Ο λόγος στους υγειονομικούς: ΟΕΝΓΕ – Πανελλαδική ημέρα δράσης στην Υγεία η 7η Απρίλη

ΟΕΝΓΕ - Συνέντευξη τύπου

Το ALT.GR δίνει το λόγο στους υγειονομικούς, στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Δημοσιεύουμε άρθρα και συνεντεύξεις από τους ανθρώπους που ζουν από πρώτο χέρι την αγωνία της πρόληψης, της νοσηλείας και θεραπείας όσων προσβάλλει ο κορονοϊός. Που ζουν την αγωνία των χιλιάδων ασθενών, που οι ανάγκες τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν σταματούν αυτές τις μέρες. Σήμερα που τα νοσοκομεία βρίσκονται αντιμέτωπα με τις έκτακτες συνθήκες της επιδημίας.

Όλοι αυτοί οι γιατροί και νοσηλευτές χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για τις διαχρονικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα της Υγείας, για την πολιτική, που στο βωμό του κέρδους, θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες, όπως με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο απέδειξε και η επιδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο.

Ακολουθεί:

Συνέντευξη Τύπου διοργάνωσε την Τετάρτη 1η Απρίλη στο προαύλιο του Νοσοκομείου «Αττικόν», η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Απεύθυνε κάλεσμα για πανελλαδική μέρα δράσης στο χώρο της Υγείας, την Τρίτη 7 Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα της Υγείας.

Η συνεχιζόμενη έλλειψη προσωπικού και τα περιορισμένα μέσα, εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, είναι στο επίκεντρο της κινητοποίησης.

Η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, επεσήμανε πως με την κινητοποίηση θα γίνει άλλη μια προσπάθεια να ακουστεί η πραγματική και όχι η μισή αλήθεια των κυβερνητικών επιτελείων.

Όπως είπε, «θέλουμε να μη χάσει κανένας τη μάχη για τη ζωή του, ενώ θα μπορούσε να έχει σωθεί». Γι’ αυτό πρέπει να ακουστεί η αλήθεια του υγειονομικού προσωπικού. Εκείνων που καθημερινά αντιμετωπίζουν τις τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα της Υγείας.

Καυτηρίασε τη στάση της κυβέρνησης που παρουσιάζει μια εικόνα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Τα στοιχεία τη διαψεύδουν!

Η κυβέρνηση, που έχει γνώμονα τη σχέση «κόστος – όφελος», προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επιδημία με το λιγότερο δυνατό κόστος. Προσπαθεί, δηλαδή να καλύψει όπως – όπως τα κενά με τρόπο και μέτρα που δεν προστατεύουν ουσιαστικά την υγεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία και του λαού.

Παράδειγμα είναι η δήλωση του υφυπουργού Υγείας ότι με τις δωρεές σε ιατρικό υλικό από επιχειρηματίες και εταιρείες «αποφεύγεται η σπατάλη δημόσιου χρήματος».

«Είναι σπατάλη για την κυβέρνηση η δαπάνη χρημάτων για την αγορά του αναγκαίου υγειονομικού υλικού προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες της επιδημίας»

Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ

Σήμερα διατίθενται μόλις 210 κρεβάτια ΜΕΘ

Όπως προκύπτει από τα πραγματικά στοιχεία μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχουν προστεθεί μόλις 75 νέα κρεβάτια ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Αυτά την ώρα που πριν από την πανδημία υπήρχαν λιγότερα από 600, ενώ οι ανάγκες ήταν για 3.500.

«Τα 870 διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ, που ισχυρίζεται η κυβέρνηση», σχολίασε, «και τόσα να είναι, μόλις τα 210 απ’ αυτά διατίθενται σ’ αυτήν τη φάση για ασθενείς του Covid-19 και τα 90 καλύπτονται ήδη από διασωληνωμένους ασθενείς».

Πριν την πανδημία υπήρχαν 30.000 κενές οργανικές θέσεις υγειονομικών

Όσον αφορά στις ανάγκες σε προσωπικό, υπενθύμισε πως πριν από την πανδημία υπήρχαν 30.000 κενές οργανικές θέσεις. Σήμερα προβάλλεται ως «λύση» από την κυβέρνηση η πρόσληψη μόλις 4.000 γιατρών, νοσηλευτών και άλλου προσωπικού, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Όπως και η μετακίνηση προσωπικού από την Περιφερειακή Φροντίδα Υγείας, που ουσιαστικά την οδηγεί σε αποψίλωση.

Από την πλευρά της, η ΟΕΝΓΕ, απαιτεί τον άμεσο διορισμό σε μόνιμες θέσεις όλων όσοι έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις περίπου 900 θέσεις μόνιμων νοσοκομειακών γιατρών, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν.

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ελλείψεις στην προστασία του υγειονομικού προσωπικού, σε ιατρικό υλικό. Καθώς και στην ανυπαρξία μέτρων φροντίδας και παρακολούθησης τόσο για τους ασθενείς με κορονοϊό, που η κυβέρνηση τους καλεί να μείνουν σπίτι, όσο και για τους πάσχοντες.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε για το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού.

Αναφέρθηκε στον πρόσφατο θάνατο της 40χρονης στο σπίτι της. Σημείωσε πως αν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ίσως να μην είναι το μοναδικό τέτοιου είδους περιστατικό.

Κάλεσε τους υγειονομικούς να στηρίξουν την κινητοποίηση στις 7 Απρίλη. Τόνισε πως «δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, αλλά θα σπάσουμε τη σιωπή, δυναμώνοντας τη φωνή που διεκδικεί μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού».

Παρεμβάσεις Γ. Σιδέρη, Γ. Γαλανόπουλου, Δ. Σταματέλου, Π. Παπανικολάου, Μ. Παγώνη, Δ. Τοσουνίδου, Μ. Ρίζου και Φ. Καλοκάθη

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γιώργος Σιδέρης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ.

Όπως είπε, η κατάσταση που επικρατεί είναι φριχτή και επικίνδυνη.

Οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ το πρόβλημα δεν λύνεται με τη μεταφορά προσωπικού και υλικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Κάλεσε το λαό να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του και στήριξης του δημόσιου συστήματος, αφού «παίζεται» η ίδια η ζωή του.

Έκκληση στο λαό για συμπαράσταση και συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΟΕΓΝΕ απηύθυνε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας. Αναφέρθηκε στις ευθύνες του κράτους να στελεχώσει με επαρκή προσωπικό και μέσα τη δημόσια Υγεία.

Το μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ Δήμητρα Σταματέλου, όπως είπε, πληθώρα καταγγελιών γιατρών και νοσηλευτών φθάνουν στην Ομοσπονδία για τις τραγικές ελλείψεις σε μέσα προστασίας του προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία της επαρχίας και της Αττικής, ακόμα και σε αυτά που έχουν οριστεί ως νοσοκομεία αναφοράς.

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου, γγ της ΟΕΝΓΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακά και μικροπολιτικά παιχνίδια στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ζήτησε αύξηση των κλινών των ΜΕΘ και άμεση κάλυψη των κενών σε προσωπικό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που μεγάλος αριθμός υγειονομικών έχουν νοσήσει.

Η Δέσποινα Τοσουνίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας και μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, εστίασε στην τραγική κατάσταση που επικρατεί ακόμα και στα νοσοκομεία αναφοράς που υποθετικά είναι πιο προετοιμασμένα.

Ο Κώστας Λιβαδάς, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, τόνισε πως κανένας γιατρός ή νοσηλευτής δεν μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν βρίσκεται εγκλωβισμένος στα καθημερινά προβλήματα των νοσοκομείων.

Ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», μίλησε κι αυτός για την ανάγκη περισσότερων κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο στο οποίο, όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί μόλις τρία.

Έκκληση για άμεση πρόσληψη προσωπικού έκανε, τέλος, ο Φώτης Κολοκάθης, γιατρός του Νοσοκομείου «Αττικόν» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Δείτε ακόμα...