Όχι στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας – Μέτρα για τη στήριξη των στρατευμένων και των οικογενειών τους

Φανταροι
Πηγή: Eurokinissi

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), αποφάσισε την αύξηση της στρατιωτικής θητείας για το Στρατό Ξηράς κατά τρεις (3) μήνες.

Η κυβέρνηση άλλωστε αρκετούς μήνες πριν είχε διαρρεύσει το σχεδιασμό της για αύξηση της θητείας.

Με την απόφαση αυτή του ΚΥΣΕΑ εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των οπλιτών του Στρατού Ξηράς, από εννιά (9) μήνες, με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία που είναι δώδεκα (12) μήνες.

Οι στρατευμένοι νέοι και οι οικογένειές τους γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, τι σημαίνει στρατιωτική θητεία για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Αποτελεί δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος, που ξεκινάει από την προετοιμασία του νέου, που πρόκειται να στρατευτεί με την αγορά απαραίτητων ειδών ιματισμού, αλλά και η στήριξη από την οικογένεια σε όλη τη διάρκεια της θητείας. Ειδικότερα η κάλυψη εξόδων μετακίνησης του στρατευμένου από και προς τη μονάδα του, η ένδυση, το φαγητό, η ψυχαγωγία, το πλύσιμο των ρούχων. Όλα αυτά καλύπτονται από τον οικογενειακό προγραμματισμό. Επίσης είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με την ανεπάρκεια ή την ανυπαρξία των μέτρων που έλαβε για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσα στα στρατόπεδα, που είχε ως αποτέλεσμα μεγάλα στρατόπεδα και πλοία να γίνουν  εστίες μετάδοσης του κορονοϊού.

Κατάταξη φαντάρων 2020 Α' ΕΣΣΟ
(Φώτο Αρχείου) Από την κατάταξη στρατευσίμων της 2020 Α’ ΕΣΣΟ / Πηγή: Eurokinissi

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας θα ενισχύσει την άμυνα της χώρας είναι ψεύτικο.

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει το τελευταίο διάστημα, μια σειρά μέτρων και αναδιαρθρώσεων για τις Ένοπλες Δυνάμεις, σχετικά με την μεγαλύτερη προσαρμογή τους στα Νατοϊκά Δόγματα, την αγορά νέων εξοπλισμών, όπως είναι η αγορά των Rafale, την πρόσληψη χιλιάδων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ).

Αυτόν το Νατοϊκό προσανατολισμό καθώς και το βάθεμα της εμπλοκής τους στηρίζουν και ενισχύουν η κυβέρνηση της Ν.Δ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Τον επιβεβαιώνουν οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων με στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, χωρών του ΝΑΤΟ, του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ, η αποστολή πολεμικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο και στο Λίβανο. Επίσης οι περιπολίες των πολεμικών αεροσκαφών στη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η αποστολή στρατιωτικού προσωπικού στο Μάλι και στο Κόσοβο, καθώς και η πρόθεση της κυβέρνησης για αποστολή συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Τριμερής συνεκπαίδευση ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας - ΗΠΑ - Κύπρου / Γενάρης 2021
Φώτο αρχείου / Τριμερής συνεκπαίδευση ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ – Κύπρου / Γενάρης 2021 / Πηγή: EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ

Όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού, με την άμυνα της χώρας μας.

Η κυβέρνηση οφείλει τα δισεκατομμύρια που σπαταλάει για Νατοϊκούς εξοπλισμούς και ιμπεριαλιστικές αποστολές, να τα διαθέσει για τη βελτίωση της στρατιωτικής θητείας της στρατευμένης νεολαίας.

Ως μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους στρατευμένους, εκφράζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή μου στην απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, ο λαός μας να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

Να δυναμώσει τον αγώνα του για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Να απαιτήσει τώρα το κλείσιμο όλων των αμεριακανονατοϊκών βάσεων στη χώρα μας, καθώς και της βάσης της Σούδας.

Να επιστρέψουν στη χώρα μας, όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις και αποστολές που βρίσκονται εκτός συνόρων.

Γιάννης Ζιώγας
Αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...