«Οχι» στην υποβάθμιση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ

Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ - Μουσικά σύνολα
Πηγή: Eurokinissi

Με «μπαλώματα» και ελαστικές εργασιακές σχέσεις προσπαθεί η διοίκηση της ΕΡΤ να καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις στα Μουσικά της Σύνολα, αφήνοντας μάλιστα μουσικούς που εργάζονται στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα άνεργους εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

Συνολικά τα τρία Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ έχουν πάνω από 100 κενές οργανικές θέσεις: Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα (ΕΣΟ) 54, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής (ΟΣΜ) 30, η Χορωδία 33 κενές για χορωδούς και μία κενή για πιανίστα.

Ένα μέρος αυτών των ελλείψεων καλύπτονταν μέχρι τώρα με συμβάσεις που ανανεώνονταν για περίπου 25 μουσικούς (22 στην ΕΣΟ και 3 στην ΟΣΜ) με εξαιρετικά βιογραφικά, που έχουν αξιολογηθεί και κριθεί κατάλληλοι με δύο διαγωνισμούς τύπου ΑΣΕΠ το 2010 και το 2014, ωστόσο συνεχίζουν να απασχολούνται ως συμβασιούχοι. Να σημειωθεί ότι για την ανάγκη μονιμοποίησης αυτών των συμβασιούχων το ΚΚΕ πριν μερικούς μήνες είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας παράλληλα να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις όλων των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Και ενώ δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, τώρα η ΕΡΤ ανακοινώνει ότι θα δώσει 28 συμβάσεις στα Σύνολα, μοιράζοντας 7 συμβάσεις στη Χορωδία, που δεν είχε μέχρι τώρα, κόβοντάς τες από την ΕΣΟ και δίνοντας και 3 παραπάνω στην ΟΣΜ. Το αποτέλεσμα όμως θα είναι μουσικοί που εργάζονται εδώ και πάνω από 10 χρόνια με συμβάσεις στην ΕΣΟ να μείνουν χωρίς δουλειά!

Και ακόμα για όλα τα υπόλοιπα οργανικά κενά, η διοίκηση της ΕΡΤ συζητά τη διενέργεια εξετάσεων για τη διαμόρφωση μητρώου «συνεργατών», οι οποίοι θα καλούνται όποτε τα Σύνολα της ΕΡΤ θα έχουν συναυλία, ως αυτοαπασχολούμενοι με ΤΠΥ, χωρίς τα δικαιώματα που προκύπτουν από την εργατική νομοθεσία.

Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), με αυτές τις εξελίξεις η ΕΡΤ «μετατρέπει τις σταθερές εργασιακές σχέσεις, που απαιτεί η φύση της εργασίας, σε αέναη εργασιακή ομηρία. Παράλληλα υποβαθμίζει σοβαρά την καλλιτεχνική επάρκεια των Συνόλων, αφού σε κάθε συναυλία η σύνθεσή της θα είναι εντελώς διαφορετική. Συγχρόνως θα καταργηθεί αργά ή γρήγορα η καλλιτεχνική αυτοτέλεια των τριών Μουσικών Συνόλων, που θα αυξομειώνονται σαν ακορντεόν».

Ο ΠΜΣ αντιπαλεύει την κατάργηση των σταθερών εργασιακών σχέσεων στα Μουσικά Σύνολα και διεκδικεί μεταξύ άλλων:

Μονιμοποίηση των μουσικών που καλύπτουν οργανικές θέσεις των Μουσικών Συνόλων, αδιάλειπτα για 8 χρόνια, μετά από πανελλήνιο διαγωνισμό. Πανελλήνιο διαγωνισμό για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και των τριών Μουσικών Συνόλων, με μουσικούς με σταθερές εργασιακές σχέσεις, και για τους μουσικούς της ΕΡΤ αμοιβές αντίστοιχες των συναδέλφων τους που εργάζονται στις κρατικές ορχήστρες.

Δείτε ακόμα...