«Όχι άλλοι θάνατοι εργαζομένων στο βωμό των ελλείψεων και της συνειδητής αδιαφορίας»

Πυροσβεστική - Πυρκαγιά στο Τολό, Αργολίδας στην περιοχή του Ζορμπά, κοντά σε κατοικημένη περιοχή
Φώτο Αρχείου / Πυρκαγιά στο Τολό, Αργολίδας στην περιοχή του Ζορμπά, κοντά σε κατοικημένη περιοχή. (Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου και Χίου για το θάνατο νεαρού πυροσβέστη στη Χίο:

Η αδιαφορία τους σκοτώνει
Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του πυροσβέστη στη Χίο

Ένας ακόμα συνάνθρωπός μας έχασε τη ζωή του, ερχόμενος αντιμέτωπος με τη συνειδητή απαξίωση της υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί και με τη συνειδητή απαξίωση της  πρωτοβάθμιας φροντίδας της υγείας.

Ένας ακόμα συνάνθρωπός μας πλήρωσε με τη ζωή του την διπλή αδιαφορία: Από τη μια την αποψίλωση των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής και από την άλλη τις ελλείψεις σε προσωπικό στον κρίσιμο τομέα της δημόσιας υγείας.

Ένας 43χρονος πυροσβέστης στη Χίο άφησε την τελευταία του πνοή χτυπημένος από το εργασιακό στρες που επιβάλλουν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό σε συνδυασμό με τις επίσης μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στον τομέα της υγείας.

Η πίεση για να καλύψει τις υπηρεσιακές ανάγκες «συναντήθηκε» με τις ελλείψεις. Ένας νέος άνθρωπος, πατέρας τριών παιδιών, έμεινε αβοήθητος προσπαθώντας να υπηρετήσει το καθήκον του.

Έμεινε αβοήθητος, επειδή από τη μια πιέστηκε, ενώ από την άλλη, στην περιοχή όπου άφησε την τελευταία του αναπνοή, το ασθενοφόρο «περιμένει» οδηγό εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Μια ακόμη τραγωδία που δεν μπορεί να αφήσει κανένα ασυγκίνητο που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω απ’ το «εγώ δεν ήξερα».

Μια απώλεια ενός νέου ανθρώπου που δεν πρέπει για μια ακόμα φορά να καταγραφεί στους «πεσόντες εν ώρα καθήκοντος».

Μια ακόμα απώλεια που πρέπει να συνεγείρει κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και την κοινωνία συνολικά.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια  του αδικοχαμένου πυροσβέστη και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους συναδέλφους του για την κάλυψη των κενών θέσεων στην πυροσβεστική και με τους νησιώτες μας που απαιτούν εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην υγεία και το ΕΚΑΒ.

Όχι άλλοι θάνατοι εργαζομένων στο βωμό των ελλείψεων και της συνειδητής αδιαφορίας.


ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ Ο ΑΔΙΚΟΣ ΧΑΜΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ ΜΑΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου πυροσβέστη μας Μ. Χ., ενός άριστου οικογενειάρχη και ανθρώπου, που έπεσε στο βωμό του καθήκοντος βυθίζοντας στη θλίψη  το νησί μας και τους οικείους του.

Δυστυχώς ο θάνατός του , όπως και των προηγούμενων δύο  πυροσβεστών που με παρόμοιες  συνθήκες  έχασαν τη ζωή τους, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, σηματοδοτεί τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ.

Φέρνει στην επιφάνεια τις αντίξοες και επικίνδυνες για την υγεία συνθήκες που εργάζονται, τις υπερωρίες , τις τεράστιες ελλείψεις  προσωπικού με αποτέλεσμα  να επιβαρύνεται υπέρμετρα το υπάρχον, την ανυπαρξία γιατρού εργασίας που είναι απαραίτητο να συνοδεύει τις αποστολές, την ανυπαρξία προληπτικού ιατρικού ελέγχου του προσωπικού της πυροσβεστικής σε όλα τα επίπεδα και σε τακτά διαστήματα , ώστε να αποφεύγονται αυτά τα τραγικά για την υγεία των πυροσβεστών αποτελέσματα.

Ο χρόνος που χάθηκε γατί το πολυδύναμο Ιατρείο της Βολισσού εκτός των άλλων βασικών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δε διαθέτει οδηγό ασθενοφόρου, έρχεται να συμπληρώσει την τραγωδία της οικογένειας , της περιοχής της Αμανής και  του νησιού, συμπληρώνοντας με έναν  ακόμα θάνατο κοντά στους άλλους τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες.

Η Λαϊκή συσπείρωση Δήμου Χίου, απαιτεί επιτέλους η κυβέρνηση και η ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος, να σκύψουν πάνω στα πάγια και διαρκή προβλήματα του σώματος, να προχωρήσουν  άμεσα στην επίλυσή τους , να αγκαλιάσουν τις οικογένειες  των αδικοχαμένων πυροσβεστών που έπεσαν πάνω στο καθήκον και να αφήσουν τις παράτες και τα μεγάλα λόγια , που μόλις περάσει το κακό τα παίρνει ο αέρας.

Μόνο έτσι θα βρει δικαίωση η θυσία του πυροσβέστη μας και των προηγούμενων πυροσβεστών, μόνο έτσι θα ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες για νέα θύματα και νέα εργατικά ατυχήματα.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.  

Δείτε ακόμα...