη στρατηγική της Σύμπραξης Δημοσίου κι Ιδιωτικού Τομέα και σκιαμαχούν μόνο αν είναι δίκαιο να πληρώνουν στον κλινικάρχη 1000 ή 1500 ευρώ την ημέρα. Και στους μεν και στους δε, την ώρα ακόμη των κροκοδείλιων δακρύων για «τα όρια του ΕΣΥ», η λέξη «επίταξη» τους φέρνει αλλεργία!

Δεν βρέθηκαν ποτέ στο δικό μας «χαράκωμα» κι έτσι, δεν τους αφορά η αγωνία του γιατρού, της νοσηλεύτριας, της καθαρίστριας, του τεχνικού, που μπαίνουν στο δωμάτιο του ασθενή με τον κορονοιό και δεν ξέρουν πώς θα γυρίσουν στις οικογένειές τους

Κινητοποίηση Ευαγγελισμός
7 Απρίλη 2020 / Πανελλαδική δράση για την υγεία – Ευαγγελισμός

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ που διαθέτουμε ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ και για να θεραπεύσουμε, αλλά και για να αγωνιστούμε!

Όταν και τώρα, πρόσφατα με το ξέσπασμα της πανδημίας, εκατοντάδες καυτά ζητήματα ζωής αναδείχτηκαν στις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις μας, λίγοι «βρήκαν χρόνο» να τα μεταφέρουν στη κοινή γνώμη.

Ο κανόνας που για μια ακόμη φορά ζήσαμε ήταν οι αργυρώνητοι ΔΕΙΛΟΙ αρθρογράφοι που πάντα βρίσκουν χρόνο και χώρο σε μεγάλης κυκλοφορίας κι ακροαματικότητας μέσα για να αναμασήσουν με αραχνιασμένα «επιχειρήματα» την αποστεωμένη σκέψη τους.

Εκεί που οι «ήρωες» εμφανίζονται μόνο σε βουβά πλάνα. Εκεί που η ευθύνη του κράτους για την υγεία του λαού είναι ρετσινιά. Εκεί που πάντα λάθρα βιώσαντες, χτίζουν τις αντιλήψεις του «ό,τι πληρώσεις, παίρνεις» (και στην υγεία!) αλλά όταν φτάσει η δύσκολη ώρα της δικής τους αρρώστιας σπεύδουν στους «κρατιστές» για να γίνουν καλά! Είναι οι ίδιοι που και στη δύσκολη ώρα τους απεχθάνονται αναμονές ωρών στα ΤΕΠ παρέα με το «λαουτζίκο» και πάντα βρίσκουν κυβερνητική ή «υπηρεσιακή» δίοδο εισαγωγής στις κρατικές ΜΕΘ.

Όμως, καθώς εμείς οφείλουμε πάντα να γυρνάμε στο κυρίως θέμα – δηλ. στον άρρωστο – δεν έχουμε χρόνο να ξανασχοληθούμε μαζί τους! Καθείς εφ’ ω ετάχθη.

16-4-2020

Υ.Γ.: την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, στηνόταν από την κυβέρνηση μουσική εκδήλωση (με ισχυρές προσωπικές πιέσεις σε μέλη της ορχήστρας της ΕΡΤ) στο προαύλιο του Ευαγγελισμού… «προς τέρψιν των ηρώων»!!!

Δεν περισσεύει, φαίνεται, η ΝΤΡΟΠΗ γι’ αυτούς που ξεγελούν με φιέστες κείνους που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ, όπως οι εξειδικευόμενοι Λοιμωξιολογίας, Κλινικής Μικροβιολογίας, Επεμβατικής Ακτινολογίας…

*Ηλίας Σιώρας,
Διευθυντής Καρδιολογίας,
Γεν. Γραμματέας ΕΙΝΑΠ,
Πρόεδρος ΔΣ του Σ.Ε.Ν. Ευαγγελισμού

Αναδημοσίευση από ΟΕΝΓΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...