Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναχώρησε χθες για μια περιοδεία στην Ασία, στη διάρκεια της οποίας στοχεύει να ενισχύσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, η αντιπαράθεση ΗΠΑ- Κίνας θα αποτελεί σημαντικό γεωπολιτικό ζήτημα τα επόμενα χρόνια δίνοντας έμφαση στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού, και πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Ασία αφότου ανέλαβε την προεδρία.
Αιχμή των επαφών του θα είναι και το «Οικονομικό Πλαίσιο για τον Ινδο-Ειρηνικό» (Indo-Pacific Economic Framework – IPEF), ένας πακτωλός επενδύσεων και οικονομικών συνεργασιών που τα αμερικανικά μονοπώλια προσδοκούν να τους διασφαλίσουν προνομιακές συμμαχίες στην περιοχή με το βλέμμα στον κύριο ανταγωνιστή, την Κίνα.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει «σε νέα εκτόξευση πυραύλου» ή σε μια «πυρηνική δοκιμή» στη διάρκεια του ταξιδιού του Μπάιντεν.
Νωρίς σήμερα το πρωί ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ- γελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επίσκεψη Μπάιντεν αποτελεί ευκαιρία να γίνουν «πιο ισχυρές και πιο συμπεριληπτικές» οι σχέσεις μεταξύ Σεούλ και Ουάσινγκτον.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η συμμαχία μεταξύ της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, που έχει στόχο να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί παρά να βελτιώνεται στο μέλλον», έγραψε στο Twitter ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Αμερικανού ομολόγου του.
Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία με τους ηγέτες των δύο χωρών και στο Τόκιο θα συμμετάσχει σε σύνοδο της Quad, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Αυστραλία.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι αυτό το ταξίδι «θα παρουσιάσει πλήρως τη στρατηγική του Προέδρου Μπάιντεν για τον Ινδο-Ειρηνικό και με ζωντανά χρώματα ότι οι ΗΠΑ μπορούν την ίδια στιγμή να ηγηθούν της απάντησης του ελεύθερου κόσμου στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία και την ίδια στιγμή να χαράξουν μια αποτελεσματική και με αρχές αμερικανική ηγεσία και δέσμευση στην περιοχή, η οποία θα καθορίσει πολύ απ’ το μέλλον του 21ου αιώνα».