Όχι στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας

Στρατός Λήμνος
Πηγή: Eurokinissi

Του Βρεττού Άγγελου – Υπεύθυνος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των στρατευμένων

Σε μία τραγική περίοδο για το σύνολο του λαού μας και ειδικότερα των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων που πλήττονται από την οικονομική κρίση, αλλά και τις τεράστιες δυσκολίες και άσχημες συνθήκες που η πανδημία έχει προσθέσει στη ζωή των στρατευμένων μας και των οικογενειών τους, η κυβέρνηση αποφάσισε τη χρονική αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς από εννιά (9) στους δώδεκα (12) μήνες.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης οποιαδήποτε εξήγηση και οποιοδήποτε επιχείρημα και αν επιδιώκεται να δοθεί και να προβληθεί, είναι αδικαιολόγητη, αχρείαστη και κινείται σε αρνητική κατεύθυνση.

Είναι προφανές ότι η λήψη αυτής της απόφασης στην παρούσα χρονική περίοδο εντάσσεται, όπως και τα υπόλοιπα μέτρα και αποφάσεις που η κυβέρνηση και οι λοιπές αστικές δυνάμεις παίρνουν, όπως εξοπλιστικά προγράμματα, προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών και τα λοιπά, στον όλο κυβερνητικό σχεδιασμό, και είναι μέτρα ενταγμένα στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή για την ενίσχυση του Νατοϊκού προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και με την όλη δομή αυτών.

Σχέδια και μέτρα που το μόνο που έχουν προσφέρει στους λαούς όπως η ζωή έχει δείξει είναι οι πόλεμοι, οι αλλαγές συνόρων, οι ξεριζωμένοι, η προσφυγιά, οι αποστολές τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων έξω από την Ελλάδα στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, ενάντια στα συμφέροντα και τη θέληση του λαού μας. Αυτά τα σχέδια και μέτρα παρά τις όποιες επικλήσεις για δήθεν αύξηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν έχουν σχέση και δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού και των στρατευμένων μας, ούτε στην υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, για τα οποία ως μοναδικό και κύριο καθήκον έχουν οι νέοι μας που υπηρετούν τη θητεία τους.

Αυτό που εξυπηρετούν είναι τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας μας, όπως και των άλλων χωρών, προκειμένου να αναβαθμίσουν τη θέση τους στη μοιρασιά για την εκμετάλλευση του πλούτου στην ευρύτερη περιοχή μας, αδιαφορώντας για το λαό και τους στρατευμένους εμπλέκοντάς τους σε μεγάλους κινδύνους.

Την ίδια στιγμή που παίρνονται αυτές οι αποφάσεις και η χωρίς ουσιώδη λόγο αύξηση της θητείας, κανένα μέτρο δεν παίρνει η κυβέρνηση για την επίλυση ή έστω τη βελτίωση της ζωής των νέων στις μονάδες που υπηρετούν.

Καμία μέριμνα δεν επιδεικνύεται για την οικονομική ενίσχυση των στρατευμένων και των οικογενειών τους, που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία και ανέχεια.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε για την αντιμετώπιση της υγειονομικής πανδημίας, για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων διαβίωσης στις μονάδες, για την οικονομική δυνατότητα μετακίνησης των στρατευμένων με τα μέσα μεταφοράς.

Προβλήματα πολλά και άλυτα τα οποία θα ενταθούν σε όλα τα επίπεδα για τους στρατευμένους και τις οικογένειές τους με την αύξηση του χρόνου θητείας.

Προβλήματα που συνεχώς οι στρατευμένοι και η Επιτροπή μας αναδεικνύουν με κάθε τρόπο με παρεμβάσεις διαμαρτυρίας και καταγγελίες, και που αγωνίζονται με την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή και των στρατευμένων για την επίλυσή τους.

Σε όλα αυτά όμως η κυβέρνηση κυριολεκτικά κωφεύει, γιατί είναι προσπάθειες και αγώνες που εμποδίζουν και αντιτίθενται στους παραπάνω σχεδιασμούς και προσανατολισμούς.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Στρατευμένους μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην απόφαση για χρονική αύξηση της θητείας, αλλά και συνολικά στην πολιτική της κυβέρνησης και των λοιπών αστικών δυνάμεων για τον προσανατολισμό που δίνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Συνάμα εκφράζει την αμέριστη και κάθε είδους συμπαράσταση στους στρατευμένους και στον αγώνα τους, για τη διεκδίκηση και επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους.

Βρεττός Άγγελος,
Υπεύθυνος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των στρατευμένων

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...