Όχι στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας

Στρατιώτες - Φαντάροι
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Η αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς στους 12 μήνες που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση όπως και τα υπόλοιπα μέτρα (εξοπλιστικά προγράμματα, προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών κ.ά.), αλλά και ο χρόνος που επιλέχτηκε, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι αποτελεί και κομμάτι του συνολικού σχεδιασμού της, στα πλαίσια του ρόλου και της υλοποίησης που έχει αναλάβει, εξαιτίας της βαθιάς εμπλοκής στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και των αναβαθμισμένων αποστολών που αναλαμβάνουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας με επιδίωξη την αναβάθμιση τη θέσης της στη μοιρασιά για την εκμετάλλευση του πλούτου στην περιοχή και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Σχέδια που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού, αφού με πρόσχημα την ενίσχυση της άμυνας, την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, έχουν στόχο την διασφάλιση του «αναγκαίου» ανθρώπινου δυναμικού που θα επιτρέψει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να υλοποιούν χωρίς εμπόδια τα επιθετικά δόγματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μπλέκοντας τον λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Είχε προηγηθεί εδώ και μήνες ήδη η προσπάθεια από διάφορα επιτελεία και ΜΜΕ, η όλη κατάσταση να «εξηγηθεί» με αναφορές για «μονάδες υποστελεχωμένες» και το «αξιόμαχο των ΕΔ» ιδιαίτερα μπροστά στην «κλιμακούμενη Τουρκική απειλή» , όταν διαχρονικά η αστική τάξη και όλες οι Κυβερνήσεις της, έχουν ανακηρύξει σε θεματοφύλακες των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αυτούς δηλαδή που χρόνια τώρα “βάζουν πλάτη” και πριμοδοτούν σταθερά την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την τουρκική ηγεσία.

Ανέκαθεν η λεγόμενη οροφή, η δομή, και το δόγμα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας καθορίζονταν και καθορίζονται σύμφωνα με τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Κάθε φορά που το ΝΑΤΟ αναπροσαρμόζει τη στρατιωτική του δομή και τακτική, προκύπτουν και οι ανάλογες ανάγκες και φυσικά επιμερίζονται και ανατίθενται και στη χώρα μας, όπως στις άλλες χώρες που συμμετέχουν.

Σ’ αυτά τα πλαίσια έχουν γίνει και γίνονται συνεχείς αναδιοργανώσεις του Στρατού Ξηράς ως αποτέλεσμα της ανάγκης προσαρμογής του Ελληνικού Στρατού στην κάθε φορά νέα δομή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Αποτελούν αναδιαρθρώσεις, που χρόνια τώρα εφαρμόζονται συνολικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα πλαίσια των αμερικανοΝΑΤΟικών απαιτήσεων για ευέλικτες και ταχυκίνητες δυνάμεις που θα στελεχώνονται και από Επαγγελματίες Οπλίτες. Δηλαδή, Ένοπλες Δυνάμεις που θα έχουν ως κύρια αποστολή τους ρόλους επεμβατικούς, εντός και εκτός συνόρων. Αυτό αποτυπώνεται σε δεκάδες στρατιωτικές ασκήσεις και συνεκπαίδευσης που γίνονται με αντίστοιχα σενάρια, τακτικά αλλά και έκτακτα σε όλη τη χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή με συμμέτοχη δυνάμεων από την ευρύτερη περιοχή (και με Ισραήλ και πρόσφατα και με τα ΗΑΕ).

Πως λοιπόν μπορεί κάποιος να εξαιρέσει από αυτά τα σχέδια, την απόφαση για αύξηση της θητείας αν δεν λάβει υπόψη ότι η χώρα πρέπει να εξυπηρετήσει το σχεδιασμό που έχουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενισχύοντας το στρατιωτικό τους «αποτύπωμα» στην ευρύτερη περιοχή, με τη συμβολή και της Ελλάδας;

Όταν έχει γίνει μετατροπή όλης της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο – ανάχωμα στην οικονομική και στρατιωτική επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας, που αυξάνεται από τον Καύκασο μέχρι τη Βόρεια Αφρική. Η αναβάθμιση των υποδομών της χώρας για να χρησιμοποιηθούν βοηθητικά από τον αμερικανικό στόλο και αεροπορία (Σούδα, Άκτιο, Ανδραβίδα, Λάρισα, Αγχίαλος, Στεφανοβίκιο, Αλεξανδρούπολη…) για να αξιοποιηθούν λειτουργικά, δημιουργούν προφανώς απαιτήσεις να διατεθεί και το ανάλογο «προσωπικό» που θα τις «υπηρετήσει».

Όταν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για να «υπηρετήσουν» το σκοπό αυτό, εκτός από τη δημιουργία μέσα στη χώρα μας, μονάδων, επιτελείων, αλλά και Στρατηγείων (NRDC–GR στη Θεσσαλονίκη), συμμετέχουν σε πλήθος αποστολών εκτός συνόρων.

Όταν σύμφωνα με όσα ακούγονται, θα αποκτήσουν σύντομα και επιτόπια παρουσία στην περιοχή του Κόλπου, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί η υπογραφή της σύμβασης με τη Σαουδική Αραβία για την αποστολή μίας συστοιχίας «Patriot» και 40 τουλάχιστον στρατιωτικών για την επάνδρωσή της.

Όταν παραμένει σταθερά στο τραπέζι η απαίτηση για συμμετοχή της χώρας στην πολυεθνική ναυτική δύναμη που θα περιπολεί στον Κόλπο, με πρόσχημα την προστασία της ναυσιπλοΐας, στην πραγματικότητα όμως για να απειλεί το Ιράν.

Όταν παζαρεύουν νέα πολυετή συμφωνία που να ανανεώνεται ανά πενταετία (ακόμη και 10ετια) και όχι ετησίως, όπως γινόταν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αλλά επιπλέον και νέες στρατιωτικές βάσεις (κατά καιρούς έχουν αναφερθεί πάνω από 15 περιοχές στη χώρα: Σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη στη Βόρεια Ελλάδα, σε Σκύρο και Κάρπαθο στο Αιγαίο, καθώς και σε σειρά περιοχών της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας).

Όσο λοιπόν βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτόν το σχεδιασμό, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για το λαό. Καμία ασφάλεια δεν προκύπτει για τη χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα:

  • Από τη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα, που την κάνει μαγνήτη επιθέσεων
  • Από τους εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι για τη θωράκιση της άμυνας της χώρας
  • Από τα παζάρια και τις διευθετήσεις με ευρωατλαντική σφραγίδα, στο Ιόνιο, στα Βαλκάνια, στα Ελληνοτουρκικά

Είναι επιτακτικό, εδώ και τώρα :

• Να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των στελεχών και των στρατευμένων των Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που δίνονται δισ. ευρώ γι’ αυτού του είδους τους εξοπλισμούς.

• Να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις των στρατευμένων για έκτακτα οικονομικά μέτρα στήριξης και προστασίας τους από την πανδημία.

Είναι απαραίτητο τώρα να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Δεν έχουν καμιά σχέση με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Να απαιτήσουν την επιστροφή άμεσα, όλων όσων συμμετέχουν σε αποστολές εκτός συνόρων.

Ο λαός μας χρειάζεται να δυναμώσει την πάλη του μαζί με τους λαούς της περιοχής ενάντια στις αστικές τάξεις και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Να απαιτήσει να κλείσουν οι βάσεις. Καμία «διευκόλυνση» σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους. Για αποδέσμευση τώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αρσένης Τσιριγώτης

Δείτε ακόμα...