Όχι στον κυβερνητικό κορονοϊό της καταστολής

Πηγή: Eurokinissi

Άρθρο του Γιώργου Παλιούρα, Υποστρατήγου ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας

Η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού στο πλαίσιο των στρατηγικών εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, έχει αναγορεύσει ως πρώτιστο κανόνα την ατομική ευθύνη και τον κοινωνικό απομονωτισμό. Πρόκειται για στρατηγική που από τη μια πλευρά αποσιωπά τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες του αστικού κράτους για τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας και από την άλλη δικαιολογεί τη λήψη  δέσμης μέτρων που στρέφονται ενάντια στην εργατική τάξη και το λαό.

Στο πλαίσιο αυτό, επέβαλλε και το μέτρο της απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων. Η παράβαση του μέτρου επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε άτομο, ανεξαρτήτως τυχόν ποινικών ευθυνών. Η επιβολή αυτού του κατασταλτικού μέτρου, ακολουθεί μια γενικευμένη προσπάθεια να εμπεδωθεί στο λαό, μέσα και από την τρομοκράτησή του, η ιδέα πως η κρίση στην υγεία είναι ζήτημα αταξικό, «εθνικό» και υποχρεούται όλοι σε τυφλή υπακοή.

Πρόκειται για «πειραματική εφαρμογή» όσων το κράτος προωθεί να επιβάλλει μελλοντικά

Γιώργος Παλιούρας

Χωρίς να παραβλέπει κανένας την αναγκαιότητα της λήψης και τήρησης μέτρων που προτείνουν οι υπεύθυνες υγειονομικές αρχές,  με επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια, πρέπει να επισημανθεί ότι τέτοια κατασταλτικά μέτρα εξυπηρετούν τις απώτερες επιδιώξεις της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Ουσιαστικά, πρόκειται για «πειραματική εφαρμογή» όσων το κράτος προωθεί να επιβάλλει μελλοντικά. Εξάλλου, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων που προβλέπει το ιδιώνυμο για τη συμμετοχή – και δεν είναι τυχαίο ότι για το μέτρο χρησιμοποιείται ο ίδιος όρος-  βρίσκεται «ante portas».

Ένα κατασταλτικό μέτρο όπως η απαγόρευση της συνάθροισης άνω των 10 ατόμων δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά του, όταν είναι πασίδηλο, πως αυτή είναι η πραγματικότητα στις στάσεις και τους σταθμούς στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα νοσοκομεία, έξω από τράπεζες, φαρμακεία και καταστήματα τροφίμων. Δεν χρειάζεται βέβαια, να αναλυθεί η κατάσταση που επικρατεί από την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους, οι άθλιες συνθήκες μέσα και έξω από τις δομές παραμονής και κράτησης προσφύγων και μεταναστών, καθώς και ο συνωστισμός που επικρατεί στις φυλακές.

Η κυβέρνηση, μεταξύ των άλλων, αντιμετωπίζει την πανδημία του κορονοϊού και ως ευκαιρία για να περνά συνεχώς κατασταλτικά μέτρα και να θωρακίζει την άρχουσα τάξη. Τις τελευταίες μέρες, ψηφίζοντας το νόμο του Υπουργείου Ναυτιλίας ενίσχυσε τον κατασταλτικό χαρακτήρα του Λιμενικού Σώματος για κοινές επιχειρήσεις με την Αστυνομία και με τη σύσταση Ειδικής Ομάδας Επιχειρήσεων στον Πειραιά, με προσανατολισμό ενάντια στο ναυτεργατικό κίνημα. Ανέθεσε αρμοδιότητες ιχνηλάτισης του κορονοϊού στα Σώματα Ασφαλείας, ξεδιπλώνοντας νέες δυνατότητες και στο φακέλωμα από το κράτος αλλά και από την εργοδοσία. Ενίσχυσε τα ΜΑΤ με νέα θωρακισμένα οχήματα Typhoon MRAP, που τα αξιοποιεί σ’ αυτή τη φάση στον Έβρο ενάντια στους μετανάστες. Σχεδιάζει την προμήθεια Ακουστικών Συσκευών Μακράς Εμβέλειας (LRAD) για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών. Αυξάνει την αστυνομοκρατία στους δρόμους επικαλούμενη την εφαρμογή των μέτρων για τον κορονοϊό και τον έλεγχο της εγκληματικότητας.

Κατά συνέπεια, είναι απόλυτα δικαιολογημένοι οι προβληματισμοί πως η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει το μέτρο της απαγόρευσης δημόσιας συνάθροισης άνω των 10 ατόμων, ενάντια στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων που διεκδικούν το δικαίωμα στην υγεία και την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ακόμα και ενάντια στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που μάχονται και αυτή την ώρα για λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας του λαού.

Το λαϊκό κίνημα και με τη μάσκα στο πρόσωπο, απαιτείται να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης. Να αντιδράσει στην «κανονικότητα της καταστολής»

Γιώργος Παλιούρας

Το λαϊκό κίνημα και με τη μάσκα στο πρόσωπο, απαιτείται να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης. Να αντιδράσει στην «κανονικότητα της καταστολής» που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της, αξιοποιώντας την πανδημία του κορονοϊού. Στο φίμωτρο της ατομικής ευθύνης και της τρομοκρατίας, να δώσει τη δική του απάντηση: Αλληλεγγύη και ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και στήριξης των εργαζομένων, τώρα!

Γιώργος Παλιούρας,
Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας

Δείτε ακόμα...