Οδηγός για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας ο απεργιακός εορτασμός της Πρωτομαγιάς

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά 2020 στο Σύνταγμα
Φώτο Αρχείου / Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά 2020 στο Σύνταγμα / Πηγή: pamehellas.gr

Καθημερινά οι άνθρωποι του μόχθου δίνουν το δικό τους συλλογικό αγώνα για το μεροκάματο, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην υγεία που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στη στρατευμένη νεολαία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας, με τις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται έξω από τα στρατόπεδα.

Είμαστε κοντά σας πάντα και για το λόγο αυτό θα ήθελα μέσα από το άρθρο να αναφερθώ ιδιαίτερα στις συνθήκες κρίσης και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Αυτά αποτελούν σημείο συνάντησης και αγώνα όλων των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων.

Λίγες μέρες πριν τον απεργιακό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς τα ταξικά συνδικάτα εντείνουν τις προσπάθειες τους ώστε να φτάσει πλατιά στους εργαζομένους το μήνυμα της ενίσχυσης των αγώνων με επίκεντρο τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες σε σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί σταθερά, σε όλες τις φάσεις, είτε σε ανάπτυξη είτε σε κρίση τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Τώρα υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις, μεγαλύτερη συσσωρευμένη πείρα τόσο των προηγούμενων χρόνων αλλά και σε συνθήκες πανδημίας, οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν καλύτερα όλα όσα έχει εκτιμήσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να πάρουν αποφάσεις και να στρατευτούν στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής τους, για το σήμερα και το αύριο που έχουν ανάγκη οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες. Η δικαιολογημένη αγανάκτηση που υπάρχει για τη συνολική πολιτική που ασκείται απέναντι στη ζωή τους, να μετατραπεί σε μαζική οργανωμένη πάλη που σήμερα επιβεβαιώνεται η μεγάλη αναγκαιότητα της.

Σήμερα οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν να δουν και να κατανοήσουν καλύτερα:

  • Το ρόλο της κυβέρνησης της ΝΔ στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού προς όφελος των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας. Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ δε μπορεί να θριαμβολογεί και να πανηγυρίζει όπως έκανε στην αρχή της Πανδημίας. Τώρα υπάρχουν πάνω από 8.000 νεκροί και η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα θωράκισης του Δημόσιου συστήματος υγείας, να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας χωρίς όρους και χρηματικές αποζημιώσεις στους μεγαλοκλινικάρχες. Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να «κουνάει το δάχτυλο» με την ίδια ευκολία στους εργαζόμενους γιατί όλοι έχουν καταλάβει ότι στην προσοχή της είναι πως θα ενοχοποιήσει τον απλό κόσμο για να κρύψει όλα όσα δεν έχει κάνει για να προστατεύσει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Τώρα περισσότεροι κατανοούν ότι καημός της κυβέρνησης είναι πως θα δώσουν περισσότερα προνόμια και στήριξη στους μεγαλοεργοδότες, πως θα κόψουν δικαιώματα από τους εργαζόμενους, πως θα «προσφέρουν» στην μεγαλοεργοδοσία πιο φθηνούς εργάτες.

Οι νόμοι που ψηφιστήκαν μέσα στην πανδημία και ψαλιδίζουν μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι νέοι αντεργατικοί σχεδιασμοί για χτύπημα του σταθερού χρόνου δουλειάς με αύξηση των ωρών εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η πανδημία είναι η ευκαιρία που αξιοποιεί η κυβέρνηση για να «πέσει ψαλίδι» σε μισθούς και μεροκάματα προς όφελος του κεφαλαίου.

  • Σήμερα είναι επίσης πιο εύκολο να καταλάβει κανείς τη σκοπιμότητα του περιβόητου «θα λογαριαστούμε μετά» που έριξε ως σύνθημα ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της πανδημίας. Αν οι εργαζόμενοι περίμεναν να «λογαριαστούν μετά» με την κυβέρνηση, την εργοδοσία και την αντεργατική πολιτική τότε ακόμη μέχρι σήμερα θα περίμεναν. Η σκοπιμότητα αυτής της τακτικής ήταν να μπει σε λήθαργο το εργατικό κίνημα για να είναι «ανοιχτός» ο δρόμος για τα νέα αντεργατικά μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ως αντιπολίτευση παρέχει στήριξη στη γραμμή του κεφαλαίου και των απαιτήσεων του επιχειρώντας ταυτόχρονα να παρουσιαστεί ως «προστάτης» των λαϊκών αναγκών, για να ψαρέψει σε θολά νερά.

Δοκιμάστηκε ως κυβέρνηση, έδωσε τα διαπιστευτήρια του στο κεφάλαιο αφήνοντας άθικτο και ενισχύοντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση μοιάζει με τον «ψευτοπαλικάρα» που «απειλεί» και φωνάζει ότι «θα λογαριαστεί» μετά, ενώ γνωρίζει ότι και πριν και τώρα και μετά τον «λογαριασμό και τα σπασμένα» τόσο ο ίδιος όπως και η ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα στέλνουν πάλι πίσω στους εργαζόμενους.

  • Τώρα υπάρχουν περισσότερες προϋποθέσεις να κατανοηθεί ότι η επίθεση που δέχονται σήμερα οι εργαζόμενοι έχει την αιτία της στη νέα καπιταλιστική κρίση που εκδηλώνεται και επιταχύνθηκε η εμφάνιση της από την πανδημία του κορονοϊού.

Το ταξικό κίνημα είναι το μόνο μέσα στα συνδικάτα και το εργατικό κίνημα που αναδεικνύει τη σημασία, τον χαρακτήρα και τις συνέπειες της νέας καπιταλιστικής κρίσης. Τα αστικά κόμματα και οι δυνάμεις τους μέσα στο εργατικό κίνημα τα «φορτώνουν όλα στην πανδημία», κρύβουν ότι η νέα καπιταλιστική κρίση απαιτεί ακόμη πιο φθηνούς εργάτες για να βγει το κεφάλαιο ακόμη πιο ενισχυμένο όταν θα ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία.

Κρύβουν ότι το περιβόητο «ταμείο ανάκαμψης» προϋποθέτει το τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων και μισθών. Ότι έχει στο επίκεντρο του τη χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Εκεί θα κατευθυνθούν τα πακέτα των δις ευρώ και όχι για τις ανάγκες των εργατών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Τα κόμματα του κεφαλαίου και οι δυνάμεις που το στηρίζουν αποφεύγουν να μιλήσουν και κρύβουν τη νέα καπιταλιστική κρίση γιατί θέλουν να πιάσουν το λαό «στον ύπνο», θέλουν να πιστέψουν οι εργαζόμενοι ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα υπάρξει ανακούφιση από τα οξυμμένα προβλήματα. Όμως τα προβλήματα θα οξυνθούν.

Η επίθεση θα δυναμώσει γιατί αυτό επιβάλλει η καπιταλιστική κρίση και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Από αυτή την άποψη έχει μεγάλη σημασία που το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αναδεικνύει το ζήτημα της καπιταλιστικής κρίσης. Με αυτό τον τρόπο προετοιμάζει τους εργαζόμενους για την επίθεση που θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, τους δείχνει το δρόμο του αγώνα ως προϋπόθεση να υπερασπιστούν τη ζωή τους, να θέσουν τις βάσεις για λύση των προβλημάτων με τους εργάτες να κουμαντάρουν τον πλούτο που παράγουν. Ούτε η ανεργία θα τελειώσει μετά την πανδημία αντίθετα θα οξυνθεί, ούτε το μεροκάματο και οι εργασιακές σχέσεις θα καλυτερεύσουν, ούτε οι «λύκοι» που δείχνουν τα δόντια στις ζωές των εργαζομένων θα γίνουν «αρνάκια».

Η εργατική τάξη πρέπει να οργανωθεί και να παλέψει για τις ανάγκες της, και να αντιμετωπίσει την επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.

Ο απεργιακός εορτασμός της Πρωτομαγιάς, το περιεχόμενο αυτής της μέρας που σηματοδοτεί τον αγώνα των εργατών για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά είναι οδηγός για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Η καταστολή, το μαστίγιο του συστήματος που βγαίνει ολοένα και περισσότερο στην επιφάνεια έχει στόχο να χτυπήσει την οργάνωση των εργατών σε αυτή την προοπτική.

Ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας με την ελεγχόμενη από την εργοδοσία ηλεκτρονική ψηφοφορία, το φακέλωμα των εργαζόμενων, οι περιορισμοί της παρέμβασης των συνδικάτων μέσα στους χώρους δουλειάς μαζί με μεγαλύτερη καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις εναντίων των εργαζομένων, των φοιτητών, του λαού και των αγώνων τους δε διευκολύνει μόνο την υλοποίηση της εκάστοτε αντεργατικής πολιτικής αλλά επιχειρεί να βάλει το κίνημα στο γύψο, να δημιουργήσει προγεφύρωμα για νέα επίθεση, να αποτρέψει τους εργαζόμενους να δουν το σήμερα και το μέλλον της ζωής τους κάτω από το πρίσμα των δικών τους συμφερόντων και της προοπτικής που έχουν ανάγκη.

Μπροστά μας έχουμε μεγάλες μάχες.

Έχουμε να οργανώσουμε την απεργία της Πρωτομαγιάς, την απεργία στο νέο αντεργατικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση με την επέκταση της απλήρωτης δουλειάς, την καταστολή στα συνδικάτα και τους αγώνες.

Για όλα αυτά έχουν χυθεί τόνοι αίματος. Η καλύτερη τιμή για τους επωνύμους και ανώνυμους ήρωες της τάξης μας, για τους σκληρούς αγώνες που έγιναν για τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων είναι η απόφαση μας να συνεχίσουμε σταθερά στο δρόμο που έχουμε ανάγκη.

Στο δρόμο της ανατροπής και της αντεπίθεσης για να μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς ο ιδρώτας της δουλειάς μας να καταλήγει στις τσέπες των λίγων.

Γάννης Τασιούλας
πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.

Δείτε ακόμα...