Οι εργάτες της COSCO μπορούν να νικήσουν το μήνυμα της συγκλονιστικής συγκέντρωσης

Πρωτομαγιά 2022: Στην Cosco συγκεντρώθηκαν χιλιάδες απεργοί απ' όλη την Αττική
Φώτο Αρχείου / Πρωτομαγιά 2022: Στην Cosco συγκεντρώθηκαν χιλιάδες απεργοί απ’ όλη την Αττική

«Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά! Ο αγώνας των λιμενεργατών της COSCO είναι αγώνας όλων! Κρατάτε γερά! Θα νικήσουμε!», ήταν τα συνθήματα, που ακούγονταν συνεχώς στην συγκλονιστική συγκέντρωση και το γλέντι που έγινε στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον Πειραιιά. 

Οι λιμενεργάτες που δίνουν έναν ηρωικό αγώνα, και μαζί τους χιλιάδες εργαζόμενοι από όλη την Αττική που κατέβηκαν στον Πειραιά μετά τις απεργιακές συγκεντρώσεις στο Λεκανοπέδιο, έστειλαν μήνυμα ότι οι απεργοί μπορούν να νικήσουν. 

Το όμορφο γλέντι που στήθηκε, η συμπαράσταση που εκφράστηκε από τους ανθρώπους του μόχθου, έδωσαν κουράγιο στους απεργούς της COSCO για να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ και την εφαρμογή μέτρων προστασίας. Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές όταν ο συνάδελφος των λιμενεργατών της COSCO, Τάκης Πέτας, που τραυματίστηκε πέφτοντας από ύψος 12 μέτρων και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σακατεμένος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί τους, τους είπε «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά», με την φωνή του να χάνεται από τα ξέφρενα χειροκροτήματα και τα αγωνιστικά συνθήματα.

Το γλέντι ήταν ταυτόχρονα ένα μάθημα αγώνα, ταξικής αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας. Ένα μάθημα που μόνο η εργατική τάξη μπορεί να δώσει. Μια τέτοια στιγμή ήταν όταν διαβάστηκαν ανακοινώσεις αλληλεγγύης. Όταν φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν ότι δίνουν στο απεργιακό ταμείο της COSCO 770 ευρώ. 

Όταν πυρόπληκτοι από τη Βόρεια Εύβοια μαζί με την οικονομική ενίσχυση έστειλαν το δικό τους μήνυμα, αφού «μάθαμε και εμείς πως τελικά μόνο ο λαός σώζει το λαό πέρσι το καλοκαίρι», όπως σημειώνουν.

Αλλά και όταν διαβάστηκε μήνυμα νέων στρατευμένων προς το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ ή όταν  οι μαθητές του Πειραιά -μέσω της Συντονιστικής τους Επιτροπής- ενίσχυσαν και αυτοί το απεργιακό ταμείο του σωματείου γιατί όπως είπαν «μας δίνετε το καλύτερο μάθημα».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η άφιξη του κομβόι των ντελιβεράδων της e-food οι οποίοι με τον πολύμορφο αγώνα τους πέτυχαν δικαιώματα και κατακτήσεις.

Αλλά και όταν οι γυναίκες των απεργών της COSCO σε μήνυμά τους, δήλωσαν περήφανες για το μεγάλο αγώνα των συντρόφων τους. 

Και μετά όλοι μαζί, εργάτες, φοιτητές, νέοι, μεγαλύτεροι, άνδρες, γυναίκες, έγιναν ένα, σέρνοντας τον χορό με τραγούδια του αγώνα, με την ορχήστρα να ξεσηκώνει τον κόσμο. Όλα προσεγμένα, και το μενού με όμορφα εδέσματα από μέλη του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή.

Δείτε ακόμα...