Οι ιμπεριαλιστές προετοιμάζονται για πόλεμο – το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα

Ιταλική Φρεγάτα ITS Virginio Fasan - F591-πλοίο
Ιταλική Φρεγάτα ITS Virginio Fasan – F591 – Ναυαρχίδα τμήματος του Νατοϊκής Αρμάδας (SNMG2) που ασκείται σε πόλεμο στα όρια των Ρωσικών Χωρικών Υδάτων της Μαύρης Θάλασσας (Απρίλης 2020)

Ενώ η 1η ομάδα της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ (SNMG1), “προετοιμαζόταν για πόλεμο”, έξω από τις ακτές της Σκωτίας, η δίδυμη αδερφή της, η SNMG2, βρισκόταν σχετικά εγγύτερα προς την Ρωσία. Η SNMG2 έκανε την είσοδό της στην Μαύρη θάλασσα στις 23 Μαρτίου, αναλαμβάνοντας υψηλό βαθμό ετοιμότητας.

Την νατοϊκή ναυτική δύναμη αποτελούσαν πλοία από την Βουλγαρία, τον Καναδά, την Ιταλία, την Ρουμανία και την Τουρκία. Την διοίκηση της είχε ο Ιταλός αντιναύαρχος Πάολο Φαντόνι, επιβαίνοντας στο ITS Fasan.

Στη Γεωργία

Από την είσοδό της στην Μαύρη θάλασσα η SNMG2 είχε εν πλω συνεργασία με την ακτοφυλακή της Γεωργίας, ενώ το διάστημα μεταξύ 7 & 9 Απριλίου τα νατοϊκά πλοία παρέμειναν στο λιμάνι του Πότι στην Γεωργία. Όπως έγινε γνωστό το πρόγραμμα της συνεργασίας στη θάλασσα πραγματοποιήθηκε όπως είχε σχεδιαστεί. Αντίθετα το επιμέρους πρόγραμμα της επίσκεψης στο Πότι ακυρώθηκε, ώστε να αποφευχθεί η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο των πληρωμάτων και των Γεωργιανών εκπροσώπων.

Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας
Φώτο Αρχείου / Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας / Από παλιότερη επιθεώρηση Αρχηγού στο Ναύσταθμο της Σεβαστούπολης

Θα πρέπει να έχομε υπόψη ότι η Μαύρη θάλασσα αποτελεί πεδίο μεγάλων ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές δύσης και ανατολής. Τρεις νατοϊκές χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία) και τρεις από τον “συνεταιρισμό για την ειρήνη” (Μολδαβία, Γεωργία, Ουκρανία) βρέχονται από την Μαύρη θάλασσα. Επίσης είναι γνωστή η εμπλοκή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην υπόθεση της Ουκρανίας σε σχέση με την Ρωσία (2014).

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία ως ανεξάρτητα κράτη μετά το σύντομο πόλεμό της με τη Γεωργία το 2008, όμως οι δυτικές χώρες δεν τα αναγνωρίζουν. Επίσης θυμίζουμε την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, που επίσης δεν έχει αποδεχτεί η δύση.

SNMG2 - Άσκηση στο Αιγαίο
Φώτο Αρχείου /SNMG2 – Άσκηση στο Αιγαίο Φλεβάρης 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Ο Νατοϊκός Χωροφύλακας Αιγαίου – Μαύρης Θάλασσας

Σημειώνεται ότι στην ίδια ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 που δρα στην Μαύρη θάλασσα, ανήκουν επιπλέον ένα γερμανικό, τρία ελληνικά και ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο τα οποία παραμένουν στο Αιγαίο. Το τμήμα αυτό της SNMG2 έχει αναπτυχθεί στο Αιγαίο, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόσχημα είναι το Προσφυγικό. Ουσιαστικά η ανάπτυξή της σχετίζεται με τους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις εξελίξεις στη Συρία. Αυτούς του Νατοϊκούς στόχους, οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν και τώρα της ΝΔ τους έχουν αποδεχτεί. Νομιμοποιούν αυτήν την ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη, που πίσω της κρύβεται η συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα. Ταυτόχρονα είναι μια ακόμα ελληνική εμπλοκή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Ναυτικός συνεργάτης του ALT.GR

Δείτε ακόμα...