Όχι στην αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς

Κατάταξη φαντάρων 2020 Α' ΕΣΣΟ
(Φώτο Αρχείου) Από την κατάταξη στρατευσίμων της 2020 Α’ ΕΣΣΟ / Πηγή: Eurokinissi

Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση με αυστηρά ΝΑΤΟικά κριτήρια. Αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την στρατευμένη νεολαία.

Ο ισχυρισμός της ότι γίνεται για την ενίσχυση της άμυνας απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, δεν πείθει κανέναν.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων με την αγορά των RAFAEL και έρχονται…. φρεγάτες, που εξυπηρετούν τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, ενώ συντηρεί δεκάδες αποστολές Ελλήνων στρατιωτικών εκτός συνόρων, στο πλαίσιο ΝΑΤΟικών επιθετικών αποστολών, που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας και του λαού.

ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί, συμμετοχή σε στρατιωτικές αποστολές, οι δεκάδες βάσεις στην χώρα μας, δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού και την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, για τα οποία πάνε οι νέοι να υπηρετήσουν την πατρίδα τους. Αντίθετα εξυπηρετούν την επιδίωξη της άρχουσας τάξης της χώρας να αναβαθμίσει τη θέση της στη μοιρασιά για την εκμετάλλευση του πλούτου της ευρύτερης περιοχής, μπλέκοντας τον λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Φώτο Αρχείου / Διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στη Νέα Σάντα Κιλκίς – Γενάρης 2021 / Πηγή: Eurokinissi

Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, δεν πήρε κανένα μέτρο για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με την εξάπλωση της πανδημίας. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες, οι διαμαρτυρίες, οι επιστολές από στρατευμένους που είδαν το φως της δημοσιότητας για ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό στα στρατιωτικά νοσοκομεία και ιδιαίτερα στα ΚΙΧΝΕ, ανύπαρκτοι είναι οι υγειονομικοί στα ιατρεία των στρατοπέδων. Και σε αυτή την περίπτωση επικαλείται τις «αντοχές» της οικονομίας, την ώρα που δίνονται 4 δις ευρώ κάθε χρόνο για ΝΑΤΟικές ανάγκες.

Η θητεία για ένα νέο και την οικογένειά του, αποτελεί κυριολεκτικά οικονομική “αιμορραγία”, αφού καλείται να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος των μετακινήσεών του, της στοιχειώδους ψυχαγωγίας του, ακόμα και ειδών ένδυσης και στολής, δηλαδή υποχρεωτικών ειδών που δεν παρέχονται επαρκώς από την υπηρεσία. Η οικονομική παροχή του κράτους προς τον φαντάρο που υποτίθεται ότι πρέπει να καλύπτει όλα τα παραπάνω εξαντλείται στο ποσό των 8,62 ευρώ κάθε μήνα, δεν φτάνουν ούτε για έναν καφέ την ημέρα.

Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει η παρέμβαση, η διεκδίκηση από κάθε στρατευμένο, σε κάθε μονάδα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας από την πανδημία, για μέτρα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, για την αύξηση της οικονομικής παροχής του κράτους προς τους φαντάρους, για δωρεάν μετακίνηση όλων των στρατευμένων από και προς τις μονάδες που υπηρετούν.

Πυργελής Γιώργος
μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης του ΚΚΕ

Δείτε ακόμα...